İşe İade Davalarında Yetkili Mahkeme

İşçinin haksız yere iş akdinin sonlandırıldığını düşünmesi ver gereken şartları taşıması halinde işe iade ile ilgili dava açma hakkına sahip olmaktadır. Bu durumda hak arayışında olan işçi, işe iade ile ilgili açacağı davayı yetkili mahkemeler açmalıdır.

İşe iade davalarında yetkili olan mahkeme, davalının ikamet ettiği yerde ya da işçinin işini yaptığı yerde olan mahkemelerdir.  İş mahkemesinde işe iade kararı verilmesi halinde, işçi ve işverene bazı yükümlülükler verilir. İşe iade kararı verildiğinde, öncelikle duruşmada kısa bir karar açıklanmaktadır. Bu kararı takip eden durumda, ilgili mahkeme gerekçeli olarak kararı yazar ve işçi ve işverene tebliğ eder. Tebliğin ardından, işçi açısından süreç işlemeye başlar. İş mahkemesince işe iade kararı verilen işçi ise, 10 gün içinde işverene işe başlama başvurusu yapmak durumundadır.

İşçi İşe Başvurusunu Nasıl Yapar?

İşçi mahkemesinin işçi lehine verdiği karar doğrultusunda ve bunu da işçi ve işverene tebliğ etmesi halinde, işçi için hareket etme zorunluluğu ortadan kalkmış olur. İşe iade kararı kendisine tebliğ edilen işçi, işverenine 10 gün içinde, işe başlama isteğini dile getirmelidir.

Bu ise, işçinin kendisi ya da işçinin avukatı aracılığı işle yapılabilir. İşçi ya da avukatı dışında yapılan işlem kabul edilmeyecektir. İşe iade kararı sonrasında işe başlama talebi yapmayan işçi, ya da süreyi kaçıran işçi ne yapabilir dendiğinde ise yapılacak açıklama şu şekildedir: işçi 10 gün içine işe başlama başvurusu yapmaz ise, işverenin dava sonunda geçersiz sayılan feshi, geçerli konuma gelecekti. Mevcut olan tüm fesih şartları ise hüküm ve sonuçları ile beraberinde gelecektir.

İş kanununda yer alan ve işçinin işe başlama başvurusu yapmaması halinde, işçinin gerçek niyetinin işe geri dönmek olmadığını varsayar ve işçiyi kötü niyetli olarak değerlendirir.

İşe İade Talebinde 10 Günlük Süre Nasıl Hesaplanır?

İşe iade kararını takiben, işçi, kendisine tebliğ edilen iade kararanı takiben, 10 gün içinde işverenine tekrar işe başvuru yapmalıdır. Bahsi geçen 10 günlük süre zarfında, tatil günleri hesaplanmaz.

Tazminat Aldıktan Sonra İşe İade Davası
Kişiler bünyesinde bulunan işçileri işten çıkardıktan sonra eğer işçiler kıdem ve ihbar tazminatı almaya hak kazanmış ise işverenleri bunu ödemekle yükümlüdür. Ancak bu kişiler tazminatlarını alsalar dahi işe iade davalarını açmakta özgürdürler.
İşe İade Davası Yetkili Mahkeme
İşe iade davası açmak isteyen kişiler İş Mahkemeleri’ne başvuruda bulunması gerekmektedir. Bu konuda kişilerin iki seçeneği bulunmaktadır. Bu seçeneklerden ilki kişilerin ikamet ettikleri bölgede bulunan mahkemelere başvuruda bulunmasıdır. Diğer seçenek ise iş yerinin bulunduğu yerdeki İş Mahkemeleri’dir.
İşe İade Davası Sonucu İşçinin İşe Başlamaması
İşçi konumundaki kişiler tüm koşulları yerine getirmesine rağmen işe başlatılmamış ise işverenleri tarafından kişilere 4 ay boyunca çalıştırılmama ücretlerinin ve çeşitli diğer haklarının ödeneceği gibi aynı zaman da iş güvencesi tazminatlarını da alabileceklerdir.
İşe İade Davası Arabuluculuk Sonrası Süre
Kişiler işe iade davalarında arabuluculara başvuruda bulunabilmektedir. Bu noktada arabulucu kişilerin, kişilerle ilgilenme süresi normal şartlarda 3 hafta olarak belirlenmiştir ancak kişilerin durumuna göre ek olarak 1 hafta daha hizmet verilebilmektedir.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/istanbul-maltepede-avukat.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/ise-iade-davasi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/ise-iade-davalari.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/ihbar-kidem-tazminati-ve-ise-iade-davasi-acilmasi-ve-takibi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kadikoy-sahrayicedit-mahallesi-avukat.html

“İşe İade Davalarında Yetkili Mahkeme” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara