Türk Medeni Kanunu’nun 161. ve 166. Maddeleri arasında yer alan ‘’Boşanma sebepleri’’ özel ve genel nedenler olarak ikiye ayrılmaktadır. Ayrıca zina, hayata kast, haysiyetsiz hayat sürme, terk edilme ve akıl hastalıkları da olmak üzere birçok madde hususuna yer verilmektedir. Ancak anlaşmalı boşanma protokolü genel ayrılma sebepleri olarak Türk Medeni Kanunu’nun da yer alarak, ‘’Şiddetli geçimsizlik sebebiyle boşanma’’ şeklinde mahkemeye yansıtılabilmektedir.
A-) Anlaşmalı Boşanma İlgili Genel Açıklamalar, Kanuni Durumu
Türk Medeni Kanuni esaslarına dayanarak, eşlerin boşanması anlaşmalı ya da çekişmeli olarak iki maddede yer almaktadır. Ayrıca eşlerin anlaşarak evliliklerini sonlandırma kararlarını mahkemeye yansıtmaları durumuna anlaşmalı boşanma davası açılmaktadır, 4721 sayılı Medeni Kanunun esaslarına göre eşlerin boşanma işlemi gerçekleşmektedir. Ayrıca genel nedenlerle yapılan başvuru esaslarına göre eşler, şiddetli anlaşmazlık yaşadıkları gerekçesiyle mahkemeye başvuru yapabilmektedir. Aradaki ‘’Aşkın, sevginin’’ bitmesi durumunun mahkemeye yansıtılması gibi bir durum söz konusu olmadığı gibi kanunun şartlarına göre başvuru gerçekleştirilmektedir.
- Eşlerin evliliği en az 1 yıl sürmüş olmalıdır.
- Ayrıca eşler mahkemeye birlikte başvuru yapmalıdır.
- Anlaşmalı boşanmaya ilişkin hususlar protokol eşliğinde ilerlemelidir.
- Eşler boşanma işlemi tamamlanana kadar kanuni açıdan ters düşmemelidir.
B-) Anlaşmalı Boşanmanın Tarafları, Adres Kimlik Bilgileri
Anlaşmalı boşanma davası kanuni hususlarına dayanarak, eşlerin mahkeme başvurusunu evlilikleri boyunca kaldıkları ikamet yerlerine göre yapmaları gerekmektedir. Ayrıca eşlerin biri boşanma işleminden önce şehir değiştirmiş ise; evliliklerinin sağlıklı bir şekilde ilerlediği dönemde yaşadıkları adres üzerinden dava açmaları gerekmektedir. Ayrıca bizzat kendileri tarafından verilmeli aynı zamanda adres ve kimlik bilgileri mahkemeye doğru aktarılmalıdır. Anlaşmalı boşanma protokol örneği kapsamında iki tarafında boşanma davasında mağdur olamamaları için mutlaka bir avukatla görüşerek, boşanma hususu hakkında detaylı bilgi paylaşımı yapmaları gerekmektedir.
Tarafların çocukları var ise çocuklar hakkında da mahkemeye bilgi vermeleri, velayet aşaması için oldukça önemlidir. Ayrıca bu alanda dosya düzenlemeleri ve tanzim durumu için uzman bir avukatla görüşmek faydalı olacaktır.
C-Varsa Çocukların Durumu Velayeti
Bir avukat aracılığıyla mahkemeye başvuru gerçekleştirdiğinizde, aynı zamanda velayet davası da açabilirsiniz. Ancak çocukların velayet durumu da eşler tarafında belirlenmelidir. Ayrıca anlaşmazlıkların yaşanması durumunda dava düşer ya da ileri bir tarihe ertelenmektedir.
Mahkemeyle birlikte karar verilerek, boşanma davası sonuçlanacaktır. Ayrıca mahkemeye başvuru yapılmadan önce bir avukatla görüşülmesi çok daha faydalı olacaktır.
