Aldatma, zina olarak da tanımlanan ve boşanma gerekçesi olarak kabul edilen bir durum. Çünkü evlilik kurumu hem karşılıklı saygı ve sevgiye dayanan bir kurum iken, hem de sadakat üzerine kurulan bir yapı. Bu yüzden evlilikte taraflardan birisi aldatma fiili içerisine girmesi, evliliğin sona ermesi için geçerli bir neden olarak kabul ediliyor. Fakat bu noktada aldatma fiilinin davayı açan kişi tarafından kanıtlanması lazım. Bu noktada bir takım belge ve bilgiler ile aldatma ya da diğer bir tabir ile zina durumunun mahkemeye, tartışmaya yer bırakmayacak şekilde sunulması gerekiyor. Ancak bu şekilde boşanmak mümkün oluyor.
Boşanma Davası Aldatma Gerekçesi İle Nasıl Açılır?
Boşanmak için aldatma gerekçesi ile dava açmak, bazı şartlar haline gerçekleşmektedir. Bu noktada ilk olarak aldatılmanın tam manası ile ispatlanması gerekmektedir. Bunun için aldatma fiilinin üzerinden 6 ayın geçmemesi şartı aranır. Ancak bu şekilde boşanma davası açılmaktadır. Eğer aldatma olayı çok uzun bir zaman önce yaşandıysa, bunun için dava açmak artık mümkün değildir. Hukuken belirlenen üst limit ise 5 senedir. Yani 5 yılı geçen aldatma olayları için mahkemeye başvurma hakkınız bulunmuyor.
Davayı Açan Kişi Olayı İspat Etmek Zorundadır
Boşanma davalarında aslolan şey yaşanan fiili durumun ispat edilmesidir. Bunun için delillerin toplanıp mahkemeye sunulması gerekmektedir. Delil konusuna sunabileceğiniz hukuku kanıtlardan bazıları şunlardır;
- Polis karakolundan alınan kayıtlar
- Kişinin sosyal medya ile yapmış olduğu paylaşımlar
- Sosyal medya aracılığı ile yayınlanan olan fotoğraflar
- Her türlü mesaj
- Kredi kartının ayrıntılı ekstreleri
- Doktordan alınacak olan raporlar
- Hastanenin vereceği ve tamamen hukuki olan kayıtlar
Bu şekilde elde edilen deliller mahkemeye sunulmaktadır. Bu delilleri sunarak boşanma davasını açabilirsiniz.
Boşanma Davası Türleri Nelerdir?
Boşanma davası türleri iki şekilde ortaya çıkmaktadır. Bunlardan birisi anlaşmalı boşanmadır. Diğeri ise çekişmeli boşanma olarak karşımıza çıkmaktadır. Anlaşmalı boşanmada iki taraf da her konuda bir anlaşma içerisine girmiştir. Bu yüzden davalar fazla zaman almaz. Kolay bir şekilde biter. Bitme süresi ise bir gün olabilir. En fazla 3 ya da 4 aya kadar uzanan anlaşmalı davalar vardır.
Çekişmeli ise daha uzun sürmektedir. Çünkü adından da anlaşılacağı gibi ortada bir çekişme vardır ve anlaşma söz konusu değildir. Bu tip davaların süresi 3 veya 4 yıla kadar uzamaktadır. Bu şekilde açılan davalarda tanıklar da dinlenebilmektedir.
Dava Nasıl Açılır?
Dava açmak için yapılması gereken ilk şey dilekçe doldurmaktır. Doldurulacak olan dilekçe, bir arzuhal yerine avukat ile işleme tabi tutulmalıdır. Evlendiğiniz tarihi, kimlik bilgilerinizi, boşanma gerekçesini ve günün tarihini yazarak dilekçeyi bitirebilirsiniz. Sonra da bu dilekçeyi resmi kuruma vererek boşanma sürecini başlatmanız mümkün olmaktadır.
İlginizi Çekebilir;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/aldatiliyorum-avukat.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/terk-nedeni-ile-nasil-bosanilir.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/aldatan-es-nafaka-alabilir-mi.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/cekismeli-bosanma-davasi-nasil-acilir.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/idealtepe-mahallesi-kira-hukuku-avukati.html
“Aldatma Nedeni İle Boşanma” üzerine 3 yorum