Ses Kaydı Delil Sayılır mı?

Bir olayda kişinin masum olduğunu ya da suçlu olduğunu ispat etme için gizlice alınan ses kaydının delil sayılma istenmektedir. Bu durum pek çok kişinin merak ettiği konulardan biridir. Çünkü gizli alınan ses kaydı delil sayılma hakkında sorusu hukuki anlamda pek çok boşluğu doldurur. Ayrıca burada merak edilen bir diğer konu da ses kaydını yapan kişinin ceza alıp almamasıdır. Çünkü ses kaydı gizli alındığı için kişiye bir cezai sorumluluk doğar.

Hukuka Uygun Bir Şekilde Elde Edilmiş Olması Önemli

Ses kaydının uygun bir şekilde delil sayılma için başlıca aranan şart hukuka uygun bir şekilde elde edilmesidir. Yani hukuka aykırı olarak elde edilen bir ses kaydı delil olarak kabul edilememektedir. Ancak Yargıtay’a göre bazı istisnai durumlar gizli alınan ses kayıtlarının da delil olarak kabul edilebilmesinin önünü açmıştır.

Hangi Durumlarda Ses Kaydı Delil Olarak Kullanılır

  • Telefonla hakaret ya da tehdit edilmişseniz
  • Tacize ya da şantaja maruz kaldıysanız ve bulunduğunuz ortamda sizden rüşvet isteniyorsa
  • Ortamdaki konuşmalarda haksız bir iftiraya uğruyorsanız

Bu saydığımız örneklerde olduğu gibi ortam konuşmalarını ya da telefon konuşmalarını kayıt ederek mahkemeye delil olarak sunarsınız. Mağdurun elde ettiği bu durumlar hukuka uygun delil olarak sayılmaktadır.

Ses Kaydı Yapan Kişinin Cezai Sorumluluğu Var mı?

Kişi kendisine yapılan bir suçu ispatlama için ya da bir yakınına yapılan suçu ispatlama için gizlice elde edilen ses kaydı yöntemini tercih ettiyse burada konuşmanın incelenmesinden sonra ses kaydı alana bazı cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Kişi bu konuşmaları çoğaltarak dağıttıysa hukuka aykırı davranır. Hukuka aykırı bilinçle hareket eden kişi bu nedenle birtakım cezai yaptırımlara da maruz kalmaktadır.

Ses Kaydı Habersiz Alındığında Geçerli Olur mu

Ani ve tesadüfi bir şekilde gerçekleşen konuşmayla alakalı olmaktadır. Çünkü tuzak kurularak yani bilinçli olarak açılan bir ses kaydı delil olarak kabul edilmemektedir. Ancak sizin kullandığınız bir delile dönüştüyse bunu kullanmanız için bir engel yoktur. Ceza avukatları zaten size konuyla ilgili daha detaylı bilgi de vermektedir.

Elinizdeki verileri nasıl kullanma konusunda daha da bilinçlenirsiniz. Ceza avukatları aynı zamanda mahkemede cezai işleme maruz kalmamanız için de sizi yönlendirir. Ve davanın en doğru şekilde yürütülmesini sağlayacaktır.

Ses kaydı ne zaman delil olur?
Hukuki kuralları ihlal edilmediği takdirde bir mahkeme varsa ses kaydı delil olarak kabul görür.
Ses kaydı bir delil olur mu?
Ses kaydı hukuki alanda delil gerektiren durumlarda delil niteliği taşır.
Telefonda ses kaydı yapmak suç mu?
Herhangi bir kişinin sesini telefon üzerinden kayda almak bir suçtur. Kişi bu suçu delillerle birlikte davaya sunduğu takdirde %100 kazanır.
Mahkemede ses kaydı almak suç mu?
Mahkemede bir dava görülürken herhangi bir kişinin ses kaydı alması suçtur. Bu suç için belirli cezai yaptırımlar uygulanır.

İlginizi Çeker;

Orhantepe Mahallesi Boşanma Avukatı

Duruşmada Ses, Foto Veya Video Kaydı Alma Yasağı

Beykoz İncirköy Mahallesi Avukat

Adli Sicil Kaydı Silinmesi İçin Nasıl Başvurulur

Çekişmeli Boşanma Davasında Delillerin Önemi

“Ses Kaydı Delil Sayılır mı?” üzerine 3 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara