İş Kazalarında Ceza Davaları

İş kazası ceza davası, iş kazası, bir kişinin hizmet sunduğu işyerinde karşılaştığı kişinin hayatını ya da hayat kalitesini etkileyecek sebepler doğuran kazalardır. Her bir işverenin kendi işyeri içerisinde çalışanlarının can güvenliğini koruması zorunludur.

İş kazası ceza davası, işverenin gerekli koruma önlemlerini almamış olması ya da kişinin kasten yaralanması için zemin oluşturmuş olması durumlarının tespit edilmesinin ardından açılan davalardır.

İş Kazasında İşverenin Yükümlülüğü Nedir?

Bir iş kazası yaşanması durumunda işveren;

  • En kısa zaman içerisinde sağlık ekiplerinin kazanın yaşandığı yere gelmesi ve kazazedeye sağlık desteği iletilmesi sağlanmalıdır.
  • Çalışanı kısa süre içerisinde bir sağlık kuruluşuna ulaştırmalıdır.
  • Çalışanın sağlık durumunun iyileşmesi için gerekli izinleri sağlamalıdır.
  • Yaşanan kazanın rapor edilmesi ve benzeri işlemlerinin yapılmasını sağlamalıdır.

Eğer işveren bu durumlardan herhangi birini yapmaz ise kişinin can sağlığından ve sağlık kaybından sorumlu kişi olacaktır.

İş Kazasında Kaç Para Alınır?

Açılmış olan davanın sonunda kişi belirli bir miktarda maddi manevi tazminat alacaktır.

İş kazası cezası davası içerisinde belirlenen bu miktar;

  • Eğer bir kişi işe devam edemeyecek halde ise geçici iş göremezlik ödeneği,
  • Eğer kişi yatarak tedavi görüyorsa günlük kazancının yarısını,
  • Eğer kişi ayakta tedavi görüyorsa da günlük kazancın üçte ikisini ödeme olarak alır.

Kişilerin olabildiğince gelir kaybı yaşaması önlenir.

İş Kazası Raporu Tutulmazsa Ne Olur?

Bir iş yerinde kaza ile karşılaşılması durumunda işveren en kısa sürede SGK’ya iş kazası bildiriminde bulunması gerekir. Bildirilen bu kaza ile uygun şartlarda rapor tutulur. Bu rapor kişiye iş kazasından kaynaklı haklarının oluşmasını sağlar.

Eğer kaza sonrasında iş kazası tutanağı tutulmadı ise iş kazası cezası davası içerisinde bu durum öne sürülerek tazminat ve haklı işlemler talebinde bulunulabilir. Bunun yanında işyeri sahibine idari para cezası uygulanır.

İş Kazalarında Kusur Oranını Kim Belirler?

İş kazası ölüm, meslek hastalığının oluşması ve kişinin düzenli olarak çalışmasını engelleyen bir kusura maruz kalması (kişinin kolunun kesilmesi vb.) gibi durumlarda kusur oranı mahkeme tarafından belirlenmektedir.

Polis, jandarma ve mahkemeler tarafından takip edilmesiyle birlikte artık işçilerin hakları ve işverenin sorumluluklarıyla ilgili çok daha detaylı çalışmalar gerçekleştirilebiliyor. Ceza davaları, işverenin sorumluluklarını başarılı bir şekilde yerine getirmemesi ve ölümle karşılaşılması nedeniyle açılabiliyor. İşverenin sorumlulukları ve işçinin çalışma durumuna açıklık getirilmeye çalışılmaktadır. İş kazaları ceza davası sayesinde kusurlu şahısların aleyhine olabilecek tüm durumlar doğrultusunda dava açılabilir ve sorumlu kişiler sanık olarak mahkemede yer alır.

İş Kazasında Ceza Soruşturması

Jandarmaya haber verilmesi halinde bilgi verildikten sonra gerekli kaza dosyası açılacaktır. Ceza soruşturması işçinin hangi alanlarda ve hangi şartlarda çalıştırıldığında göre sürecin etkilenmesine neden olabiliyor. Güvenlik değerlerini karşılayıp karşılamadığında bakılması gerekiyor. İş kazası sonucu bir ölüm meydana geldiği taktirde doğrudan dosyayla ilgilenen kişi Cumhuriyet Savcısı olmaktadır. Kusurlu kişilerin tespit edilmesini sağlayarak onların aleyhine adımlar atacaktır. Ayrıca Türk Ceza Kanununun hükümleri doğrultusunda işçinin ve işçinin ailesinin lehine ceza davası açılacaktır.

Sosyal Güvenlik Kurumunun Açacağı Davalar

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun da rücu davası açabilecektir. İş kazası oluştuğu taktirde ölüm yerine yaralanmalı kazalar ortaya çıktığı taktirde doğrudan hem işçinin hem de işverenin olaydaki hatası incelenmektedir. Ayrıca incelemeler sonucunda doğrudan maddi yardım yapılması mümkün olacaktır. Doğrudan sigortanın başlatılma süreci ve işverenin sorumlulukları gözden geçirilmektedir. Ardından sigortayla ilgili gerekli ödemeler yapıldıktan sonra direkt olarak yeni çalışmalar gerçekleştirilecektir.

İş Kazasında Ölümde Hangi Ödemeler Yapılmalıdır?

İşverenin sorumluluğunda olan bir nedenden kaynaklanır hem de işçinin hatasından kaynaklanır. Mağduriyetlerinin azaltılmasını sağlayan karar verilme gerekir. Ayrıca göz önünde bulundurularak yeni mevzuata uygun bir şekilde yapılma durumundadır.

  • Geçimlerini sağlayamamalarına neden olan durum nedeniyle tazminat ödenmesi zorunlu olacaktır. Ayrıca yoksunlukla ilgili davalar avukatınız Mehmet Ali Helvacı ise son derece başarılı bir şekilde yönetilmektedir. Ve yoksunlukla ilgili tüm sürece göre hareket edebilirsiniz.
Iş kazası sonucunda hangi davalar açılabilir?
Maddi ve manevi tazminat davası, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından açılan rücu davaları olmak üzere 3 adet dava açılmaktadır.
Iş kazası geçiren işçiye maaş ödenir mi?
Iş kazası geçiren kişi fiziksel olarak çalışamayacak durumda ise ve iş kazası işverenden kaynaklanmışsa işçiye maaş ödenmektedir.
Işverene hangi davalar açılabilir?
Işverene maddi ve manevi tazminat davası açılmaktadır. Ceza soruşturması ya da ceza davası açılması de mümkün. Ancak işverene açılması gereken dava iş kazası yaşanıldıktan sonraki bir yıl kadar süreç içerisinde gerçekleşmeli.

İlginizi Çeker;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/beykoz-yeni-mahalle-avukat.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/buyukbakkalkoy-mahallesi-is-kazasi-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/is-kazalarinda-suclu-nasil-bulunur.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/is-kazasinda-olum-halinde-hangi-davalar-acilir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/altintepe-mahallesi-is-kazasi-avukati.html

“İş Kazalarında Ceza Davaları” üzerine 3 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara