Çekişmeli Boşanma Sürecinde Mal Paylaşımı

Boşanma süreci söz konusu olduğunda, yalnızca tarafların anlaşamama durumları değil aynı zamanda malların dağılımı ya da çocukların velayeti gibi konular da son derece önemlidir. Şiddetli geçimsizlik ya da farklı faktörler nedeniyle, boşanmak isteyen bireyler, haklarını savunmak için mallarını korumaya da özen göstermektedirler. Bu noktada İstanbul Maltepe boşanma avukatı çalışanları, bireylere yardımcıdır. Daha öncesinde, boşanma ve mal paylaşımı konusunda bilgi sahibi olmayan kişiler, avukat yardımı alarak evlilik sonrası edinilen mallar üzerinde söz söyleme hakkı bulabilirler.

Hesaplama Ve Paylaştırma Süreci

Genel olarak çekişmeli dava sürecinde, tarafların malları eşit bir şekilde paylaştırılmaktadır. Mahkemenin paylaştırmaktan sorumlu olduğu mallar arasında, evlendikten sonra elde edilen taşır ve taşınmazlar yer alır. Bireylerin evlenmeden önce aldıkları mülkler, boşanma davasında paylaştırılamamaktadır.

  • Hesaplama ve paylaştırma işlemleri sırasında, tüm ürünlerin %50’si karşı tarafa verilir.
  • Bu noktada tarafların hangisinin malı ödediğinin bir önemi yoktur.
  • Bazı durumlarda taşınır ya da taşınmaz malları kendi parası ile aldığını iddia eden, bu nedenle de eşi ile paylaşmak istemeyen bireyler çıkabilir.

Bu gibi durumlarda, mahkeme süreci daha da uzayabilir. Kişilerin dava açmaları boşanma işlemlerini uzatmanın yanı sıra tarafların psikolojik olarak yıpranmalarına da neden olur. Maltepe avukat alternatifleri ya da görevlileri müvekkilleri, mal paylaşımı konusunda, detaylı bir şekilde bilinçlendirmektedir. Bu sayede taraflar, sorun çıkarmadan malların paylaşımı aşamasını tamamlayabilirler.

Eşlerin Standart Hakları

Evlilik birliği kurulduktan sonra, alınan her mal üzerinde eşlerin standart hakları bulunur. Standart haklar, her iki tarafa da eşit sunulduğu için bireylerin mağdur olma durumu son derece düşüktür. Boşanma sürecinde ise standart haklar doğrultusunda mallar paylaştırılmaktadır. Haciz ya da ipotekli ürünlerin paylaşımı sırasında ise bazı problemler çıkabilir. Bu gibi durumlarda eşlerin borcunu kapamaları ve mallara tam anlamı ile sahip olmaları istenir. Eğer böyle bir işlem söz konusu değilse, borç bitene kadar ipotekli malların paylaşımı yapılmaz.

Mal paylaşımı şartları: boşanma aşamasında, bireylerin mal paylaşımından rahat bir şekilde yararlanabilmeleri için aldatma, darp gibi durumların olmaması gerekir. Bu gibi sorunlarda mahkeme, malları paylaştırmadan, şiddet gören ya da mağdur olan taraf adına koruma kararı çıkarabilir.

Paylaşıma İtiraz Edilmesi

Malların eşit olarak paylaştırılmadığını düşünen ve itiraz etmek isteyen taraflar da boşanma sürecinde yaygın olarak görülür. Bu noktada çekişmeli boşanma davası kapsamında, mahkeme daha da uzayacaktır. Üstelik itiraz eden taraf, haklı kanıtlar ya da deliller göstermez se itirazı da geçersiz sayılabilir.

  • Paylaşıma itiraz edilmesi durumunda, delillerin araştırılması ve doğruluğunun kanıtlanması adına bir süre paylaşım durdurulur.
  • Bu zaman içerisinde eşlerin evlendikten sonra edindikleri taşınır ya da taşınmaz malları satma hakları yoktur.
  • Farklı isimlerin yer aldığı Maltepe boşanma avukatı alternatifleri mal paylaşımına itiraz edilmesi durumunda bireylerin haklarının korunmasına yardımcı olur. Konuya hakim olmak, süreci en iyi şekilde yönetmek açısından önemlidir.

Avukat Unsuru

Boşanma işlemlerine dair tüm süreçlerde olduğu gibi, mal paylaşımı esnasında da avukatın rolü oldukça büyüktür. İyi ve güvenilir bir avukat ile çalışan kişiler, isteklerini kısa süre de karşılama ve mahkemeyi sonlandırma hakkına sahiplerdir. Maltepe avukat imkanları sayesinde, bireyler sorun yaşamadan mal paylaşımını tamamlayabilirler.

  • Taşınır ve taşınmazların doğru bir şekilde paylaştırılmasına yardımcı olan avukatlar, boşanma sürecinin hızlanmasına destek verirler.
  • Mal paylaşımında, doğru bir avukat seçimi yapan bireyler, kendi kazandıkları mallarını koruma fırsatı bulurlar.
  • Avukat mal paylaşımında, önemli deliller sunarak mahkemenin seyrinin değişmesine neden olabilir.

Çekişmeli Boşanma Davalarında Çocuğun Psikolojik Durumu

Çekişmeli boşanma davaları anlaşmalı boşanma davalarına kıyasla çok daha zor ve zahmetli geçmektedir. Çünkü taraflardan biri kasti olarak ya da gerçekten boşanmayı istemediği için davayı reddedebilir ve bilerek gelmek istemeyebilir, kendisine yönelten kusurları kabul etmeyebilir. Anlaşmalı boşanmalarda boşanma çok daha az zararla ve maddi kayıpla biterken çekişmeli ya da diğer adıyla tek taraflı boşanma davalarında maddi kayıplar da çok fazla olmaktadır. Uzun süren bu davalar özellikle de çocukları ciddi anlamda etkilemektedir. Psikolojik anlamda etkilenen çocuklar çekişmeli boşanma davalarında anne ve baba arasında kalmakta bu da ileride daha büyük problemlere kadar yol açmaktadır.

Siz de çekişmeli boşanma davalarında çocuğunuzun etkilenmemesini istiyorsanız mümkün olduğu kadar karşı tarafla anlaşmaya çalışmalı ve tazminat gibi konularda fikir birliğine varmalısınız. Çocuğun velayeti en büyük problemlerden biri olduğu için mahkeme çocuğun standartlarını göz önüne alarak hangi tarafta kalmasının daha doğru olduğuna karar verecektir. Buna göre bir sonuca bağlanacak ve taraflar boşanmayı kabul ettikten sonra çocuk da daha az etkilenecektir. Çekişmeli boşanmaların süreci ve karara bağlanması da daha uzun sürdüğünden önemli olan çocuğun bundan en az zararla çıkmasını sağlamaktır. Bu nedenle kendinize iyi bir boşanma avukatı tutarsanız kısa sürede davanızı sonuçlandırabilir, maddi ve manevi anlamda daha az kayıp yaşayabilirsiniz.

Bosanmada mal paylaşımı ve nafaka
Boşanmada mal paylaşımı ya da nafaka gibi etmenler kişilerin anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanma süreçlerine göre farklılık gözetir. Çekişmeli boşanma sürecinde mal paylaşımı ya da nafaka hukuki boyuttaki ilerleyişe göre belirlenir.
Boşanmada mal paylaşımı 2022
Boşanma sürecinde mal paylaşımı her iki tarafın da gelir, velayet, çocuğun kimde kalacağına göre şekillenir. Burada kişiler karşılıklı olarak önceden mal paylaşımı yaptığı takdirde bu durum anlaşmalı olarak görülür. Ancak çekişmeli boşanmada uzun bir sürece yayılabilir.
2002 öncesi evliliklerde mal paylaşımı
2002 öncesi evliliklerde mal paylaşımı dönemin Türk Medeni kanuna göre taşınmazlar kimin üzerine kayıtlı ise o kişi de olacağına dair gerçekleşmekte idi. Ancak günümüzde bu durum yenilenen Türk Medeni Kanunu göre böyle olmaz.

İlginizi Çekebilir;

Boşanma Davasında Mal Paylaşımı

Çekişmeli Boşanma Davalarında Mal Paylaşımı Nasıl Olur?

Boşanma Davası Mal Paylaşımı

Mal Paylaşımı Davası | Boşanma Mal Paylaşımı

Boşanmalarda Mal Paylaşımı

“Çekişmeli Boşanma Sürecinde Mal Paylaşımı” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Hemen Ara