Duruşmada Ses, Foto Veya Video Kaydı Alma Yasağı

Mahkemede duruşma başladıktan sonra mahkemenin görüldüğü bina içinde veya dışında her türlü ses ve görüntü kaydeden cihazlarla duruşmayı kaydetmek suç sayılmaktadır. Sadece bina içerisinde değil bina dışındaki adli işlemlerin sürdüğü sürece duruşmada ses, fotoğraf veya video kaydı alma yasağı bulunmaktadır. Bu durumda kullanılan aletler ses kayıt cihazı ve kamera kastedilmektedir. Yetkisiz olarak alınan her türlü görüntü ve ses kaydının alınması yasaklanmıştır. Daha yargılanma anında olan kişi için sanık durumundayken kamuoyuna suçlu gibi yansıtılmasını engellemek ve kişilik haklarını korumak maksadıyla bu kanun oluşturulmuştur. (Madde 183/1). Ses ve görüntünün alınması yasağı mahkemenin huzurunu bozduğu, sanığın kişilik haklarına aykırı olması, savunmayı zorlaştırması sebebiyle duruşmada ses fotoğraf veya video kaydı alma yasağı getirilmiştir. Duruşmanın naklen yayınlanması duruşmanın açık olması sebebiyle yapılması gereken bir şey değildir. Yetkisiz olarak alınan görüntüler sanığın yargılaması bitmemesi ve henüz suçlu bulunmadığı için kişilik haklarına aykırı olarak değerlendirilebilmektedir. Ayrıca kamera ile görüntü alma yasağı siyasi konularda da gerginlik yaratma ihtimaline karşı önlem olarak da faydalıdır.

Duruşmada Ses, Fotoğraf veya Video Kaydı Alma Suçunun Cezası

Duruşma, soruşturma ve kovuşturma halindeyken kamera kaydı ve ses kaydı yapan yada aynı zamanda yayınlayan kişiler duruşmada ses, fotoğraf veya video kaydı alma yasağını ihlal etmiş olacağından TCK 286 ya göre 6 aya kadar hapis cezasına mahkum edilmektedir. Yasal olmayan durumlarda ceza alınmaktadır fakat bazı durumlarda ses ve görüntü kaydı yapılabilmektedir. Duruşmalarda ses, fotoğraf ve video kaydı 2 durumda alınabilmektedir.

  • Madde 180/5 e göre bilirkişinin veya tanığın o anda mahkemede bulunamaması, farklı bir yerde olması durumunda, tanık ve bilirkişinin de mahkemeyi dinleyip katılabilmesi amacıyla, yüzyüzelik şartının sağlaması için izin verilmektedir.
  • Madde 196/4 e göre sanık hakkında 5 yıldan az hapis cezası gerektiren bir durum varsa, sanık farklı bir yerde ise kamera ile sorgusunun yapılması mümkün olmaktadır. Dolayısıyla mahkeme salonuna gelmeye gerek kalmadan işlemler tamamlanmış olunacaktır.

Duruşmada alınan ses ve görüntü kayıtları yasal yollardan alınmış da olsa kişinin ve mahkemenin açık rızası ve izni olmadan hiçbir yerde yayınlanamaz. Bunun için mahkemede sanığın ve mahkemenin ses ve görüntü alınmasına dair açıkça izin vermiş olmaları gerekmektedir. Sanık yada mahkeme herhangi bir izin vermediği sürece hiçbir şekilde duruşmada ses ve görüntü kaydı alınıp herhangi bir yerde yayınlanamaz.

Duruşmada ses, foto veya video kaydı alma yasağını ihlal eden kişiler için 6 aya kadar hapis cezası verilmektedir.

Duruşmaya çeşitli kayıt cihazları ile girildiğinde hem sanık hem hâkimi psikolojik olarak baskı altına alınmaktadır. Böyle durumlarda sanıkların onur ve şerefi için ağır durumlar söz konusu olabilmektedir.

Duruşmada ses ve görüntü kaydı
Duruşma sırasında yetkisiz olarak duruşmanın konuşmalarını ve görüntülerini kayıt altına alan kişi altı aya kadar hapis cezası ile yargılanır. Duruşma sırasında kayıt olarak bu kayıtları başka kişiler ile paylaşan ya da kaydedilmiş görüntüleri başka kişilerden alan kişiler de bu suça dahildir.
CMK 183
Ceza Muhakemesi Kanunu 183.maddeye göre hiçbir duruşmada duruşma başladıktan sonra her türlü görüntü alma, ses kaydetme ya da bunları iletme aletlerinin kullanılması yasaktır.
Duruşma salonlarında kamera var mı
Duruşma salonlarının bazılarında yapılan mahkemelerin kayıt altına alınması için kamera ve ses sistemi bulunuyor. Ancak tüm duruşma salonlarında kamera yoktur.

“Duruşmada Ses, Foto Veya Video Kaydı Alma Yasağı” üzerine 4 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara