Soy bağının tespitine ait dava olan babalık davası evlilik dışı doğan çocuk ile baba arasındaki soy bağının hukuki anlamda kurulmasına mahkeme tarafından karar verme durumudur. Çocuk ile baba arasındaki soy bağı evlilik ya da tanıma yolu ile kurulmaktadır.
Türk Medeni Kanunu 301. maddesi ve devamında düzenlenen babalık davası evlilik dışı doğan çocuk ile baba arasındaki soy bağının kurulmasını sağlar ve babanın rızasına dayanmayan bir yöntemdir.
Babalık Davasını Kimler Açabilir?
Türk Medeni Kanunu’nun 301 maddesi babalık davası açma hakkını anne ve çocuğa vermiştir. Anne ile çocuk aynı anda dava açabileceği gibi ayrı ayrı dava açma hakkına da kullanmaktadır.
Anne ve çocuğun ayrı ayrı dava açması durumunda her iki davanın birbirini etkilemesi söz konusu değildir. Babalık davasını kimler açar bakılmaksızın dava konusunda çocuk ile baba olduğu iddia edilen kişi arasında soy bağı ilişkisinin kurulması talebi oluşturulmaktadır. Aynı zamanda çocuk ile ilgili nafaka talebinde bulunma imkanı da mevcuttur.
Anne tarafından açılan davada kadın kendi ile ilgili tahdidi olarak kanunda sayılan mali haklarını talep etme imkânına sahiptir. Çocuk tarafından açılan davalarda öncelik baba ile çocuk arasında soy bağı ilişkisini tespit etmektir.
Bunun yanı sıra aynı zamanda çocuğun bakım ve eğitim giderleri için babaya katkıda bulunma zorunluluğu getiren iştirak nafakası talep edilmektedir.
Soy Bağının Reddi Ve Babalık Davası Birlikte Açılır Mı?
Soy bağının reddi ile babalık davası birlikte açılabilir mi birçok insanın merak ettiği konudur. Ancak her iki dava aynı dosyada görülemez bundan dolayı her iki davada ayrı açılmalıdır.
Evlilik sürecinde ya da evliliğin sona ermesinden itibaren 300 gün içerisinde doğan çocuk için baba eştir, bu durumda çocuğun erkek tarafından kabul edilmesine babalık karinesi adı verilmektedir.
Eş çocuğun kendisinden olmadığını iddia ediyorsa soy bağının reddi davası açarak babalık karinesini çürütür. Babalık davası ise çocuk ile baba arasında soy bağının mahkeme tarafından belirlenmesidir.
Çocuğun Babalık Davası Açma Hakkı Var Mıdır?
Türk Medeni Kanunu 301. maddesine göre çocuğun babalık davası açma hakkı vardır. Çocuk annesi ile birlikte ayrı ayrı dava açabileceği gibi aynı zamanda küçük olması ya da kayyum ile temsil ediliyor olması durumunda davacı tarafta anne veya çocuk davalı tarafta ise baba olmak şartıyla babalık davası açılmaktadır.
Babalık davasının şartları arasında;
- Çocuğun baba yönünden bir soybağının bulunmaması.
- Çocuğun başka birine soy bağı ile bağlı olması durumunda soybağının reddi davası açılarak kaldırılması.
- İhbar yükümlülüğünün yerine getirilmesi.
- Davanın Cumhuriyet savcılığı ya da hazineye açılması halinde ihbar edilmesi.
- Kayyum tarafından açılması durumunda anneye ihbar edilmesi şartı aranmaktadır.
Babalık Davası Açmak İçin Ne Kadar Gerekir?
Dava açmak için ne kadar gerekli olduğu davacı açısından önemlidir. Babalık davalarında da mahkeme veznesine davanın harcı ile birlikte diğer giderlere ait ödeme yapılmaktadır.
Hızlı ve etkin sonuç alma için hukuk bilgisine sahip olan bir avukata ihtiyaç vardır. Tayin edilen avukatın ücreti müvekkil ve Avukat arasında kararlaştırılmaktadır. Ve Baro’nun her yıl güncellediği asgari ücret tarifesine göre fiyatlandırma yapılmaktadır.
Babalık Davasında Tazminat Talep Edilir Mi?
Dava sürecinde nafaka ile birlikte aynı zamanda tazminat talep etmek de mümkündür. Babalık davasında tazminat talebi merak edilen bir konudur.
Manevi tazminat talebinde bulunma için aranan şart evlenme vardı şartıdır. Ayrıca birliktelikten dünyaya gelen çocuklar için kadın manevi zarar gördüğü iddiası ile tazminat hakkı olur.
İlginizi Çeker;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/babalik-davasi.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/babalik-davasi-nasil-acilir.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/babalik-karinesi-nedir.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/soy-baginin-reddi-davasi-hangi-surede-acilmalidir.html
“Babalık Davası | Babalık Davası Açma” üzerine bir yorum