D-Velayeti Verilen Çocuğun Ödenecek Nafaka Durumu
Boşanma durumlarında velayet ve nafaka problemi de mahkemeyle birlikte kesinleşmektedir. Ayrıca önce anlaşılarak, mahkemede sorun yaşanmamasını sağlayacaktır. Nafaka hakkı eşlerden çocuğun velayetini alan tarafa verileceği gibi eşlerin durumu kötü olandan alınamamaktadır. Çalışan taraf çalışmayan tarafa da nafaka verebilmektedir. Ayrıca bu durum çocuğun velayetini alma durumunda değişiklik gösterir. Yaşam alanı öncelikler arasında tutularak, mahkeme kararına yansıyacaktır.
E-) Çocukla Kişisel İlişki
İletişimin kesilmemesi için ‘’Kişisel İlişki Kurma Hakkı’’ bulunmaktadır. Ayrıca diğer tarafın çocuğuyla olan bağının kopartılmaması, haftada belirli günler çocuğunu görme hakkı bulunmaktadır. Bunun yanı sıra eşlerden biri çocuğu göstermeme kararı alırsa, nedeni mahkemeye yansıtılmadığı takdirde velayet hakkı da düşebilmektedir. Ayrıca çocuğunu görme, kişisel ilişki kurma ve aynı zamanda birlikte vakit geçirme hakkı bulunmaktadır. Anlaşmalı boşanma protokolü örneği üzerinden nafaka hususu alanında velayete de yer verilebilmektedir.
F-) Ortak Ev Eşyalarının Ve Kişisel Eşyaların Paylaşımı
Kişisel eşya paylaşımı mahkeme kararına yansıyacak değerde olmalıdır. Birlikte alınan eşyaların eşler arasında maddi olarak bölünmesi için avukat varlığına önemli derecede ihtiyaç duyulabilmektedir. Ayrıca mal paylaşımları birlikte alındığı zaman dilimindeki maddi hususlara da dayandırılabilmektedir.
Anlaşmalı boşanma protokolüne yansıtılabilmektedir. Anlaşmalı boşanma protokolü örneği sunan bir avukatla görüşerek, işlem kaydı tutabilir sürecin hızlanmasını sağlarsınız.
G-) Eşlerin Nafaka Durumu
Türk Medeni Kanunu esaslarına dayanarak, bilindiği üzere nafaka hakkı sadece kadınlara dayalı değildir. Eğer eşlerin çocukları yok ise ve eşlerden birinin maddi durumu kötüyse nafaka talep edilebilmektedir. Bu aşamada eşlerin cinsiyeti ön planda değil maddi durumu ön planda tutulacaktır. Ayrıca karşı kalacak yerinin bulunmaması gibi durumlarda erkeğin de nafaka talep etme hakkı bulunmaktadır.
Herhangi bir mal varlığının bulunmaması gibi durumlar öncelikler arasında yer alacaktır. Ayrıca nafaka hakkı talebi için dilekçede nelere öncelik verilmesi gerektiğini görebilirsiniz.
H-) Eşlerin Maddi Ve Manevi Tazminat İstekleri
Mahkemeye bildirirken nedenlerini açıklamaları gereken bir dilekçe vermelidir. Ayrıca hususlar protokolde açıkça yazılmalı ve taraflar arasında herhangi bir uyuşmazlık yaşanmamalıdır. Ayrıca anlaşmalı dava düşebilmektedir. İtiraza yer verilmemesi gerekmekte bu da sürecin daha da hızlanmasına yardımcı olmaktadır. Anlaşmalı boşanma protokol örneği için bir avukatla görüşerek, dava sürecinin hızlı ilerlemesi için destek alabilirsiniz.
Dava açılışında asliye mahkemesine verilen ön bildirinin iyi hazırlanması gerekmektedir. Anlaşmalı olmalarını sadece sözlü değil yazılı olarak da ifade etmeleri gerekmektedir. Ayrıca dosya hazırlayacak, mal ve mülk paylaşımları hakkında size bilgi verecektir. Aynı zamanda taleplerin karşılanması ve sürecin hızlanması sağlanmaktadır.
I-) Ziynet Eşyaların Durumu
Ziynet eşya durumu ile ilgili taraflar hak talebinde bulunamazlar. Türk Medeni Kanununda direkt kadına hediye edilen mal olarak görülmektedir. ‘’Kendisine takılmış olsa dahil’’ takılan altın vb. eşyalar hakkında dava açamamaktadır. Dava ve benzeri durumlar mahkemeye yansıtılamamaktadır. Ayrıca dava sürecinde mahkemede dilendirilmesi ya da avukat tarafından talep edilmesi fayda etmemektedir.
İ-) Mal Rejimin Tavsiyesi, Mal Paylaşımı İle İlgili Konular
Mahkemeye direkt kendi kararlarını vererek başvurdukları nokta olarak görülmektedir. Eşit bir şekilde paylaşmayı kabul etmesi ve itirazda bulunmaması gerekmektedir. Mal paylaşımı yapılması için eşlerin kendi mal ve varlıklarını ayrı tutma hakları vardır. Ayrıca ortak alınmayan herhangi bir eşyanın paylaşılması zorunlu değildir. Ayrıca mal rejimin tavsiyesi için uzman bir avukattan yardım almak davalarda sürecin hızlanmasında yardımcı olacaktır.
J-) Tarafların Birbirlerinden Talep Etmedikleri Haklarından Feragat Etmesi
Türk Medeni Kanununun 528. Maddesi gereğince tarafların birbirlerinden talep etmedikleri haklarından feragat etmesi hakkı bulunmaktadır. Ayrıca feragat hakkı eşler arasında sözleşmeli olarak mahkemeye yansıtılmaktadır. Ya da direkt avukat aracılığıyla sözleşme hazırlanmaktadır. Karşı taraf itiraz etmeden haklarından feragat ettiğini dillendirerek, almak istemediği bir eşyayı olmayabilecektir.
Sözleşme yaparak ya da itiraz ederek talep etmedikleri haklarından feragat etme hakkı bulunmaktadır.
K-) Dava Masrafları Ve Vekalet Ücretleri
Vekalet ücretler değişim göstermektedir. Bu noktada boşanma davası için başvurulan avukat sizlere ücret konusunda bilgi vermelidir. Ayrıca aynı zamanda dava dosyası için alınacak ücret size aktarılmalıdır. Çekişmeli boşanma davası sürecinde yedi bin lira üzerinden başlar. Ayrıca avukatlık ücretleri aynı zamanda dosya masraflarıyla birlikte değişiklik gösterebilmektedir.
Avukat bürosu ve avukat politikası bu aşamada oldukça önemlidir. Dosya masrafları olarak daha düşük fiyatlara tabii tutulabilmektedir. Anlaşmalı boşanma protokolü 2020 örneklerini de avukatınızdan talep etmeniz faydalı olacaktır. Her yıl Yargıtay kararı ve protokoller değişime uğramaktadır. Ayrıca bu konuda güncel olmayan bilgilere itimat edilmemesi gerekmektedir. Avukat yardımıyla alabileceğiniz protokol örneğiyle birlikte masrafların ve vekalet ücretlerinin güncel fiyat listesini talep edebilirsiniz.
L-) Yargıtay Kararı
İki yıldan fazla birlikte kalması kötü niyet olarak belirlenmektedir. Boşanma tebliğinden hemen sonra evlerin ayrılması şart koşulmuştur. Ayrıca yargıtay kararı esasları üzerinden 2020 yılına dayalı yeni yasa değişikliklerini büromuza başvurarak öğrenebilirsiniz.
Yargıtay kararı esaslarına dayanarak eşlerin anlaşmalı bir şekilde boşanması genellikle tek celsede olabilmektedir. Ancak çekişmeli boşanmalar ve itiraz süreçleriyle birlikte özel boşanma dediğimiz noktalarda dava süreci uzayabilmektedir. Türk Medeni Kanununun 2. Maddesi ile birlikte 2 yıl 6 ay sonra hükmün tebliğ ettirilmesiyle bağdaştırılmamaktadır. Tekrar evlilik yapılabilmesi için en az 1 yıl geçmiş olmalıdır. Ayrıca niyetlerinin mahkemeye bildirilmesi gerekmektedir. Boşanma işlemleri ve anlaşmalı boşanma protokolü örneği için boşanma avukatıyla görüşme gerekir. Yargıtay kararı hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayabileceği gibi aynı zamanda sürecin hızlanmasını da sağlayacaktır. Avukatlık büromuza başvuru yapmalısınız. Bu şekilde, mal paylaşımı, velayet işlemleri hakkında detaylı bilgi alırsınız. Ayrıca avukatlarımızla birlikte mahkemeye başvuru yaparsınız.
Yargıtay Kararı Hakkında
T.C.
YARGITAY
- HUKUK DAİRESİ
- 2016/13335
- 2016/12661
- 28.6.2016
* İŞTİRAK NAFAKASININ EĞİTİM GİDERİNİ KAPSAMASI (Boşanma Protokolü Gereğince Ödenmeyen Eğitim Masrafları Bakımından Başlatılan İcra Takibine – Müşterek Çocuk İçin Hükmedilen İştirak Nafakası Eğitim Giderlerini de Kapsadığından Taraflarca Anlaşmalı Boşanma Sırasında İmzalanan Protokolün İlgili Maddesini Ortadan Kaldırdığı/Davalı Babadan Müşterek Çocuk İçin Ayrıca Protokole Dayanarak Eğitim Gideri İstenilmesi Mümkün Olmayıp Aksi Halde Babanın İki Kez Eğitim Gideri Ödemesi Sonucunu Doğuracağı)
* BOŞANMA PROTOKOLÜNE UYMAMA (Boşanma Protokolü Gereğince Ödenmeyen Eğitim Masrafları Bakımından Başlatılan İcra Takibine – Müşterek Çocuk İçin Hükmedilen İştirak Nafakası Eğitim Giderlerini de Kapsadığından Taraflarca Anlaşmalı Boşanma Sırasında İmzalanan Protokolün İlgili Maddesini Ortadan Kaldırdığı/Davalı Babadan Müşterek Çocuk İçin Ayrıca Protokole Dayanarak Eğitim Gideri İstenilmesinin Babanın İki Kez Eğitim Gideri Ödemesi Sonucunu Doğurduğundan Davanın Reddi Gerektiği)
*
(Boşanma Protokolü Gereğince Ödenmeyen Eğitim Masrafları Bakımından Başlatılan İcra Takibi – Müşterek Çocuk İçin Hükmedilen İştirak Nafakası Eğitim Giderlerini de Kapsadığından Taraflarca Anlaşmalı Boşanma Sırasında İmzalanan Protokolün İlgili Maddesini Ortadan Kaldırdığı/Davalı Babadan Müşterek Çocuk İçin Ayrıca Protokole Dayanarak Eğitim Gideri İstenilmesi Mümkün Olmayıp Aksi Halde Babanın İki Kez Eğitim Gideri Ödemesi Sonucunu Doğuracağı)
4721/m.166/3
2004/m.67
ÖZET : Dava, boşanma protokolü gereğince ödenmeyen eğitim masrafları bakımından başlatılan icra takibine ilişkin itirazın iptali istemine ilişkindir. Aslolan sözleşmeye bağlılık ilkesidir. Ayrıca hüküm, taraflarca anlaşmalı boşanma sırasında imzalanan protokolün ilgili maddesini ortadan kaldırmıştır. Artık, davalı babadan, müşterek çocuk için ayrıca protokole dayanarak eğitim gideri istenilmesi mümkün değildir. Ayrıca aksi düşünce babanın iki kez eğitim gideri ödemesi sonucunu doğuracağından, davanın reddine karar verilmesi gerekir.
DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarda tarihi ve numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar İle İlgili
KARAR : Taraflar Türk Medeni Kanununun 166/3. maddesi gereğince anlaşmalı boşanmışlar ve 31.1.2012 tarihli boşanma protokolü mahkemece tasdik edilmiş, karar 24.11.2014 tarihinde kesinleşmiştir. Davacı kesinleşen boşanma protokolünün 5. maddesinde “Tarafların çocuklarının öğrencilik süreçlerinde tüm eğitim masrafları babaları tarafından karşılanacaktır.” hükmü gereğince ödenmeyen 2013-2014 öğretim yılına ait eğitim masrafları yönünden davalı aleyhine … İcra Müdürlüğünün 2014/9912 esas sayılı dosyası ile icra takibi başlatmış, davalı borçlu erkeğin itirazı üzerine takip durmuştur. Davacı itirazın iptalini istemiş, mahkemece itirazın iptali ile takibin devamına, davacının icra inkar tazminatı talebinin de kabulüne karar verilmiş, kararı davalı temyiz etmiştir.
Davacı 25.9.2013 tarihinde, protokolün 5. maddesine de dayanarak iştirak nafakası davası açmış, dava … Aile Mahkemesi’ nin 2013/760 esas, 2014/509 karar sayılı ilamı ile kabul edilerek müşterek çocuk İnci lehine 650 TL iştirak nafakasına hükmedilmiştir. Karar davacı tarafından temyiz edilen, Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin 2014/17939 esas, 2015/4192 karar sayılı ve 16.3.2015 tarihli kararı ile “… Boşanma davasında taraflar arasında düzenlenen protokolün 5.maddesinde İnci’nin öğrencilik sürecinde tüm eğitim masraflarının davalı baba tarafından karşılanacağının belirtildiği anlaşılmıştır.
Karar Hakkında
Aslolan sözleşmeye bağlılık ilkesidir. Çocuklardan birinin 8. sınıf öğrencisi olup, kollejde öğrenim gördüğü, okulun yıllık ücretinin 10.557,00 TL olduğu, ayrıca 1.800,00 TL dersane giderinin olduğu anlaşılmıştır. Tarafların gerçekleşen sosyal ve ekonomik durumları, nafakanın niteliği, müşterek çocuğun yaşı, eğitim durumu, ihtiyacı ve nafaka yükümlüsünün (davalı babanın) gelir durumu nazara alındığında, takdir olunan iştirak nafakası miktarı az olup, Türk Medeni Kanununun 4. maddesinde vurgulanan hakkaniyet ilkesine uygun bir nafaka takdir edilmesi gerekirden, yazılı şekilde hüküm kurulması hatalı görülmüş, bu husus bozmayı gerektirmiştir.” gerekçesi ile bozulmuş, bozma üzerine aynı mahkemece 2015/319 esas 2015/456 karar ve 7.7.2015 tarihli ilamla çocuk lehine 1.050 TL iştirak nafakasına hükmetmiştir.
Taraflarca anlaşmalı boşanma sırasında imzalanan protokolün 5. maddesini ortadan kaldırmıştır. Artık, davalı babadan, İnci için ayrıca protokole dayanarak eğitim gideri istenilmesi mümkün değildir. Aksi düşünce babanın iki kez eğitim gideri ödemesi sonucunu doğurur. Ayrıca yetersiz gerekçe ile davanın kabulüne karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarda gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istenmesi halinde yatırana iadesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.28.06.2016(Salı)
T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2017/1179
K. 2017/2064
T. 28.2.2017
• ANLAŞMALI BOŞANMANIN ÇEKİŞMELİ BOŞANMAYA DÖNÜŞMESİ ( Tarafların 4721 S.K.166/3. Maddesi Uyarınca Boşandıkları Hükmün Davalı Tarafından Temyiz Edildiği/Anlaşmalı Boşanma Yönünde Oluşan Karar Kesinleşinceye Kadar Eşlerin Gerek Boşanmanın Mali Sonuçları Gerekse Çocukların Durumu Hususunda Kabul Edilen Düzenlemeleri Kapsayan İrade Beyanından Dönmesini Engelleyici Yasal Bir Hüküm Bulunmadığından Anlaşmalı Boşanma Davasının “Çekişmeli Boşanma” Olarak Görülmesi Gerektiği )
• KARAR TEBLİĞ EDİLMEDEN TEMYİZDEN FERAGAT EDİLMESİ ( Doğmamış Haktan Feragatin Hukuken Geçerli Sonuç Doğurmayacağı )
• ANLAŞMALI BOŞANMA KESİNLEŞİNCEYE KADAR TARAFLARIN İRADE BEYANINDAN DÖNEBİLECEĞİ ( Tarafların 4721 S.K. Md.166/3 Uyarınca Boşandıkları Hükmün Davalı Tarafından Temyiz Edildiği/Anlaşmalı Boşanma Yönünde Oluşan Karar Kesinleşinceye Kadar Eşlerin Gerek Boşanmanın Mali Sonuçları Gerekse Çocukların Durumu Hususunda Kabul Edilen Düzenlemeleri Kapsayan İrade Beyanından Dönmesini Engelleyici Yasal Bir Hüküm Bulunmadığı – Anlaşmalı Boşanma Davasının “Çekişmeli Boşanma” Olarak Görüleceği )
4721/m.166
ÖZET : Taraflar 4721 S.K.166/3. maddesi uyarınca boşanmışlar, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir. Ayrıca çocukların durumu hususunda kabul edilen düzenlemeleri kapsayan irade beyanından dönmesini engelleyici yasal bir hüküm bulunmamaktadır. Bu halde anlaşmalı boşanma davasının “çekişmeli boşanma” olarak görülmesi gerekir.
DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarda tarihi ve numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : 1- )Mahkeme tarafından, taraflarca temyizden feragat edildiği bu sebeple boşanma kararının kesinleştiğinden bahisle davalının temyiz dilekçesinin reddine karar verilmiş ise de, davalı mahkemenin gerekçeli kararı kendisine tebliğ edilmeden temyizden feragat etmiş olup, doğmamış haktan feragat hukuken geçerli sonuç doğurmayacağından mahkemenin 07/06/2016 tarihli ek kararının bozularak kaldırılması gerekmiştir.
2- )İşin esasının incelenmesine gelince;
Taraflar 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 166/3. maddesi uyarınca boşanmışlar, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir. Ayrıca çocukların durumu hususunda kabul edilen düzenlemeleri kapsayan irade beyanından dönmesini engelleyici yasal bir hüküm bulunmamaktadır. Bu halde anlaşmalı boşanma davasının “çekişmeli boşanma” ( TMK m. 166/1-2 ) olarak görülmesi gerekir.
Açıklanan sebeple mahkemece taraflara iddia ve savunmalarının dayanağı bütün vakıaların sıra numarası altında açık özetlerini içeren beyan ile iddia ve savunmanın dayanağı olarak ileri sürülen her bir vakıanın ispatını sağlayacak delillerini sunmak ve dilekçelerin karşılıklı verilmesini sağlamak üzere süre verilip ön inceleme yapılarak tahkikata geçildikten sonra usulüne uygun şekilde gösterilen deliller toplanarak gerçekleşecek sonucu uyarınca karar verilmek üzere hükmün bozulmasına karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda ( 1. ) bentte gösterilen sebeple mahkemenin 07/06/2016 tarihli ek kararının kaldırılmasına ve hükmün yukarda ( 2. ) bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer temyiz sebeplerinin şimdilik incelenmesine yer olmadığına, istenmesi halinde temyiz peşin harcının yatırana iadesine, işbu kararın tebliğinden 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 28.02.2017 tarihide oybirliğiyle karar verildi.
T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2017/2269
K. 2017/5101
T. 2.5.2017
• BOŞANMA DAVASI ( Anlaşmalı Boşanma Yönünde Oluşan Karar Kesinleşinceye Kadar Eşlerin Bu Yöndeki Diğer Bir İfadeyle Gerek Boşanmanın Mali Sonuçları Gerekse Çocukların Durumu Hususunda Kabul Edilen Düzenlemeleri Kapsayan İrade Beyanından Dönebileceği – Boşanmalarına Karar Verilse Dahi Davacının Anlaşmalı Boşanma Hükmünü Gerçekleşen Anlaşmaya Rağmen Temyiz Etmesi Davadan Açıkça Feragat Etmedikçe Anlaşmalı Boşanma Yönündeki İradesinden Rücu Niteliğinde Olduğu/Davanın Çekişmeli Olarak Görüleceği )
• ANLAŞMALI BOŞANMADA İRADE BEYANINDAN DÖNÜLMESİ ( Karar Kesinleşinceye Kadar Eşlerin Bu Yöndeki Diğer Bir İfadeyle Gerek Boşanmanın Mali Sonuçları Gerekse Çocukların Durumu Hususunda Kabul Edilen Düzenlemeleri Kapsayan İrade Beyanından Dönebileceği – Boşanmalarına Karar Verilse Dahi Davacının Anlaşmalı Boşanma Hükmünü Gerçekleşen Anlaşmaya Rağmen Temyiz Etmesi Davadan Açıkça Feragat Etmedikçe Anlaşmalı Boşanma Yönündeki İradesinden Rücu Niteliğinde Olduğu/Davanın Çekişmeli Olarak Görüleceği )
• DAVACININ ANLAŞMALI BOŞANMA KARARINI TEMYİZ ETMESİ ( Davacının Boşanma Hükmünü Gerçekleşen Anlaşmaya Rağmen Temyiz Etmesi Davadan Açıkça Feragat Etmedikçe Anlaşmalı Boşanma Yönündeki İradesinden Rücu Niteliğinde Olduğu – Anlaşmalı Boşanma Davasının Çekişmeli Olarak Görüleceği )
• ANLAŞMALI BOŞANMANIN ÇEKİŞMELİ BOŞANMAYA DÖNMESİ ( Boşanmalarına Karar Verilse Dahi Davacının Anlaşmalı Boşanma Hükmünü Gerçekleşen Anlaşmaya Rağmen Temyiz Etmesi Davadan Açıkça Feragat Etmedikçe Anlaşmalı Boşanma Yönündeki İradesinden Rücu Niteliğinde Olduğu – Davanın Çekişmeli Olarak Görüleceği )
4721/m.166
ÖZET : Anlaşmalı boşanma yönünde oluşan karar kesinleşinceye kadar eşler, bu yöndeki diğer bir ifadeyle gerek boşanmanın mali sonuçları, gerekse çocukların durumu hususunda kabul edilen düzenlemeleri kapsayan irade beyanından dönebilirler. Anlaşmaya rağmen temyiz etmesi davadan açıkça feragat etmedikçe anlaşmalı boşanma yönündeki iradesinden rücu niteliğinde olup, bu halde anlaşmalı boşanma davasının “çekişmeli boşanma” olarak görülmesi gerekir.
DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Taraflar Türk Medeni Kanununun 166/3. maddesi uyarınca boşanmışlar, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir. İrade beyanından dönmesini engelleyici yasal bir hüküm bulunmamaktadır. Boşanma hükmünü gerçekleşen anlaşmaya rağmen temyiz etmesi davadan açıkça feragat etmedikçe anlaşmalı boşanma yönündeki iradesinden rücu niteliğinde olup, bu halde anlaşmalı boşanma davasının “çekişmeli boşanma” ( TMK m. 166/1-2 ) olarak görülmesi gerekir.
Karar Hakkında
Açıklanan sebeple mahkemece taraflara iddia ve savunmalarının dayanağı bütün vakıaların sıra numarası altında açık özetlerini içeren beyan ile iddia ve savunmanın dayanağı olarak ileri sürülen her bir vakıanın ispatını sağlan delillerini sunmak ve dilekçelerin karşılıklı verilmesini sağlamak üzere süre verilip ön inceleme yapılarak tahkikata geçildikten sonra usulüne uygun şekilde gösterilen deliller toplanarak gerçekleşecek sonucu uyarınca karar verilme üzere hükmün bozulmasına karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer temyiz sebeplerinin şimdilik incelenmesine yer olmadığına, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 02.05.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
İlginizi Çeker;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/mirastan-feragat.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/kadikoy-egitim-mahallesi-isci-avukati.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/anlasmali-bosanma-protokolu-nedir.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/anlasmali-bosanma-protokolu-soyadi.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davalari-sureleri-nedir.html
“Anlaşmalı Boşanma Protokolü” üzerine 7 yorum