Cimrilik Boşanma Nedeni Sayılır Mı?

TV haberlerinde ve gazetelerde kimi zaman enteresan boşanma sebepleri yer alır. Bunların içinde en popüler olanları ağız kokusu, horlama ve eşin ailesine saygısızlık gibi konulardır. Günümüzde ekonomik açıdan tasarruf etmek isterken evinin ihtiyaçları konusunda eşinden maddi birikimini esirgediği öne sürülen birçok kişi ile karşılaşıyoruz. Bu yazımızda cimriliğin boşanma sebebi sayılıp sayılmadığı konusu üzerinden mahkemenin hangi esaslar üzerinde durarak hüküm verdiğini izah etmeye çalışacağız.

Boşanma Sebeplerine Genel Bakış

Türk Medeni Kanunu’na göre bir evliliğin bitmesi konusunda hüküm verilirken bazı noktalar esas alınmaktadır. Bunları genel ve özel sebepler olarak iki başlık altında inceleriz.

Boşanmanın Genel Sebepleri: Medeni Kanun’da genel sebep olarak adlandırılan etmenler beş tanedir.

  • Zina: Evlilik devam ederken, eşlerden birinin bilerek ve isteyerek başka birisi ile cinsel anlamda yakınlaştığının ispatı halinde sebep geçerli olur. Zina yapıldığını iddia eden eş, aynı zamanda bunu ispat etmekle yükümlüdür.
  • Terk: Eşlerden bir tanesi, ortak yaşanan konuttan dört ay uzak kaldıktan sonra, verilen ihtara uymayıp iki ay içinde geri dönmediğinde, terk sebebiyle boşanma kararı verilmektedir.
  • Hayata Kast, Pek Fena Muamele, Onur Kırıcı Davranış: Kanunda geçtiği gibi yer verdiğimiz bu ibare, taraflardan bir tanesinin diğerini öldürmeye teşebbüs etme, alenen fiziki ya da manevi olarak zarar verme olarak özetlenmektedir.
  • Küçük Düşürücü Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme: Boşanmaya konu olan taraflardan bir tanesi eğer, diğer tarafı etkileyecek şekilde bir suça karışır ya da toplumun kabul etmeyeceği nitelikte bir hayat seçerse, bu hüküm devreye girer.
  • Akıl Hastalığı: Tedavi edilemeyecek durumda olan bir akıl hastasıyla evli olanlar bu hükmün uygulanmasını talep ederek dava açabilirler.

Hak Düşürücü Süre: Yukarıda belirtilen her sebep için mahkemeye taşıma süreleri kanunda belirtilmiştir. Zinayı öğrendiği tarihten itibaren en geç altı ay içinde konuyu mahkemeye taşımak zorundadır.

Bu aşamada boşanmanın özel sebeplerinden bahsedeceğiz.

Boşanmanın Özel Sebepleri

Hakim tarafından sonlandırılmasına karar verilirken, evlilik birliğinin temelden sarsılma esası aranmaktadır. Dava konusu ne olursa olsun eğer bu sebeple ilişkilendirilirse, hakim boşanmaya karar verir.

Cimrilik boşanma nedeni sayılma sorusunda da cevap net olarak evet ya da hayır verilememektedir. Çünkü burada cimriliğin hakimin gözündeki derecesi önemlidir. Zaruri ihtiyaçlarını karşılamayacak derece bir tutumluluk sergilediğinde bu geçerli bir boşanma sebebi olur. Ancak daha iyi bir eve taşınmak istememesi gibi keyfe keder durumlar bu kategoriye dahil edilemez.

Ekonomik Şiddete İlişkin Yargıtay Kararları
Şiddet her zaman darp edilerek değil, psikolojik olarak da kişilere uygulanabilmektedir. Bu noktada en çok seçilen yöntem ise kişilerin ekonomik durumlarına karşı oluşan şiddettir. Yaşadıkları sorunlardan kurtulma amacıyla açtığı davaların birçoğu Yargıtay tarafından kabul edilmektedir.
Boşanma Davasında Şiddetin İspatı Yargıtay
Boşanma davalarında sıkça görülen sebeplerden bir tanesi de şiddettir. Bir resmiyet kazanma açısından yetkili kişilerce belgelenme gerekmektedir. Bu noktada kişilerin darp edildikleri yerleri fotoğraflaması gerekir. Ve bu darpların boyutlarının belirlenebilmesi adına hastanelere başvurarak darp raporlarını almaları gerekmektedir. Bu rapor ve fotoğraflar sayesinde kişiler boşanma davalarında gördükleri şiddeti ispatlayabilmektedir.

İlginizi Çeker;

Cimri Eşe Boşanma Davası Açılır Mı?

Haklı Nedenle Evi Terk Etmek Boşanma Nedeni Sayılır Mı?

Ses Kaydı Delil Sayılır mı?

Boşanmanın Sebepleri Nelerdir?

Anlaşmalı Boşanma Protokolü

“Cimrilik Boşanma Nedeni Sayılır Mı?” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Hemen Ara