Kira konusunda çıkan hukuki anlaşmazlıkların değerlendirildiği ve bir karar bağlandığı konulara kira hukuku kapsamında ele alınır. Bu konuda Çekmeköy kira hukuku avukatı ile kurulan temaslar neticesinde daha sağlam adımlar atmak mümkündür. Bu konuda hem mal sahibi hem de kiracının sözleşmeler ile sabitlenen ve kanunda koruma altına alınan hakları vardır.
Avukatlar kira ile ilgili hukuki konularda sorun çıktıktan sonra olaya müdahil olabildikleri gibi saha sözleşme aşamasındayken de danışmanlık hizmeti vererek ileride yaşanması olası problemlerin önüne geçebilirler. Sözleşme imzalanırken profesyonel bir destek alınması ve maddelerin avukat tarafından hem mal sahibine hem de kiracıya izah edilmesi aydınlatıcı olabilir. Bu sebeple bir kırtasiyeden sözleşme alıp karşılıklı sözleşmeye dayandırılan bir metin imzalanmasındansa avukat nezaretinde hukuki boyut kapsamında bir sözleşme imzalanması ve gerekirse bu sözleşmenin noter tarafından tasdik ettirilmesi daha garantici bir seçim olacaktır.
Kiracının Mülkü / İşyerini Tahliye Etmesi İçin Nasıl Bir Süreç İzlenir?
Tahliye konusunda önceden uyarmak koşulu ile mülkü veya ticarethaneyi boşaltmalarına vesile olabilirler. Ancak kanun bu konuda mal sahibine bazı noktalara dikkat etmesi konusunda uyarı veriyor. Çünkü hiçbir mal sahibinin kiracısını nedensiz yere çıkarmak gibi bir hakkı bulunmuyor. Peki sözleşme süresi dolmadan bir kiracı bulunduğu yeri nasıl tahliye eder biraz bu konudan bahsedelim. Çekmeköy kira hukuku avukatı ile fikir alışverişi yapılmasının daha iyi olacağını da belirtelim.
Bildirim Yoluyla Kiracının Tahliye Edilmesi
En geç 15 gün öncesinde herhangi bir bildirim yapılmadıkça sözleşme bir yıl daha uzatılmaktadır. Bu konuda kira zammı da devletin açıkladığı yıllık TEFE ve TÜFE oranlarına göre şekillenir.
Mal sahibi eğer sözleşmeyi yenilemek istemiyorsa bu durumda bazı nedenler ortaya koymalıdır. Çünkü kiraya verenin sözleşme süresine dayanan bir nedenle kira sözleşmesinin feshine dair bir yetkisi yoktur. Kanunda kiraya verenin sözleşmeyi tek taraflı olarak feshetmesine ilişkin noktalar açıkça bildirilmiştir. Bu hallerden biri veya birkaçı hasıl olursa bu durumda kiracının tahliyesi istenmektedir.
- Mal Sahibi Veya Ailesinin Gereksinimi
Kiraya verilen mülkü gösteriyorsa o zaman kiracıya durumun bildirilme haline tahliyesi istenmektedir. Konunun gerçekleşmesinden en az bir ay önce yazılı olarak bir bildirim yapmayı gerektirir.
- Yeniden İnşa Ve İmar
Kiracıdan mülkü veya işyerini tahliye etmesi istenmektedir. Kişinin kiracı olan kişi veya kuruma durumu bir ay öncesinden haber vermesi gerekir. Ayrıca hakim kiraya veren kişiden gerçekleştireceği işlemler için garanti ister.
- Kira Bedelinin Ödenmemesi Üzerine İki Kez İhtar Verilmesi
İki kez ihtar verildiği halde kira bedeli mal sahibine ödenmemişse kiracıya tahliye istemi ile dava açılmaktadır.
Çekmeköy kira hukuku avukatı ile görüşüp anlaştığınız taktirde kiraya verdiğiniz veya kiracı olduğunuz taşınmazlar için en doğru adımları atmanız olasıdır.
İlginizi Çeker;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/cekmekoy-avukat.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/cekmekoy-olumlu-trafik-kazasi-avukati.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/cekmekoy-isci-avukati.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/cekmekoy-bosanma-avukati.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/cekmekoy-is-kazasi-avukati.html