İş Kazası Oluştuğunda Hangi İşlemler Yapılır?

İş kazalarıyla birlikte artık işçilerin mağduriyetinin ortadan kaldırılabilmesi için özel girişimlerde bulunulabiliyor. İş kazalarında özellikle işçilerin çalıştıkları kuruluşlarda hayatlarını etkileyebilecek bir sağlık sorunu yaşıyor olmaları nedeniyle özel davaların açılmasına neden olunabiliyor. İş kazası ekonomik kayıp ortaya çıkarabildiği için, her türlü faaliyetleri gerçekleştirmek mümkün olabiliyor.

İş Kazası Oluştuğunda Neler Yapılmalı?

İş kazasının oluşmasının ardından yapılması gereken işlemleri Mehmet Ali Helvacı ile yönettikten sonra aşağıdaki durumları göz önünde bulundurarak dava açmak için girişimlerde bulunabilirsiniz.

  • Sadece ölümlü kazalarda değil, yaralanmalı bir kaza ortaya çıkmışsa dahi mutlaka sürecin kontrol edilebilmesi, genel durumun anlaşılabilmesi için mutlaka kolluk birliklerine haber verilmesi gerekecektir. İş kazasının oluşması halinde yapılması gereken en önemli işlemler arasında direkt olarak kazaya bağlı bulunan birimlerin ardından sosyal güvenlik birimlerine başvurmak geliyor. Eğer bu birimlere başvurulursa, sizin adınıza iş yerinde yaralanmayla ilgili bir dosya oluşturulacaktır. Böylelikle raporunuzda düzenlenen tutanakta iki şahidin imzası alınarak kanun hükmünde davaya yön verilebilir.

Maddi Ve Manevi Tazminat Davası

Maddi ve manevi olarak tazminat davası açmak isteyen bir ailenin davada başarıya ulaşabilmesi için mutlaka sağlığın hangi yönde etkilendiğine dair kanıtlarının bulunması gerekiyor. Ancak bu sayede tüm süreci başarılı bir şekilde yönetebilir

Bedensel Zararlarda Hangi Durumlarda Dava Açılır?

İş kazasının oluşmasına neden olan süreç direkt olarak kimin kusurunun bulunduğuna bağlı olarak etkilenmek durumundadır. Özellikle bedensel zararlarda doğrudan davaların açılması halinde hem dava kısa sürüyor hem de sağlık raporu alınarak, kusurlu kişilerin tespit edilmesinin ardından süreç iş kazasıyla ilgili olarak işleyebiliyor. İş kazasında eğer soysal güvenlik kurumuna başvurulmazsa, kazayla ilgili olumlu sonuçlar almanız mümkün olmayacaktır. Hızlı bir şekilde rapor tutulacak olması sayesinde raporu düzenlemeye tabii tutulabilir ve yazacağınız iki şahitle birlikte kazanın oluşumuyla ilgili süreci net olarak ortaya koyabilirsiniz.

  • Davalarda öncelikle bireylerin yaralanma durumuna veya ölümlü bir kaza bulunuyorsa, ölme nedenine bakılacaktır. Tam olarak sürecin raporda nasıl işlediğine yer verilmesi gerekiyor. bundan dolayı olaydan sonra mutlaka kolluk birliklerine haber verilmeli ve olay yerinin korunması sağlanmalıdır. Türkiye’de Ceza kanunu ve Türk Borçlar kanunu doğrultusunda hareket edilerek özel olarak yoksunluk ve tedavi giderleriyle ilgili bazı temel tazminat davası girişimlerinde bulunulabilecektir.
  • Tedavi giderlerinin karşılanabilmesi amacıyla özellikle son dönemde özel hastanelerde ortaya çıkarılan yüksek masraflar nedeniyle ailenin çalışan birey yaralandığı için etkilenmesi hem de masraflar nedeniyle mağdur edilmemesi isteniyor.
  • Eğer işçi hayatını kaybetmişse, cenaze giderlerinin tamamının kusurlu olan kişi tarafından ödenmesi için rapora dahil edilmesi gerekiyor. Ancak bu sayede zaten ekonomik yoksunluk yaşayan ailenin etkilenmesinin önüne geçilebilecektir. İşçinin hayatını kaybetmesi halinde doğrudan çalışma gücünün yitirilmesinden doğan kayıplar ortaya çıkarılıyor.
Iş kazası rapor parası kesilir mi?
Iş kazası rapor parasında kesinti maaşından gerçekleşmez. Bu durumda Sosyal Güvenlik Kurumu da iş göremezlik parası ödeme gibi bir durum sağlamaz. İşçinin iş kazası ya da meslek hastalığından dolayı belirli rapor alması durumunda ödeme yapılır.
Iş kazalarında yapılacak hukuki işlemler nelerdir?
İş kazasında kusur durumuna göre hukuki işlemler uygulanır. Burada genel anlamda tazminat davası açılır. Tazminat davası işçinin yaşadığı kazaya göre farklılık gösterebilir.
Iş kazası raporu nereye verilir?
Iş kazası raporu yetkili kolluk kuvvetlerine verilir. Sosyal sosyal güvenlik kurumuna verilmesi de mümkün.
Iş kazası olduğunda izlenecek prosedürler nelerdir?
Iş kazası yaşayanıldıktan sonra iş kazası raporu ya da dilekçesi oluşturulup, kazaya sebebiyet veren kişiye tazminat davası açılabilir. Yetkili kolluk kuvvetleri ya da sosyal güvenlik kurumu ile irtibata geçildiği takdirde izlenecek prosedürler güncel haliyle daha detaylı öğrenilir.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/is-kazasi-raporu-duzenleme-sureci.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/is-kazalarinda-hangi-tazminat-davalari-acilir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/is-kazasinda-ne-yapilmali.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/is-kazasi-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/emirli-mahallesi-olumlu-trafik-kazasi-avukati.html

Yorum yapın

Hemen Ara