İstihkak Davası | İstihkak Davası Açma

İstihkak davası nedir; mülkiyet çekişmesi olan taşınır ve taşınmaz malın kime ait olduğunun tespit edilmesi için açılan dava türüdür. İvedikliler davası olarak görülen davada, haciz işlemleri ve icra dairesi yapılandırmaları da dava sürecine dahil olmaktadır. Yargı sürecinde mülkün kime ait olduğuna dair haciz kararı çıkarılmaktadır.

İstihkak Davası Ne Demek?

Mal varlığının kime ait olduğunun belirlenmesi ve mahkeme kararına göre malın dolaysız zilyetliğini kaybeden kişinin dolaysız zilyetliği tekrar sağlamak üzere açılan davadır. İstihkak davası için mahkeme borçlar kanunu, miras kanunu ve icra iflas kanunlarına da başvurmaktadır.

  • Aile arasında olan İstihkak davaları için medeni hukuk istihkak davası açılması mümkündür.
  • Davada mal varlığının taşınır ya da taşınmaz olması fark etmeksizin dava haklı olanın lehine sonuçlanır.
  • Malın hakkı olan kişiden habersiz satılması, kiralanması veya elden çıkarılması durumları fark etmeden dava açılabilecektir.
  • Haczedilen malın, üçüncü kişiler mal hakkında hak talebinde bulunma hakkına da sahiptir.

İstihkak İçin Dava Hangi Durumlarda Açılır?

Kanunlar ışığında alma talebinde bulunma istemesi üzerine açılmaktadır. Aile mahkemesi ve miras hukuku alanlarına da tekabül eden durumlarda, mirasçının taşınır veya taşınmaz malı üzerinde hak talebinde bulunması miras hakkının kendine ait olduğunu öğrendiği takdirde 1 yıl içinde açılabilecektir.

Taşınır veya taşınmaz mallar üzerinden araç istihkak davası açılması üzerinden araba, kamyon, yat, tekne ve benzeri davaların da görülmesi hak sahibi tarafından mümkün olacaktır. Taşınır malın hak sahibinden habersiz kiralanması veya satılması durumlarında da tazminat davası kararı çıkarılar. İcra ve iflas aynı zamanda borçlar kanununa tekabül eden noktalarda mümkün olacaktır.

Dava Kaç Gün İçince Açılır?

Mahkeme kararından sonraki evrede tefhim veya tebliğ kararının eline ulaşmasıyla 7 gün içinde dava açılmaktadır. Kanun maddelerine göre 1 yıl kadar sürebilmektedir.

Taşınır veya taşınmaz malın son durumuna göre İstihkak dava sonucunun 1 yıla kadar belirlenememesine neden olabilmektedir.

İstihkak Davasına Karşı İptal Davası Nereye Açılır?

Tasarrufun iptali davasına göre mahkeme kurallarının verdiği HKM’nin 2. Maddesinin 97. Bendi gereğince, dava asliye mahkemesinde iptal davasıyla yeniden açılmaktadır. Üçüncü kişinin İstihkak iadesinden vazgeçmesi sonunda da dava iptal davasına dönecektir.

Kararının yenilenmesi durumunda dava görüleceği tarihe kadar iptal davası ile yeniden mahkemeye taşınır. Hak sahibinin talebi doğrultusunda geçerli kanun maddesi uygulanır.

İstihkak Davası Mutlaka Duruşmalı Mı?

Birçok davada evraklar üzerinden takip edilebilmektedir. Taşınır veya taşınmaz malın ona ait olduğunu gösteren tahkikat aşamasında duruşma yapılmasına gerek kalmamaktadır.

İstihkak  davası duruşmalı mı; Dava başka alanlara tekabül edeceği için duruşma kararı verilmektedir. Ayrıca mal beyanı kanunlarına tekabül edebileceği boyutlarda olması gerekmekte, dava duruşmasız da ilerleyerek sonuçlanabilmektedir.

İlginizi Çeker;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/gayrimenkul-dava-turleri-nelerdir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/icra-hukuku

https://mehmetalihelvaci.av.tr/gayrimenkul-hukuku-nedir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/gayrimenkul-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davalarina-hangi-mahkeme-bakar.html

Yorum yapın

Hemen Ara