Çekişmeli Davalarda Hangi Kanıtlar Gösterilebilir?

Çekişmeli boşanma davalarının ortaya çıkmasına neden olan şiddetli geçimsizlik, evlilik birliğinin temelden sarsılması gibi durumlarda eşler, kendilerini haklı çıkarmaya çalışırlar. Özellikle karşı tarafın kusurlu olduğunun anlaşılabilmesi için, hakime mutlaka sunulan iddiayla ilgili toplanan deliller gösterilmek durumundadır. Maltepe boşanma avukatı bu noktada en büyük yardımcınız olacak ve hem süreci lehinize çevirmeniz, hem de deliller aracılığıyla, karşı tarafın kusurlu olduğunun ispatlanabilmesini sağlayacaktır.

Çekişmeli Dava Nedir?

Çekişmeli boşanma davalarıyla ilgili olarak ortaya çıkan süreçte herhangi bir mağduriyet yaşanmaması amacıyla kanuna uygun bir şekilde, avukatlar eşliğinde hareket edilmesi önemlidir. Kusurlu olan eş dahi iyi bir avukata sahip olduğu taktirde, doğrudan karşı tarafın kusurlarını ön planda tutarak, mağduriyet algısı oluşturabilir.

Buradaki en önemli nokta, eşlerin sunacağı kanıtlar ve kusur oranının belirlenmesini sağlayacak olan durumlardır. Çekişmeli boşanma davalarında eşlerin birbirlerinde olan saygılarının kalmadığı, karşı tarafın her türlü problemini ve kursunu ön plana çıkararak davayı kazanmayı amaçladığı görülebiliyor. Maltepe boşanma avukatı aracılığıyla çekişmeli davalarda gösterilecek olan kanıtlar sayesinde hakimin, sizin lehinize tazminat ve nafaka ödenmesini talep etmesi mümkün olacaktır.

Anlaşmalı Davalar Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli davalar, anlaşmalı olanlara kıyasla en az dört kat daha uzun süre devam eden bir yapıya sahiptir. Anlaşmalı olanlarda eğer her konu göz önünde bulundurularak eşler ve avukat tarafından bir anlaşma söz konusu olduysa, davayı daha fazla uzatmanın bir anlamı kalmaz. Bu noktada hakim de tarafların üzerine giderek hangisinin suçlu olduğunu bulmaya çalışmak yerine, sadece davayı boşanmayla sonuçlandırmak için karar verir. Tek celsede dahi bitebilen bir yapısı bulunduğu için, bir ila üç ay içerisinde anlaşmalı davalar sonuca ulaşabiliyor.

Çekişmeli Dava Ne Kadar Sürer?

Eğer eşler mal paylaşımı, nafaka, tazminat, velayet gibi konularda anlaşamamışsa, bu tarz bir durumda devreye boşanma avukatı girer ve davayı lehinize sonuçlandırmaya çalışır. Eğer mağdur edildiyseniz, karşı tarafın kusur oranını artırmaya yönelik kanıtlar mahkemeye sunulur ve böylelikle mağduriyetinizin karşılığında nafaka, tazminat gibi taleplerde bulunabilirsiniz.

Çocuğun Velayetiyle İlgili Anlaşma Yapılabilir Mi?

Çocuğun velayetinin alınmasıyla ilgili süreç, özellikle eşlerin ikisini birden yıprattığı için olabildiğince hasarsız atlatılabilmesi amacıyla çabalanması gerekiyor. Çoğu duruşmada eşlerin ikisi birden, karşı tarafın çocuğa bakma konusunda yetersiz olduğunu göstermek amacıyla saldırgan tavırlar sergilediği görülüyor. Boşanma avukatı bundan dolayı sürecin sizin lehinize işleyebilmesi açısından son derece büyük bir öneme sahip olur.

Karşı tarafın, müvekkilinden maddi ve manevi olarak çocuğa sunacağı imkanlar açısından daha kötü durumda olduğunu delilleriyle göstermeye çalışır. Böylelikle çocuğun velayetinin alınması, yaşına da bağlı olarak müvekkilinin lehine sonuçlandırılma ihtimali artış gösterecektir. Çocuğun alınması ve mal paylaşımında anlaşma sağlanamaması, davanın ortalama 8 ay ila 1 yıl boyunca devam etmesine neden olabiliyor.

  • Hangi Kanıtlar Gösterilebilir?

Eğer eşlerden birinin psikolojisi aşırı derecede bozulmuşsa, bu tarz bir durumda hastane raporları da mahkemede delil olarak kullanılabilir. Psikolojik ve zihinsel sorunlar yaşayan bir ebeveynle yaşamak zorunda bırakılamayacak olan çocuk, yaşı veya cinsiyeti fark etmeksizin, daha güvenli olacağı için diğer ebeveyninin yanına verilecektir. Zihinsel problemler, aylık gelirin düşüklüğü, sosyal çevrenin kötü olduğuyla ilgili iddialar ortaya atılacaksa, mutlaka tüm bu iddiaların arkasının sağlam olması ve kanıtlanabilir nitelikte olması gerekir. Aksi taktirde velayetin alınması son derece zor bir hal alacak, diğer eşin sunacağı kanıtlar nedeniyle sizin iyi bakamayacağınızı destekli bir şekilde öne sürmesi halinde çocuğun velayetini alması daha kolay olacaktır.

Kadın bosanma davası açarsa hakları nelerdir 2022?
Kadın boşanma davası açtığı için hukuki boyutta çeşitli haklardan yararlanma gibi bir durum söz konusu değildir. Davayı erkek ya da kadın açtığı takdirde haklarının bu düzeyde artacağı söz konusu olamaz. Fakat bunun dışında kadının çeşitli hakları bulunur.
Boşanma kararı verilen dava hangi dava türüne örnek olarak gösterilebilir?
Boşanma davaları anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanma olmak üzere iki ana başlıkta değerlendirilir. Anlaşmalı boşanma tek celsede sonuçlanan bir davadır. Boşanma kararına verilir. Ancak çekişmeli boşanma tek celsede boşanma kararının verilmesi mümkün olmaz.
Boşanma davasında neler delil sayılır?
Boşanma davalarında özellikle çekişmeli bir boşanma davası görülüyorsa mesajlar, ses kayıtları, video, fotoğraf ve tanıklar delil niteliği taşır.
Çekişmeli boşanmada ilk duruşmada neler olur?
Çekişmeli boşanmada ilk duruşma aşamasında ilk itirazlar taraflar, delillerin toplanması adına ilk duruşma sonrasında çeşitli işlemlere başlar. Uyuşmazlık konuları ilk itirazla birlikte tespit edilir.

İlginizi Çekebilir;

Maltepe İş Hukuku Davaları Avukatı

Boşanma Süreci

Boşanma Esnasında Karşı Dava Açmak

Küçükyalı Mahallesi Avukat

Ölümlü İş Kazası

“Çekişmeli Davalarda Hangi Kanıtlar Gösterilebilir?” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara