Aile konutunda yaşıyor olmak eşler açısından birbirinden farklı avantajlara sahiptir. Bu aşamada iki eş de birbirinden habersiz adım atamaz ve aynı zamanda haciz durumlarında da lehinize kararlar çıkabilir. O nedenle de Aile konutu şerhi Medeni Kanunun 194.maddesine göre düzenlenmiştir. Burada bir arada yaşayan ve birlikte paylaşım yapan eşlerin yaşadıkları konut aile konutu olarak adlandırılıyor. Bunun yanında Yargıtay üzerinde de eşlerin birlikte almış olduğu ve bir arada yaşadıkları konut da yine aile konutu olarak kabul ediliyor. Ama bunun devam edebilmesi için eşlerin hem bir arada yaşamaya devam etmesi hem de evlilik durumlarının sürüyor olması önemlidir.
- Bir eşin imzası eksik olduğu zamanlarda devir işlemlerini yapmak söz konusu olmayacaktır.
- Üçüncü bir kişi yararına yapılabilecek konut ile ilgili durumlarda diğer eşin de imzasının olması şarttır.
- Üçüncü kişilere kiraya verilecek olan konut için de diğer eşin imzasının olması gerekiyor.
- İki eşin de imzası olmadan ipotek yaptırma gibi bir durum oluşamaz.
Aile Konutu Şerhi Yapmak
Öncelikle bir eşin imzası ile değil, iki eşin imzası ile işlem yapmak büyük bir avantaj oluyor. bu nedenle de eşlerin aile konutu şerhi yapması da çok önemlidir. kira sözleşmesini tek tarafın imzası olmadan feshetmek gibi bir durum da karşınıza çıkamaz. Ama öncelikle devir ya da ipotek gibi durumlarda kendinizi güvene almak istiyorsanız nüfus aile kayıt örneği ile ikametgah belgesi almanız gerektiğini unutmamalısınız.
Meskeniyet İddiası Nedir?
İcra Kanunu üzerinde de açıklanan ve 82.madde üzerinde 12.bendde sözü edilen meskeniyet iddiası haciz durumunda aile konutlarını koruyan bir durum oluyor. Öncelikle aile ile birlikte yaşanılan konuta haciz gelmesini istemiyorsanız o zaman bunun için meskeniyet iddiasında bulunulması da bir o kadar önemli bir konudur. Bunun için memur işlemlerine şikayette bulunulması gerekiyor. Ama bu şikayet için belirli bir süre olduğunu da unutmamalısınız. Bu sürenin aşımı demek iddiada bulunulamayacağı anlamına gelecektir. İlk olarak 7 gün süreniz bulunmaktadır. Bu 7 gün içerisinde şikayette bulunulması çok önemlidir.
Meskeniyet İddiası Şartları
İlk olarak ön bir şart söz konusu olmuyor. Yani icra borçlusunun hangi borçtan dolayı haciz durumunda olduğu önemli değildir. Ancak meskeniyet iddiasını almaya çalışılan mesken üzerinden bir borç söz konusu ise bunu yapamayacaksınız. Mahkeme bu dava için borçlu kişi ile ilgili belirli incelemek yapmak zorunda kalıyor. Bu incelemelerden birisi borçlu kişinin geliri oluyor. Bu gelir durumunun yanında hane içerisinde kimlere bakmakla yükümlü olduğu incelenir. Tüm bu inceleme raporları ise bilirkişiye aktarılıyor. Buradan eğer ki haline münasip kararı çıkıyorsa o zaman bu karar doğrultusunda haciz kaldırılıyor. Eğer ki aksi karar çıkarsa o zaman ev satılacaktır. Satılan evin haline münasip bölümünün ayrıldığını, geri kalanının ise alacaklıya verildiğini görebilirsiniz. Meskeniyet iddiası sayesinde haciz kaldırma hakkına sahip olabileceğinizi bilmelisiniz.
İlk olarak ipotek edilme meskeniyet iddiasında olumsuz bir etkiye sahip olur. Çünkü icra borçlusu evini kaybetmemek adına bu davayı açıyor ama sonuç olarak ipotek yaparak daha öncesinde evinden vazgeçmiş sayılıyor. Ama bu ipotek durumunun zorunlu yapılması durumu değiştirebiliyor. Mesken, esnaf ya da zirai krediler üzerinden yapılan bir ipotek ise o zaman zorunlu sayılmaktadır. Hem meskeniyet iddiasının işlenmesinde hem de aile konutu şerhi konularında sizlere gerekli olan hukuki yardımı yapıyor. Tüm işlemlerin hızlı bir şekilde ilerlemesi için gerekli olan özveriyi gösteriyorum.
İlginizi Çeker;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/haciz-icra-kurtulusu-meskeniyet-iddiasinda-saklidir.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-sozlesmesi-meskeniyet-icin-onemli-mi.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/meskeniyet-davalari-nedir.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/hacizden-kurtulmak-adina-meskeniyet-iddiasi.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/haciz-geldiginde-meskeniyet-iddiasinda-bulunmak.html
“Meskeniyet İddası İle Haciz Kaldırma İşlemleri” üzerine 2 yorum