Boşanma Dilekçesi Nasıl Hazırlanır

Boşanma dilekçesinin temel amacı, boşanmaya niyet edilmesinin somut bir eylemidir. Çekişmeli ya da Anlaşmalı boşanmaya göre çiftlerin tek ya da beraber olarak hazırlayarak, mahkemeye ilettikleri bir dilekçe olmaktadır. Dilekçe olmadan ve boşanmanın temel nedeni açıklanmadan bir boşanma halinin söz konusu olmadığını da belirtmek gerekiyor. Bu yüzden mahkemenin boşanmanızı ciddiye alabilmesi için doğru bir şekilde gerekçeleriyle beraber boşanma dilekçesi mutlaka hazırlanabilmelidir.

Boşanma Dilekçesinin Hazırlanışı

Temelde iki türlü bir boşanma dilekçesi hazırlanma metodu vardır. Bunlardan bir tanesi eşlerin karşılıklı olarak anlaşmaya vardı boşanmalarda hazırlanan türüdür. Diğeri ise bir tarafının çeşitli nedenlere bağlı olarak tek taraflı yazdığı dilekçelerdir. Bunlara bakıldığında;

  • Anlaşmalı boşanma dilekçelerinde, her iki taraf dilekçede ortak bir şekilde karara vardıklarını ifade etmelidirler. Ayrıca boşanma hususlarını doğrudan kabul ettiklerini ve her konuda anlaşarak bir sonuca vardıklarını dilekçe üzerinde beyan etmeleri gerekiyor.
  • Çekişmeli boşanma dilekçelerinde, tek tarafın açtığı ve çeşitli sebeplerin dahil edildiği bir boşanma türüdür. Çekişmeli boşanmalar, şiddet, içki ve uyuşturucu, aldatma ya da daha pek çok konudan dolayı olabilmektedir. Boşanmanın konusu ne ise bunun boşanma dilekçesi üzerinde çok iyi izah edilmesi ve kanıtlarla beraber ele alınması gerekmektedir.

Boşanma Dilekçesini Hazırladıktan Sonra Nereye Verebiliriz?

İyi bir dilekçenin hazırlanması ve daha sonra oluşabilecek problemlerin önüne geçilmesi, deneyimli avukat yardımıyla yapılmalıdır. Böylece olası hak kayıpları ve görülemeyen boşluklar tamamlanarak, istenilen bir boşanma davası süreci ele alınabilir. Boşanma davası için hazırlanan dilekçeler Aile Mahkemesine verilmektedir. Eğer ki Aile Mahkemesi ikamet ettiğiniz yerlerde bulunmuyorsa, Asliye Hukuk Mahkemesine vererek, bu konudaki başvuru işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

Boşanma Dilekçesini Hazırlama Evresinde Püf Noktalar Neler?

Boşanma davalarında hele ki anlaşmalı boşanma davası değilse o zaman onlarda prosedür ve husus ön plana çıkar. Davayı açmak isteyen kişinin dilekçeyi direkt olarak hukuki uygunluğa göre ayarlayabilmesi ve düzenleyebilmesi gerekir. Bu yüzden ise;

Boşanmanın Tam Olarak Neden Gerçekleştiğinin İzah Edilmesi: Boşanmanın tam olarak neden istendiği ve bu konunun detayları ifade edilmelidir,

Mahkemenin Ciddiye Alacağı Sebepler: Kimi zaman mahkemeler boşanma için hazırlanan dilekçeler için davayı kabul etmeyebilir. Bu sebeple davanın geçerli sebeplere dayalı olması gerekmektedir.

Boşanma Davasının Avukat İle Açılması: Davadan geri dönüşün alınması ve mahkemenin bu davayı ciddiye alabilmesi için avukatın tecrübesi ve yönergelerinden yararlanılmalıdır. Bu temel altyapının atılması açısından büyük önem taşıyacaktır.

Boşanma Davalarında Başkalarının Örnekleri

Pek çok boşanma davaları için hazırlanan dilekçe örnekleri bulunmaktadır. Fakat altyapısı hukuki uygunluğa uyarlanmayan ya da güncel olarak hazırlanmayan dilekçeler, sizler olumlu bir sonuç vermez. Bu sebeple, etkileri olumlu olan ve mahkemede size fayda sağlayacak boşanma davaları için mutlaka hukuki uyarlılığı olan boşanma dilekçesi hazırlanmaya özen gösterilmelidir.

Boşanma Davası Türleri Nelerdir?

Davalar türlerine göre değişkenlik göstermektedir ve anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanma gibi farklı türdeki davalar için, farklı dava dilekçeleri verilmektedir. Boşanma sebeplerine göre hazırlayacağınız dilekçeleri avukatlar belirleyecektir. Eğer anlaşmalı olarak boşanıyorsanız hazırlayacağınız dilekçeler çok daha kolay olur. Çünkü anlaşmalı boşanmalar iki tarafın da rızası olduğu için çok daha kolay gerçekleşir. Tarafların ikisi de dilekçe verir. Ancak önemli olan anlaşmalı boşanma için evliliğin üzerinden en az 1 yıl geçmiş olmasıdır. Aksi durumda verilen dilekçeler de dikkate alınmayacaktır. Boşanma sürecinde davanın uzunluğu ve dilekçenin nasıl işleneceği tamamen boşanma durumuyla bağlantılı olarak değişecektir. Dilekçe tebliğinden sonra ESD araştırmasının yapılması ve cevap dilekçesinin verilmesi beklenmektedir.  Bu dilekçeye cevap verildikten sonra boşanma süreci devam edecektir.

Boşanma davalarının süreci de duruma göre değişkenlik gösterir. Boşanma davaları çok daha kısa sürede sonuçlanır ve genelde 2-3 aylık gibi bir sürede biter. Ancak çekişmeli davalarda 10-12 ay gibi bir süre hatta daha uzun zaman da bile boşanmalar sonuçlanmayabilir. Bu tamamen avukatınızın yetkinliği ve karşı tarafın tutumuyla alakalıdır. Bu nedenle sadece boşanma davalarına bakan avukatlarla anlaşma sağlamanız çok daha mantıklı olacaktır. Davaların kesinleşmesi 20 aya kadar uzayabileceğinden alanında uzman avukatlarla çalışmanız dava sürecini de hızlandıracaktır diyebiliriz.

Boşanma Davası Türleri Hakkında

Mahkemeye Boşanma Dilekçesi Nasıl Verilir?
Mahkemeye boşanma dilekçesi vermek isteyen kişilerin ilk adımda Aile Mahkemesi’ne ait olan kalemlere gitmesi gerekmektedir. Bu noktada kişilerin ödemesi gereken tutar belirlenerek, ödendiği takdirde işlemlere başlanılmaktadır.
Boşanma Dilekçesi Yazdırmak Ne Kadar?
Kişilerin boşanma dilekçelerinin yazılması ve ardından sürecin başlatılması adına ödemeleri gereken tutar 685 Türk Lirası’dır. Kişiler kendi dilekçelerini kendileri de hazırlayabilme hakkına sahiptir ancak bu problemlere yol açabilmektedir.
Boşanma Davası Dilekçesi Elle Yazılır Mı?
Boşanma davası dilekçesinin hangi aracın kullanılarak yazıldığının bir önemi bulunmamaktadır. Bu dilekçeler bir bilgisayar tarafından oluşturulabildiği gibi, kişiler kendi el yazılarıyla da bu dilekçeleri oluşturabilmektedirler.
Boşanma Davası Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?
Boşanma davası dilekçeleri elle ya da bilgisayar ortamı üzerinden hazırlanabilmektedir. Ancak kişilerin kendilerinin bu dilekçeleri hazırlaması yetersiz bilgilerine bağlı olarak dava sürecinde sorunlar yaratabilmektedir. Bu sebeple kişilerin işlerinde uzman avukatlara güvenmesi lehlerine olacaktır.

İlginizi Çekebilir;

Boşanma Davası Dilekçeleri

Soğanlık Yeni Mahallesi Avukat

Boşanma Dilekçesi

Büyükbakkalköy Mahallesi Kira Hukuku Avukatı

Boşanma Davası Açma

Yorum yapın

Hemen Ara