Nafaka Alamıyorum Avukat

Evlilik birlikteliğinin sona erdirilmesi ile eşlerin üzerinde anlaşmaları gereken pek çok konu vardır. Bunlar, eğer çocuk varsa velayetinin kimde kalacağı, boşanmadan sonra mal paylaşımının nasıl olacağı, birlikteliğin sona ermesinden nafaka ödenmesi gibi. Nafaka, evlilik birlikteliğinin sona ermesinin ardından ekonomik zorluk yaşayan kişiye her ay düzenli olarak ödenmesi zorunlu olan paradır. Bir kişinin nafaka alabilmesi için evlilik sonrası maddi zorluklar içinde olması temel koşuldur. Örneğin, çocukların velayeti anneye veriliyor ve anne çocuklarına baktığı için çalışamıyorsa bu durumda anneye aylık nafaka ödenmesi gerekir. Birkaç nafaka türü vardır ve nafaka alınması için bu şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bunlar, tedbir, yoksulluk ve iştirak nafakalarıdır. Nafaka davaları oldukça dikkatli olunması gereken, küçük hataların olmaması gereken bir dava çeşididir. Dava süreci doğru bir strateji ile yönetilmezse sonuna kadar haklı olsanız bile haksız duruma düşebilirsiniz. Nafaka alamıyorum diyorsanız avukat ile görüşmenizde fayda vardır

Boşanırsam nafaka alabilir miyim?

Nafaka alma hakkı herkes için var olan bir haktır. Her birey eşinden boşandığı takdirde gerekli koşulları yerine getirebilir durumda ise nafaka alma hakkına sahiptir. Burada hangi nafaka türünü almak istediğiniz, yaşam şartlarınız gibi durumlar önemli olduğu kadar doğru bir dava süreci yürütmeniz de önemlidir. Dava sürecinde usullerin doğru işletilmesi, yasal çerçevenin dışına çıkılmaması sizin için çok yararlı olacaktır. Bunun için uzman bir nafaka davası avukatı ile görüşmeli ve süreci birlikte yönetmelisiniz. Ayrıca nafaka davası açmak isteyen isteyen tarafların, yoksulluk nafakası için eşinden daha az kusura, iştirak nafakası alabilmesi içinde çocuğunun velayetini almış olması gereklidir.

Nafaka kimlere verilir?

  • Yaşam standartlarının çok altında geliri olan ya da hiç olmayan kimselere
  • İşten kovulmuş, işsiz kalmış eşlere
  • Evlilik sonrası işten ayrılmış ya da herhangi bir işte çalışmayan ev hanımlarına
  • Asgari ücret alan şahıslara
  • Düzenli geliri olmayan kişilere
  • Çocuğun velayet hakkına sahip eşlere

Nafaka alamamanın nedenleri nelerdir, kimler nafaka alamaz?

  • Düzenli gelire (maaşı, emekli maaşı, dul maaşı, yaşlılık maaşı alıyorsanız) sahip olan bireyler,
  • Belli bir gelirin üzerinde boşanma sürecinin gerçekleşmesinin ardından ekonomik sıkıntı çekmeyecek kişiler
  • Tekrardan evlenen ya da evli gibi yaşan şahıslar
  • Yeterli miktarda ve ya ek geliri olan kimseler. Örneğin, kira geliri, işsizlik maaşı gibi…
  • Herhangi bir meslek icra edip belli miktarda para kazanan kişiler
  • Memurluk yapanlar
  • Banka hesaplarında belli miktar paraya sahip olup ve bu parayı faize yatıranlar
  • Kumar bağımlıları
  • Taraflardan her ikisi de aynı gelire sahipse
  • Taraflardan her ikisi de yoksulluk sınırındaysa

Nafaka ödememenin cezası var mıdır?

Mahkeme eğer bir kişiye nafaka ödemesi gerektiği kanaatine vardıysa bu kişi nafaka ödemekle yükümlüdür. Nafaka ödenmemesi durumunda karşı taraf icra yoluna başvurabilir. Ayrıca ödeme yapılmaması durumunda hapis cezası ile karşı karşıya kalınabilir. Nafaka borçlusu eğer ki mahkemenin verdiği kararlara karşı bir girişimde bulunursa 3 aylık tazyik hapis cezası alabilir. Hapse mahkûm olan kişi, borcunu ödediği takdirde hapis cezası ortadan kalkar. Nafaka ödenmesi zorunludur, hapis cezası nafakanın ödenmemesi gibi bir durum getirmez. Mahkeme kararı sürdüğü sürece kişi nafaka ödemekle yükümlüdür. Nafakayı ödeyen kişinin maddi durumda değişikler olduysa nafaka azaltma veya arttırma davası açabilir. Gerekli koşullar sağlandığı takdirde almanız gereken nafaka alamıyorum avukat ile neler yapılabileceğini konuşabilirsiniz. Uzman bir avukat size yol gösterecektir.

Geçmiş nafakalar alınması mümkün mü?

Nafaka borcu her ay düzenli olarak ödenmesi gerektiği için ödenmediği takdirde ortadan kalkmaz, birikerek ilerler. Bu durumda taraflardan biri geçmişte ödemediği ya da mahkeme kararından beri hiç ödemediği nafakalar icra yoluyla tahsil edilebilir.

Nafaka indirme ve kaldırtma davası hangi durumlarda açılabilir?

Nafaka ödenmesi süreci mahkeme bu kararı bozmadığı takdirde ömür boyu sürebilir. Bu durumda ise ömür boyu eşinize nafaka ödemek zorunda kalabilirsiniz. Ancak hayat o kadar istikrarlı değil, pek çok durum değişebiliyor. Yıllar içinde maddi sıkıntılar yaşamaya başladınız veya yaşam standartlarınızda ciddi bir düşüş olabilir. Mahkemenin belirlediği nafaka ücretini karşılayacak durumunuz ortadan kalktı ise nafaka indirme davası açabilir ve miktarı daha aşağı çekebilirsiniz. Hatta bazı durumlarda nafaka iptali bile söz konusu olabilir. Örneğin, bir şirketiniz vardı ve geliriniz eski eşinizin çok üzerindeydi ve mahkeme nafaka ödemenizi zorunlu kıldı. Yıllar sonra ise şirketiniz iflas etti ve eşinizle aynı gelir seviyesine veya daha az bir gelire sahip duruma geldiniz. Bu gibi durumlarda mahkemeye nafaka kaldırma davası açabilirsiniz ve eğer mahkeme sizi haklı bulursa nafaka ödeme durumu ortadan kalkar.

Nafakanın arttırmak mümkün mü?

Nafakayı ödemek zorunda olan kişi kadar nafaka alan kişinin de yaşamsal pratiklerinde değişmeler olabilir. Nafaka alan bir eş zaman ilerledikçe yaşam şartlarının zorlaştığını ve aldığı nafakanın yetmediğini düşünebilir. Bu gibi durumlarda nafaka arttırma davası açılır. Nafaka alan kişinin çocuğun masraflarının artması, kiranın artması ya da makroekonomik koşullar nedeniyle hayat pahalılığının yükselmesi gibi nedenlerle nafaka arttırma davası açabilir.

Tedbir nafakası nedir, şartları nelerdir?

Boşanma davası sürecinde eşlerden biri maddi şartlarında zorluk yaşıyorsa tedbir nafakası verilir. Tedbir nafakasında yaşam koşulları düşen eşin mahkeme sürecinde bunu talep etmesi gerekmektedir. Örneğin, bir kadın eşinden ayrılma kararı aldıysa ve boşanma sürecinde çalışmıyorsa bunu geçimini sağlayabilmek için tedbir nafakası isteyebilir. Geçici bir nafaka türüdür ve dava sonucunda nafaka verme zorunluluğu ortadan kalkar.

Yoksulluk nafakası nasıl alınır nedir, nasıl alınır?

Evliliğin mahkeme kararıyla sona erdirilmesinin ardından, evliyken maddi gelire sahip eşin, boşanma sonrasında ekonomik zorluğa düşmesi ve bu ihtiyaçlarının karşılanması için yoksulluk nafakası alabilir. Yoksulluk nafakasında kusur en önemli koşul kusurdur. Taraflar birinin diğer eşin kusurundan az ise yoksulluk nafakası talep edebilir, aksi durumda ise yoksulluk nafakası talebinde bulunulamaz. Örneğin, zina nedeniyle boşanma davası açılmış ise burada en az kusurlu olan kişi nafaka talebinde bulunabilir. Aldatan eşin ise nafaka talebinde bulunma hakkı yoktur. Bu nedenle nafaka davaları süreçleri titizlikle sürdürülmelidir. Nafaka alamıyorum avukat ile son bulabilir ve nafaka davanızı uzman bir avukat yardımıyla kazanabilirsiniz. Bu durum tam tersi içinde geçerlidir. Eğer ki dava süreci doğru ve etkili bir şekilde yürütülmezse boşanma sürecinde daha az kusurlu eş, daha fazla kusurlu eşe yoksulluk nafakası ödemek zorunda kalabilir. Bu gibi durumlar yaşanmaması için her zaman bir avukata danışmanız gerekir.

İştirak nafakası hangi amaçla alınır, şartları nelerdir?

Boşanma sürecinde eğer ki çocuğunuz varsa ve velayet hakkı eşinizde ise iştirak nafakası açabilir. İştirak nafakası, çocuk bakımı yapılabilmesi için gereken maddi desteğin sağlanması anlamına gelir. Çocuk bakımının karşılanması için verilen iştirak nafakası alabilmenin tek şartı çocuğun velayet hakkına sahip olmaktır. İştirak nafakası çocuğun masrafları için ödenir ve çocuğun reşit yaşı geldiği andan itibaren ortadan kalkar. Ancak çocuğun 18 yaşından sonrada eğitim hayatının devam etmesi halinde eğitim hayatı bitene kadar iştirak nafakası ödenmeye devam eder.

Ödenmeyen nafakayı almak için ne yapılabilir?
Hukuki boyutta nafaka durumu gerçekleşmezse, nafaka ödenmediği takdirde dava açılabilir. Nafakanın ödenmediğine dair dava, nafaka davası olarak görülür.
Nafakadan nasil kurtulabilirim?
Nafaka ödenilen karşı taraf, tekrardan evlendiği takdirde nafaka ödemesi durdurulur. Fakat ortada bir çocuk var ise ve nafaka ödenilen tarafla birlikte yaşanıyorsa, nafakadan kurtulma durumu söz konusu olmaz.
Nafaka almak icin nereye Basvurulur?
Nafaka almak için avukatla birlikte mahkemeye başvurulur. Nafaka davası açılır. Nafaka davası kabul edildikten sonra dava görülür. Bunun için görevli mahkemeye başvuru gerçekleşmeli.
Nafaka kaç ay ödenmezse icraya verilir?
Nafaka ödenmediği takdirde ödenmesi gereken icra, nafaka tutanağının tutarına göre değişir. Burada dava süreci de farklılık sağlar. Konu ile ilgili detaylı bilgiyi, avukatınızla iletişime geçtiğiniz takdirde öğrenebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir;

İştirak Nafakası | Tedbir İştirak Nafakası

Yoksulluk Nafakası Davası

Boşanmada Tazminat Davası

Nafaka Avukatı | İstanbul Nafaka Avukatı

Boşanma Davalarında Nafaka

“Nafaka Alamıyorum Avukat” üzerine 2 yorum

  1. Ben boşanalı temmuzda 2 yıl oldu anlaşmalı boşandık eşim kendi isteği ile aylık 500 TL nafaka karşılığında boşandık ama iki yıldır nafakami ödemiyor icra yolu ile almak istedim tepkigat gitti adrese ve iş yerine ama yinede alamadım kendisi işten ayrılmış kendi iş yerini açmış ona rağmen alamıyorum lütfen yardım eder misiniz

    Yanıtla
  2. Lütfen bulunduğum şehrin yabancisiyim ne yapacağımı nere başvuracağımı bilmiyorum eşim inat eder gibi odemiyorum alabilirse alsın diyor icra ile ne kadar ugrastiysam olmuyor neden gönderdiğimiz resmi kağıtlar geri geliyor hiç bir şekilde ödemiyor ne olursunuz çok çaresizim yardım edin

    Yanıtla

Yorum yapın

Hemen Ara