İş Kazasına Uğradığınızda Yapmanız Gerekenler

İşveren, işçinin mesai saatleri içerisinde güvenliğini sağlamak ile yükümlüdür. Çalışma ortamında, mesai saatleri içerisinde işçinin uğradığı maddi ve manevi zaralar sonucunda işçi tarafından; işverene ya da işveren altı kuruluşlara tazminat davası açılabilir. Bu gibi durumlarda kuruma başka davalarda açılabilir. İşçi ise iş kazası tespitinden sonra; maddi, manevi tazminat davaları açarken ölümle sonuçlanan kazalardan sonra ise kişinin sağlığında destek verdiği kişiler destekten yoksunluk davası açabilir.

İşçi kazalarında işçiler, fiziksel ve ruhsal zarar görmekte, bu kazalar ölümle dahi sonuçlanabilmektedir. İşçinin haklarını korumak, kayıplarını telafi etmek bakımından mahkemelere, işçinin açtığı davalardan ayrı olarak iş yerine devlet tarafından da farklı davalar açılmaktadır.

İş Kazasına Uğrandığında Neler Yapılmalı?

Mesai saatleri içerisinde, işçi çalışılan ortam veya dışında iken, fiziksel veya ruhsal bir zarara uğradığında yapılması gereken önemli noktalar bulunmaktadır. İş kazasının gerçekleştiği zaman ilk olarak;

  • Kaza yerine sağlık ekipleri çağırmak ve ilk müdahalede bulunmak,
  • Polis veya jandarma ekiplerinin çağrılması gibi

İlk güvenlik önlemleri bulunur.

Bunların dışında ise işveren;

  • İş kazasına SGK’ya bildirmeli,
  • Kaza tespit raporu tutulmalıdır.

Kaza tespit raporu SGK müfettişleri tarafıdan tutulmalıdır. 2 şahidin gösterildiği bu raporlar, daha sonra işçinin hakkını arayabilmesi için oldukça önemlidir.

SGK müfettişleri bu iş kazası raporunda, kazanın gerçekleştiği yeri, olay anını, işçinin uğradığı zararı gibi olayla ilgili ayrıntılı bilgileri yazarlar. Bu rapor sonucunda olayın iş kazası olup olmadığı tespit edilir. bu rapor sonunda ise işçi tazminat davası açabilir.

SGK tarafından olay iş kazası olarak değerlendirilmediğinde ise işçi, iş kazasının tespiti davası açabilir. Bu davadan işçi lehine sonuç çıktığında işçi tazminat davası talebinde bulunabilir. SGK’nin açtığı dava ile tazminat davaları farklıdır. Kişinin tazminat davası açması için öncellikle olayın iş kazası olduğu kesinleştirilmelidir. Kaza tepitraporında işçi lehine sonuç çıkarsa, işçi aynı zamanda SGK tarafında da belirli bir gelire bağlanır.

İş kazası Sonucunda Hangi Davalar Açılır?

İş kazası gerçekleştiğinde işverene, farklı davalar açılır. Bu davalar, kurumlar tarafından ve işçi tarafından açılabilir. İş kazası ölümle sonuçlandığında ise işçi yakınları tarafından açılır.

Kurumların Açtığı Davalar

  • Ceza soruşturması ve davası
  • SGK tarafından Rücu Davaları
  • Maddi ve manevi tazminat davaları gibi

Davalar açılır.

Ceza soruşturması: iş kazasından sonra polis veya jandarma olay yerine çağrılır. İş kazası raporu bu birimler tarafından da tutulur. İş kazası ölümle sonuçlandığında, işveren hakkında açılan dosya Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilir. Bu dava sonucunda işverenler ve sorumlular yargılanır.

Rücu Davaları: iş kazasında yapılan rücu davalarında işverenin ne kadar kusurlu olduğu tespit edilir ve işçinin haklarının korunması amaçlanır. Bu doğrultuda iş verenin, işçiyi sigortalı çalıştırıp çalıştırmadığı, kasten bir durumun olup olmadığı, önlemlerin alınmamış olması gibi durumlar tespit edilerek, Türk Ceza Kanunu uyarınca işveren suçlu bulunabilir.

Ceza soruşturması ve rücu davaları kurumlar tarafından işverene açılan davalardır. İş kazası davaları ne kadar sürede sonuçlanır bu davaların içeriğine ve iş kazasının niteliğine bağlı olarak değişebilir.

İşçinin Açtığı Tazminat Davaları

İş kazalarından sonra, işçi hakkının korunması için;

  • Maddi tazminat davası
  • Manevi tazminat davası

Açabilir.

iş kazasının boyutuna göre iş kazası tazminat miktarı ise değişmektedir.

Maddi tazminat davası: işçi, iş kazalarında fiziksel veya ruhsal zarara uğradığında maddi tazminat davaları açabilir. Aynı zamanda işçinin ölümü durumunda yakınları tarafından açılabilir. Maddi tazminat davalarında iş kazası tazminat hesaplama aşağıdaki gibi etmenler dahil edilerek hesaplanır. Bunlar;

Ölümlü iş kazaları: ölüm ile sonuçlanan iş kazalarında, işçinin yakınları dava açabilir. Bu durumda tazminat ödemesinde;

  • Cenaze giderleri
  • İş ölmeden önce tedavi görmüş ise hastane masrafları
  • Çalışma gücünün kaybı
  • Yakınların uğradıkları kayıplar gibi

Etmenler hesaplanır.

Maddi tazminat davalarında işçi veya iş yakınları ölümlü iş kazası tazminat miktarları değişmektedir. Genel hesaplamalarda işçinin alacağı paraya hakim karar vermektedir.

Manevi Tazminat Davası: manevi tazminat davalarında, iş kazası sonucunda işçinin aldığı ağır zararlar, ruh sağlığının bozulması, işçinin yakınlarının uğradığı zaralar gibi etmenler göz önüne alınarak, ödenecek miktara hakim tarafından karar verilir. Bu bakımdan iş kazasında tazminat alanlar manevi tazminatlarda farklı tutarlar alabilmektedir.

Bu durumda işçinin yokluğunda ailesinin uğradığı maddi ve manevi kayıp, üzüntüleri gibi etmenler de değerlendirilmelidir. Herhangi belirlenen bir ücret yoktur. Bu durumda iş kazaları ile ilgili manevi tazminat davalarında tek belirleyici hakim olmaktadır. İş kazasındaki iş verenin ihmali, kasti bir iş kazası olup olmadığı gibi durumlar, manevi tazminatın belirlenmesinde etkilidir. Aynı zamanda işçi ölmeden önce manevi tazminatta bulunmuş ise, bu davalar yakınları tarafından da takip edilmektedir. Bu durumda alınacak manevi tazminat miktarlarında hakimin takdirinde bulunur.

Destekten Yoksun Kalma Tazminatı: ölümle sonuçlanan iş kazalarında işçi yakınlarının açabileceği davadır. İşçinin ölümü ile birlikte aile ve yakınlarının uğradıkları kayıplar hesaplanarak, hakim tarafından karar verilir. Bu durumda, ölen işçinin sağlığında bu tazminatı açan kişilere bakıyor olması ve ölen işçinin bakımından başka gelirlerinin olmaması gerekmektedir.

İş göremezlik tazminatı: fiziksel olarak iş kazasında ağır hasar görmüş işçiler, çalışma durumlarında bir aksaklık meydana gelirse iş göremezlik tazminatına başvurabilirler. İş kazasında sonra, çalışamayacak durumda olma, eski işini yapamayacak durumda olma gibi durumlarda açılabilir. Bu dava aynı zamanda meslek hastalığı durumlarında da açılabilir.

İş Kazası Davaları Nasıl Açılır?

İş kazalarında davalar İş Mahkemesi’ne yapılmaktadır. İşverenin ikametgahı nerede ise ya da kazanın gerçekleştiği yer neresi ise , yetkili mahkeme orada olmalıdır.

Davayı ise işçi açar. Eğer ölümle sonuçlanan iş kazası olmuş ise işçi yakınları dava açabilirler. Manevi tazminat davasını ise işçi ölümü gerçekleştikten sonta işçi yakınları açamaz. Ancak işçi ölmeden önce manevi tazminat davası açmış ise, bu dava devam eder.

İş kazası davalarında ise zaman aşımı 10 yıldır. Bu bakımdan geriye dönük işçi kazalarında da maddi ve manevi tazminat açılabilir. Davanın seyrine göre ise iş kazası mahkemeleri ne kadar sürer değişmektedir.

İş Kazası Davalarında Avukatın Görevleri Nelerdir?

Ölümle dahi sonuçlanabilen iş kazalarında, işçinin ve yakınlarının mağduriyetinin giderilmesi açısından uzman bir avukat ile birlikte çalışmak önemlidir. Bu süre. İçinde profesyonel bir destek alması hem dava sürecini kısaltır, hem de alınan tazminat miktarını etkilemektedir. İş kazası avukatı ücretleri davanın niteliğine ve iş kazasının sonucuna göre değişmektedir.

İş kazalarında birçok kurumla birlikte dava süreci işler. Davanın sıkı takibinin yapılması bu nedenle zor ve karmaşık bir süreç gerektirir. Maddi ve manevi tazminat davalarında avukatlar tarafından iyi bir şekilde yönetilmesi, işçinin ve yakınlarının mağduriyetlerinin giderilmesinde büyük derecede etkili olacaktır.

İş kazaları ile ilgili profesyonel bir destek almak ve davanızın yürütülmesini istiyorsanız, İstanbul’da iş kazası avukatları Maltepe de bulunan Av. Mehmet Ali Helvacı ile detaylı bir şekilde görüşebilirsiniz. İş kazaları alanında uzman olan avukat ile  davanızın sürdürülmesi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

İş kazası Tutanağı Tutulmazsa ne Olur
Iş kazası sonrasında tutanak tutulmadığı takdirde kişinin sigorta ya da tazminat gibi etmenlerden yararlanması problem oluşturabilir. Avukatınız ile birlikte iş kazası tutanağı tutabilirsiniz.
Hastanede is kazası raporu
Iş kazasına uğrayan bir kişinin yapması gereken en temel etmen tutanak tutulmasıdır. Tutanak karşı tarafın kusurlu olduğunu net bir şekilde gösterilmesi adına önemli bir durumdur.
IS kazası PROSEDÜRÜ örneği
Iş yerlerinde belirli prosedürler olunur. Bu prosedürler iş yerinde yaşanan iş kazası için de geçerlidir. İş kazası işverenden kaynaklandığı takdirde bu prosedüre uygun işleyişler gerçekleşir.

İlginizi Çekebilir;

İş Kazasına Uğradığınızda Açabileceğiniz Tazminat Davaları Nelerdir?

Mahkemede Ölümlü Trafik Kazasına Dair Cezalar

İŞ KAZASI AVUKATI

İş Kazasına Uğrayan Kişilerin Açacakları Davalar Nelerdir?

İş Kazasına Uğrayanlar Hangi Davaları Açabilir?

“İş Kazasına Uğradığınızda Yapmanız Gerekenler” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Hemen Ara