Kira Tespit Davası Rayiç Bedel Nedir? Süreç Nasıl İşler?

Kira tespit davası rayiç bedel araştırmaları sonucunda her iki tarafı da memnun edecek bir değer belirleme aşamasının tamamlanması en temel unsurdur. Kişilerin kira tespit davası açması durumunda her iki tarafın da menfaatinin korunmasının en temel koşul olduğu görülüyor. Son dönemlerde kiracı haklarının ev sahipleri tarafından suiistimal edilmemesi için bu konuda büyük bir özen gösterildiği de fark edilmektedir. Tarafların sorun çıkarmadan bir dava sürecine dahil olması ve durumu hukuki yoldan çözmeye çalışması sıkıntıyı ortadan kaldıracaktır.

Kira Tespit Davası Rayiç Bedel Belirleme İşlemleri

Kira tespit davası rayiç bedel kapsamında kişilerin aklına ilk olarak piyasa değeri gelmektedir. Kira belirleme aşamasında bilirkişinin dikkate alacağı iki temel unsur bulunmaktadır;

  • Rayiç bedel
  • Ekonomik parametreler

Bu unsurlara göre her iki tarafın da hakkını ve ekonomik menfaatlerini koruyacak bir şekilde belirleme aşaması tamamlanır. Bu noktada kira sözleşmesi de esas alınacaktır. Kira sözleşmesinin olağan durumlarda yapılması gerekir. Olağanüstü durumlarda yapılan sözleşmelerin hukuki değerlendirmeye bir etkisi olmayacaktır.

Dava Hangi Koşullarda Açılmalı?

Kira tespit davası rayiç bedel belirleme aşaması ve bunun sonrasında dava koşulları ile alakalı olarak şu unsurların dikkate alınması gerekiyor;

  • Kiracı ve ev sahibinin kesinlikle kira sözleşmesi uygulaması gerekiyor.
  • Belirlenen miktarın ÜFE değerlerinin üzerinde olması durumunda dava açma işlemini başlatabilirsiniz.
  • Kira miktarı hali hazırda ÜFE değerlerine göre belirlenmiş ise bu noktada kararı değiştirecek bir yargının ortaya koyulmayacağı da eklenmelidir.

Bu detaylara bakıldığı zaman kişilerin kendi haklarını savunabilmeleri için sözleşme yapmanın ne derece önemli olduğu görülmektedir. Hukuki bağlamda hakların savunulması için kira sözleşmesi yapmak elzem detaylardandır.

Kira Tespit Davası Bedeli Nedir?

Kira tespit davasında tanıklardan başlayarak bilirkişi raporlarına kadar her aşamada dava masrafına bir ekleme yapılmaktadır. Bu ekleme aşamasının sonunda davayı açan tarafın ve fayda sağlayan tarafın bu bedeli ödeme zorunluluğu bulunmaktadır. Kira tespit davası açmanın bu bedeli ödemeye değip değmeyeceği konusunda da analiz gerçekleştirmelisiniz. Hali hazırda normal sınırlar içerisinde olan artış kapsamında bir dava açmak ve değişim meydana geleceğini ummak mantıklı olmayacaktır. ÜFE oranı bu konuda en temel detay olarak belirlenmiştir.

Avukatlık Ücreti: Klasik dava ücretinin yanı sıra kişilerin bir de asgari ödeme tarifesine uygun bir biçimde avukatlık masraflarını ödemeleri gerekiyor.

Konunun Uzmanlarından Yardım Alın

Dava sürecinin daha sorunsuz bir biçimde işleyebilmesi için muhakkak konunun uzmanı olan avukatlar ile iş birliği kurmanız gerekiyor. Bu konuda ne derece yetkin kişiler ile iş birliği kurarsanız elde edeceğiniz verimliliğin o kadar yüksek olacağı da eklenmelidir.

Helvacı Hukuk bu alanda size en profesyonel şekilde yardımcı olacak sistemler arasında bulunuyor. Konusunda uzman ve tecrübeli kadrosu ile hem dava sürecinin izlenmesi hem de şahısların bu konuda bilgilendirilmesi anlık şekilde tamamlanacaktır

Kira Tespit Davasi Ne Zaman Acilabilir?
Kira tespit davalarının açılması hakkında kesin bir süre yargısı bulunmaz. Ancak kişilerin kira kontratlarını imzalamadan bir ay evvel bu davayı açmaları sonucunda doğru bir şekilde mülklerini kiralayabilirler.
Kira Bedeli Hakim Tarafından Kaç Yılda?
Kira bedeli hakim tarafından çeşitli noktalara önem vererek belirlenmektedir. Kişilerin fazla ödeme yapmamaları için ya da mülkiyetinin gerçek fiyatını öğrenmek isteyen kişilerin beş senede bir olacak şekilde kira tespit davalarına başvurmaları yeterli olacaktır.
Kira Bedelinin Tespiti Davasını Kimler Açabilir?
Kira tespit davalarını her iki tarafta açabilir. Kiracı veya mülk sahibi farklı sebeplerle kira bedelinin tespiti için davalarını açabilirler. Kiracılar fazladan para kaybetmemek için açabildikleri gibi mülk sahipleri de gerçek fiyatı öğrenebilmek adına davayı açabilir.
Kira Bedeli Kaç Yılda Bir Talep Edilebilir?
Kira bedeline hakimin karar vermesi için kiracı veya mülk sahipleri beş senede bir olacak şekilde davaya başvuruda bulunabilirler. Bu şekilde kişiler oturdukları ya da sahip oldukları mülklerin gerçek fiyatlarını öğrenebilirler.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/arsa-payi-verme-davasi-nasil-islemektedir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/zumrutevler-mahallesi-olumlu-trafik-kazasi-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/hukuk-kurallari-cercevesinde-kamu-davalari.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-tespit-davasi-masraflari-2019.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kamu-davalarinin-isleyisi.html

“Kira Tespit Davası Rayiç Bedel Nedir? Süreç Nasıl İşler?” üzerine bir yorum

  1. 13 yıllık kiracıyım kağıt üstünde iki kez kira sözleşmesi yaptık sonrs olmadı ve de kira rayiç bedeli olarak bu sürede dsva açmadı şimdi bu fahiş fiyat artışını bahane edip 1300 lira kira mı 3000 lira istiyor kira artış oranı yüzde 25 dedim evi boşalt dedi. Kabul etmesem evden çık diyor nasıl bir artış yapılabilir evden beni çıkara bilir mi tekekkürler…cevap verirsrniz çok memmun olurum

    Yanıtla

Yorum yapın

Hemen Ara