İster yıllarca sürsün ister kısa süreli bir evlilik olsun, çiftlerden birinin diğerini aldatması nedeniyle, diğer eş zina nedeniyle boşanma davası açmaya karar verebilir. Güvene ihanet, aldatılan eşin üstesinden gelemeyeceği kadar fazladır ve ilişki çoğu zaman kurtarılamaz.
Eşlerden biri zina yaptığı için, bir çift boşandığında; bu yıkıcı bir olay olabilir. Suçlu taraf, bir suçlu gibi hissedebilir ve hayatlarını yeniden inşa etmek için mücadele edebilir. Zina kurbanı bir eş de duygusal stres ve travma yaşayabilir.
Bunlar, zina nedeniyle boşanmanın bir kişinin hayatını etkileyebileceği yollardan sadece birkaçıdır. Boşanma davası açıp açmamaya karar vermede, birçok faktör rol oynar. Bu faktörlerden biri zinadır ve en belirleyici faktörlerden biridir.
Zina Boşanma
Evlilikler çeşitli sebeplerle yıkılabilir. Çiftlerin boşanma davası açmak için çeşitli sebepleri vardır ve bu sebeplerden biri, eşlerden birinin zina yapması yani, eşini aldatmasıdır.
Bu boşanma türü, zina sonucu elde edilebilecek tek boşanma şekli olmadığı gibi, en yaygın boşanma türü de değildir. Zinanın kanıtlanması genellikle zordur. Diğer eş, ilişkiye dahil oldukları konusunda yalan söylerse, zina olduğunu kanıtlamak zor olabilir.
Zina Nedeniyle Boşanma
Eşlerden birinin, eşinden başka biriyle zina etmesi durumunda mahkeme tarafından verilebilecek boşanma türü olan zina nedeniyle boşanma, ciddi bir suç olarak kabul edilir ve mali zorluklara neden olabilir.
Zina nedeniyle boşanma davası açmayı düşünüyorsanız, bu tür davaları düzenleyen yasaları ve seçeneklerinizin neler olduğunu anlamanız önemlidir.
Zina Sebebiyle Boşanma Davası Hakkında Yargıtay Kararları
Boşanma davası açıldığında, bazı durumlarda Yargıtay kararları ön plana çıkıyor. Aldatma (zina) boşanma davalarında, Yargıtay tarafından kabul edilen durumlar vardır.
- Evli erkek ile başka bir kadının, aynı odada bulunarak öpüşmesi;
- Kocada tıbbi anlamda çocuk yapma yeteneği olmamasına rağmen, kadının gebe kalması;
- Kocanın 300 günden fazla eşinin yanında bulunmamasına rağmen, kadının hamile olması;
- Aldatma unsurunun gösterildiği ve yasal yollardan alınmış SMS kayıtları, resim ve videolar;
- Evli olan erkek ile başka bir kadının, aynı ev mekanında bulunmaları;
- Davaya konu olan kişilerin, bir otelde aynı odada birlikte olmaları durumunda Yargıtay zina ile boşanma davasını kabul eder.
Zina (aldatma) dolayısıyla boşanma davası; eylemin öğrenildiği tarihten itibaren 6 ay ile 5 yıl arasında açılmalıdır. Bu süreler dışında dava açma hakkı düşer.
Zina Sebebiyle Boşanma Davası Dilekçe Örneği
Zina sebebiyle boşanma davası açmak için, Aile Mahkemesi’ne başvuru yapılır. Eğer bulunulan yerde Aile Mahkemesi bulunmuyorsa, Asliye Hukuk Mahkemeleri görev yapacaktır.
Boşanma davası açmak için, zina sebebiyle boşanma davası dilekçe örneği hazırlanır. Burada dikkat edilecek nokta; boşanma davasının, sadece zinaya dayalı açılabilmesinin yanında hem zina hem de özel sebeplerden dolayı açılabileceğidir. Çünkü mahkeme zina ispatlanamadığında, genel boşanma sebeplerini göz önünde bulundurarak davayı yürütecektir.
Zina nedeniyle boşanma davası dilekçesinde;
- Davacı ve davalı kişinin adı ve soyadı ile adres ve T.C. kimlik numaralı yer alır.
- Varsa avukat vekilinin de adı ve soyadı ile adresi yer alır.
- Açıklamalar kısmında; tüm konu net bir şekilde ve maddeler halinde açıklanır. Ne zaman evlilik gerçekleştiği, varsa çocuklar ve doğum tarihleri, davacı kişinin mesleği, aylık geliri gibi bilgiler yer almalıdır.
- Hukuki deliller ispatlarıyla sunulmalıdır. Tanıklar, otel kayıtları, fotoğraflar, varsa mesaj belgeleri ve aldatmayla ilgili yasal olabilecek tüm kanıtlar sunulur.
- Hukuki sebepler ise ilgili yasal mevzuata Türk Medeni Kanunu’na ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda geçerli olan tüm sebepler bulunmalıdır.
Dilekçenin sonunda; sonuç ve talep belirlenir. Davalı eşin kusuru nedeniyle maddi ya da manevi tazminat ödemesi, varsa çocukların velayeti, yargılama giderleri ve vekalet ücretleri gibi konular da dilekçeye eklenerek, davacı vekili avukatın adı ve soyadı ile imzası bulunmalıdır.
Zina Sebebiyle Boşanma Davasında Deliller
Boşanmanın en yaygın sebeplerinden biri zinadır. Zinanın gerçekleştiğini kanıtlamak için, davacı, davalının başka biriyle cinsel ilişkiye girdiğine dair kanıt sunmalıdır. Bu, tanık ifadeleri, e-postalar, kısa mesajlar ya da ilişkinin gerçekleştiğini kanıtlayan herhangi bir iletişim biçimi sağlayarak yapılmaktadır.
Davacı kişi zina sebebiyle boşanma davasında deliller toplarken dikkat etmelidir. Tüm deliller yasal yollardan toplanmalıdır.
- Zina yapan eşler arasındaki e-postalar ya da kısa mesajlar, ikinci derece kanıtlarla ya da bir eşin diğer kişi için alışılmadık miktarda para harcadığını gösteren mali kayıtlarla da kanıtlanabilir.
- Zinayı kanıtlayabilecek resimler, kamera kayıtlara kullanılabilir.
- Aldatan eşin, ani şekilde cinsel yollarla bulaşan hastalığa maruz kalması gibi doktor kayıtları kullanılabilir.
- Whatsapptan alınan içerikler, ses kayıtları ve iletişim araçları kullanılabilir.
- Varsa otel kayıtları, bulunulan yerde kamera görüntüleri, satın alınan hizmet ve ürünlerin faturaları, kredi kartı ekstreleri kanıt olarak kullanılabilir.
Aldatma olayına tanık olan kişilerin beyanları da kanıt olarak sunulabilir. Ancak ses, fotoğraf ya da kamera görüntüleri elde edilirken; özellikle ses kaydı cihazı ya da kamera yerleştirme gibi işlemlerin yapılması, kanıtların kullanılmasını engeller.
Davacı kişi görüntüleri kaydın aldatma durumunu ispatlama amacıyla yapılması gerekir. Yani planlı şekilde yerleştirilen cihazlardan elde edilen ses ve görüntü kayıtları kabul edilmez.
Zina Sebebiyle Boşanma Manevi Tazminat
Zina dolayısıyla açılan boşanma davalarında tazminat, belli koşullar oluştuğunda açılabilir. Aldatma dolayısıyla açılan davada tazminat miktarı belirlenir. Bunun için tarafların kusurları ön plana çıkar.
- Türk Medeni Kanunu’nun 174.maddesine göre; boşanma dolayısıyla, kişilik haklarının saldırıya uğraması dolayısıyla, kusurlu taraftan zina nedeniyle boşanma manevi tazminat
- Zina dolayısıyla boşanma davalarında; her iki eşin de kusuruna bakılır. Aldatma fiili ile şiddet uygulama durumu da varsa, tarafların kusuru eşittir. Yani bir eşin aldatma ve diğer eşin şiddet uygulaması durumunda, karşılıklı olarak tazminat talebi yapmaları mümkün değildir.
- Manevi tazminatta; aldatılan eşin zina yoluyla uğradığı psikolojik durum ve geçirebileceği ruhsal sarsıntı durumu göz önünde bulundurulur ve manevi yönden zarara uğrayan kişi tazminat davası açabilir.
Bunun yanında YİBK (Yargıtay İçtihadi Birleştirme Kurulu) tarafından 2018 yılında verilen karara göre; eşlerde zina sebebiyle üçüncü kişiden (yani aldatmaya konu olan kişi) tazminat talep etme hakkı bulunmuyor.
Zina Boşanma Mal Paylaşımı
Evli bir çift boşanmaya karar verdiğinde, bu karara yol açan çeşitli sebepler vardır. En yaygın sebeplerden biri zinadır. Zina; eşlerden birinin, eşi dışında başka biriyle cinsel ilişkiye girmesidir.
Bu durumda ihanete uğrayan eş, yaşadığı duygusal acı ve zarar nedeniyle boşanma davası açmaya karar vermektedir. Zina da yasal ayrılık ya da iptal sebebi olmaktadır. Bunun yanında aldatma nedeniyle boşanma davası açıldığında, aldatma olgusu ispatlandığında, zina boşanma mal paylaşımı söz konusudur.
- Zina dolayısıyla boşanma davasında, mal rejimi tasfiyesi konusunda aldatan eşin maldan hiç almamasına ya da miktarın azaltılmasına karar verilir.
- Aldatmanın unsurları, varsa çocukların durumu, ne kadar süredir evli olunduğu gibi unsurlar da göz önüne alınır.
- Mal paylaşımında, artık değer yapının azaltılması ya da tamamen ortadan kaldırılmasına sadece hâkim karar verir.
Medeni Kanunu 218-241 maddelerine göre, aldatma yoluyla boşanma kararında; Eşin katılma alacağının azaltılması ya da bu hakkın kişinin elinden alınması sonucu oluşursa, sadece edinilen mallara katılma rejimi olduğunda mümkün olacaktır.
Yani mal ayrılığı rejimi durumunda ziya ya da hayata kastedilmesi durumunda katkı payı alacağı üzerine hiçbir hüküm verilemeyecektir.
Zina Boşanma Kararı
Aldatma yani zina nedeniyle boşanma davalarında, Türk Medeni Kanunu’nun 4721 sayılı 161.maddesi uyarınca; eşlerden birinin, diğer eşi aldatması durumunda, aldatılan eş, zina boşanma kararı alarak dava açar.
Boşanma davasında; davaya hakkı olan tarafın, boşanma nedenini öğrenmesinden itibaren 6 ay ve her durumda aldatma eyleminin üzerinden 5 yıl geçmek suretiyle hakkı düşer. Yani durumu kabul eden ve affeden taraf, dava açma hakkına sahip değildir.
Zina Nedeniyle Boşanma Cevap Dilekçesi
Boşanma davalarında her durum farklılık gösterir ve bu yüzden zina nedeniyle boşanma cevap dilekçesi de farklılık gösterecektir. Bu yüzden hukuki anlamda yardım almak için Mehmet Ali Helvacı Hukuk Bürosu avukatlarıyla görüşür ve hukuki sürecinizi prosedürlere uygun şekilde yürütürsünüz.
- Zina nedeniyle boşanma davası dilekçesi bulunulan ilin Aile Mahkemesi Hakimliği’ne hitaben yazılmaktadır.
- Dosya numarası, Davacı ve vekili ile davalı ve vekilinin adı ve soyadı, T.C. kimlik numarası ve adresi yazılmaktadır.
- Dava konusu açıklanır. Yani boşanma davası dilekçesine karşı cevap dilekçesi olduğu anlatılmaktadır.
- Açıklamalar kısmında tüm durum net bir şekilde açıklanır ve talepler dile getirilmektedir.
Cevap dilekçesinin devamında deliller ortaya konmaktadır ve sonuç istenmektedir. Yani davanın reddedilmesi ve masrafların davacıya yüklenmesi talebinde bulunulmaktadır. Dilekçenin sonuna davalı vekilin adı soyadı ve imzası atılarak, boşanma davası dosyasına konmaktadır.
Zina Sebebiyle Boşanma Velayet
Boşanma davalarında en önemli konuların başında çocuklar geliyor. Zina sebebiyle boşanma velayet konusunda bu tür boşanma davası için önemlidir. Boşanma davalarında ortak çocuk varsa; her iki taraf da velayet istemektedir ve bu konuda uzlaşamama hakkı vardır.
Zina sebebiyle boşanma davalarında velayet konusunda hakim, çocukların menfaatini ve yararını gözetir. Hakim; hangi tarafın eşini anlattığını, evlilik süresince hangi tarafın daha fazla kusurlu olduğuna bakmamaktadır.
Sadece çocuğun menfaatine göre karar verilen davada; aldatan eşe çocuk teslim edilmeme gibi bir durum yoktur ve mahkeme, çocuğun menfaati hangi tarafta ise, bunu göz önüne alarak karar verir.
Aldatma Zina Boşanma
Evliliğin amacı; mutlu olmak, çocukların bakım ve gözetimini beraber üstlenmek, birlikte yaşamak ve evliliğin gereklerini yerine getirmektir. Aynı zamanda evlilik, eşlerin birbirine sadakat göstermesini gerektirir.
Çoğu durumda bu sadakat yok olur ve eşlerden biri diğerini aldatır. Türk Medeni Kanunu’nun 161.maddesine uyarınca; aldatma zina boşanma davası, eşlerden birinin, kanuni olarak göstermesi gereken sadakat yükümlülüğüne aykırı şekilde davranmasıyla açılan bir dava türüdür.
Zina yani aldatma yoluyla boşanma davalarında;
- Eşlerin ortak hayatının çekilmeyen hale geldiği konusu göz önüne alınmamaktadır.
- Aldatma yoluyla boşanma, kusura dayalı boşanma sebepleri arasında yer almaktadır.
- Nişanlılık döneminde bir aldatma söz konusu olsa da eylem nişanlılık döneminde gerçekleştirildiğinden, aldatma nedeniyle boşanma davasına konu edilememektedir. Ancak, şartlar dahilinde varlığı ispatlanarak, evliliğin iptali konusuna eklenmektedir.
- Eşler ayrı yaşasa da sadakat yükümlülükleri yine de sürer. Buna göre eğer ayrı yaşanan süreçte bir aldatma olursa, kişi zina dolayısıyla boşanma davası açar.
Zinaya dolayısıyla boşanma davalarında, muhakkak bir tarafın aldatma fiilini gerçekleştirmesi şartı aranmaktadır. Aldatma işinin sayısı fark etmemektedir. Bunun yanında; eşlerden birinin başkasıyla fiili cinsel temas oluşturmayan sarılma, öpüşme gibi durumlar zina sayılmamaktadır.
Aynı zamanda flörtleşmek, telefon ya da internet ortamında duygusal ya da cinselliği çağrıştıran sohbetler, mektuplaşmalar, sadakat yükümlülüğünün ihlali anlamına gelir. Bu yüzden bu durumlar, zina ile boşanma davası konusu yapılamaz.
Terditli Zina Boşanma Dilekçesi
Boşanma davaları Terditli olarak açılmaktadır ve dolayısıyla boşanma davalarının özel nedenlerinin tespit edilemediği durumlarda tercih edilmektedir. Terditli davalarda öncelikli olarak talebin incelenme talep edilmektedir. Sonrasında da talebin ne zaman inceleneceği konusu ön plana çıkar.
Zinaya dayalı boşanma davalarında, davacı olan tarafın davası, Türk Medeni Kanunu’nun 161. Maddesi uyarınca zina olmaz. Böyle bir durumda dava reddedilecektir.
Yapılan araştırmada gerçekleşen fiilde, sadakatsizlik unsuru aranmaktadır. Terditli boşanma davası kapsamında; dava aldatmaya dayalı değil de genel boşanma nedeniyle açıldığında dava kabul edilmektedir. Bu durumla karşılaşmamak için, Terditli boşanma davası açılmaktadır.
Buna göre Terditli zina boşanma dilekçesi hazırlanır. Dilekçe hazırlanırken;
- Dilekçe Aile Mahkemesi Hakimliği’ne hitaben yazılmaktadır.
- Davacı ve vekili ile davalı kişinin adı soyadı, T.C. kimlik numarası ve adresi dilekçede yer alır.
- Davanın konusu açıklanır.
- Açıklamalar bölümünde tüm ayrıntılar açıklanır.
- Türk Medeni Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerinde geçen hukuki nedenler dilekçede sıralanmaktadır.
- Dilekçede olan deliller arasında; nüfus kayıt örneği, davalı kişinin telefonu için, mahkeme tarafından atanan bilirkişi tarafından inceleme talep edilmektedir. Telefonda, davaya ait varsa fotoğraflar ve ekran görüntüleri alınmaktadır.
- Kişinin sosyo-ekonomik durumu araştırılmaktadır ve tanık anlatımlarına yer verilmektedir.
- Whatsapp mesaj kayıtları, sosyal medya yazışmaları da dilekçeye eklenmektedir.
- GSM operatörlerinin kayıtları ve bilirkişi raporu dilekçeye eklenmektedir.
Dilekçenin sonunda sonuç ve istem yer almaktadır. Sonuç ve istem bölümüne maddi ve manevi tazminat talebi de eklenmektedir. Aynı zamanda avukatlık ücreti ve yargılama giderleri de davacı tarafa yüklendiği ibaresi yer almaktadır.
Zina Boşanma İspat
Aldatma yani zina yoluyla boşanma davalarında, bazı koşulların oluşması gerekiyor. Fiilin gerçekleştirildiği süreçte, evliliğin devam ediyor olması, eşlerden birinin, karşı cinsle ilişkide bulunması, aldatmanın kusura dayalı olması koşulları oluşmalıdır.
Bunun yanında zina boşanma ispat için, bazı unsurların elinizde bulunması gerekiyor. Buna göre;
- Telefon ve otel kayıtları, banka ekstreleri, kamera görüntüleri ve ses kayıtları, kadının hamile kaldığını gösteren belgeler, kanıt olarak sürülmektedir. Bu kanıtların yasal yollardan temini önemlidir.
- Zinayı kanıtlamak için, elde edilen kanıtların, sistematik olarak gerçekleşmemesidir. Yani ses cihazı yerleştirme, kamera yerleştirme gibi eylemler yapılmamalıdır.
Bunun yanında Yargıtay kararlarına göre; eşlerden birinin yalnızken, birlikte yaşanılan eve karşı cinsi almasını, gün içinde telefonda cinsel içerikli konuşmaları, aldatma unsurunun olduğuna delalet ettiğini kabul eder ve zina yapıldığı, bu delillerle de ispatlandığı kabul etmektedir.
Zina Sebebiyle Boşanma Katılma Alacağı
Türk Medeni Kanunu’nun 236/2 maddesine göre; zina sebebiyle boşanma katılma alacağı kaldırılır ya da yarıya indirilmektedir. Aldatan eş tazminat ve nafaka talep edememektedir ve aldatan eş, mirasçılıktan çıkarılmaktadır.
- Türk Medeni Kanunu 231.maddesi uyarınca artık değer; her eşin edinilen mallara ilişkin toplam değeri üzerinden, bu mallara ilişkin borçlar çıkarılarak, kalan miktardır.
- Eşler herhangi bir anlaşma yoluna gitmediği durumda, artık değerde eşler, yarı yarıya hisse sahibi olduklarını kabul etmiş sayılırlar.
Bunun sonucunda; zina ya da hayata kastetme nedeniyle kusuru olan tarafın, edinilen mallara katılma rejiminden oluşan artık değere katılma alacağı üzerinden alacak hakkının azaltılması ya da kaldırılması için, tüm şartların oluşması gerekir.
Yani; eşlerin edinilen mallara katılma rejimine tabi olması, zina ya da cana kast nedeniyle boşanma davası açılıyor olması, zina ya da cana kastı gerçekleştiren eşin kusurlu olması, kusurlu eşin artık değere katılma alacağını olması, zina ve cana kast sebebiyle açılan boşanma davasının kesinleşmiş şekilde kabul edilmesi şartı gerekiyor.
Bu şartlar oluştuğunda; hakkaniyet kurallarına uygun olarak, hakim tarafından kusurlu eşin artık değerdeki pay oranını azaltılması ya da kaldırılması kararına hükmedilmektedir.
Zina Yapan Eş Boşanma
Aldatma (zina) yoluyla boşanma davası, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 161. maddesi uyarınca, boşanma davası açar. İspatı zor olan davalardandır. Dava şartlarının meydana gelip gelmediği değerlendirilmektedir ve buna göre dava açılmaktadır.
Aldatılan eş; eylemin gerçekleştiği tarihten itibaren 6 ay ile 5 yıl içinde, zina yoluyla boşanma davası açma hakkına sahiptir. Eğer bu süre geçirilirse, dava açma hakkı düşmektedir.
Zina Anlaşmalı Boşanma
Boşanma davaları çekişmeli ve anlaşmalı olmak üzere iki türlüdür. Zina nedeniyle boşanma davası, çekişmeli boşanma davası olarak görülmektedir ancak, mutlak şekilde çekişmeli olmalı diye bir durum söz konusu değildir.
Aldatılan eş, çekişmeli boşanma davası yerine zina anlaşmalı boşanma davası da açar. Yani boşanma ve boşanmanın unsurları üzerinde tarafların anlaşması durumunda, boşanma anlaşmalı olarak görülmektedir.
Boşanma Zina Şartları
Zina nedeniyle boşanma açılabilmesi için, zina boşanma şartları oluşmalıdır.
- Evlilik ilişkisinin olduğunun ispatı yapılmaktadır. Yani eylemin gerçekleştirildiği süreçte, taraflar evli olmalıdır.
- Eşlerden birinin karşı cinsle, cinsel ilişkiye girmiş olması gerekir.
- Aldatan tarafın kusurlu olmasıdır.
Kanıtların sayısı, dinlenen kanıtlar gibi unsurlar, dava süresini belirlemektedir.
Zina Yapan Eş Boşanma Davası Açar mı?
Zina yapan eş, boşanma davası açar. Diğer eşe göre daha ağır kusurlu ise, mahkeme tarafından, talepler kabul edilmemektedir ve aleyhe hüküm verilmektedir.
Diğer eşin daha fazla kusurlu olması durumunda, lehte karar bile çıkar.
Zina Mutlak Boşanma Sebepleri
Türk Medeni Kanunu’nda 161.maddede; eşlerden birinin aldatma yoluna gitmesi durumunda, aldatılan eşin boşanma davası açmasına izin verir. Aldatılan eş, 6 ay ile 5 yıl içinde davayı açmak zorundadır.
Kusura dayalı bir boşanma sebebi olan zina mutlak boşanma sebepleri olarak adlandırılmaktadır. Göz önünde bulundurmadan, boşanma kararı vermektedir.
Zina Sebebiyle Boşanma Davası Zamanaşımı
Aldatma fiilini öğrenmesiyle birlikte 6 ay ile 5 yıl içinde boşanma davası açar. Zina sebebiyle boşanma davası zamanaşımı devreye girer ve kişinin boşanma davası açma hakkı biter.
Zina Boşanma Sebebi
Çiftler arasında gerçekleşen boşanma sebepleri özel nedenler ve genel nedenler olarak iki şekildedir. Zina boşanma sebebi, özel boşanma sebepleri arasına girer. Davacı taraf, aldatma fiilini ispat ederse, tarafların kusuruna bakılmamaktadır ve boşanma kararı verilmektedir.
Zina Sebebiyle Boşanma Koşulları
Boşanma davalarında zina sebebiyle boşanma özel nedenlerdendir. Zina sebebiyle boşanma koşulları, üç şekilde gerçekleşir.
- Evliliğin fiilin gerçekleşmesi durumunda sürüyor olması gerekir.
- Aldatan tarafın, cinsel ilişkide bulunması şartı vardır.
- Zinanın kusura dayanması gerekir.
Zinayı gerçekleştiren kişi, cinsel ilişkiyi bile isteye gerçekleştirmiş olmalıdır. Kişiyi tehdit etmiş ise, aldatan eş kusurlu kabul edilmeyecektir.
Zina Boşanma Nedeni
Zina boşanma nedeni; sadece aldatma unsuruna dayalı olarak açılmaktadır. Şiddet uygulama gibi genel sebepleri de içerecek şekilde açılmaktadır.
Gerekçelere göre açılan boşanma davalarında; aldatma iddiası ispatlanırsa, özel nedene dayanan boşanma kararı verilmektedir. Eğer zina iddiası ispatlanamadığında, genel boşanma sebepleri göz önüne alınır. Ve genel boşanma sebeplerine dayandırılarak boşanma kararı verilmektedir.
Zina ile Boşanma
Evlilik süresi boyunca, eşlerden birinin diğer eşi aldatmasıyla zina ile boşanma davası açılmaktadır. Zina eylemin gerçekleştiğine karar verildiğinde herhangi bir kusur aranmamaktadır. Ve boşanma kararı alınır.
Boşanma Zina Velayet
Zina durumunda, ebeveynlerin çocukların üzerinde velayet hakkında değişiklik olmamaktadır. Velayet kavramı ve aldatma kavramı, birbirinden farklı değerlendirilmektedir. Boşanma zina velayet davalarında; zina yapan taraf da çocuğun ya da çocukların velayetini alır.
Zina Sebebiyle Boşanma Tazminat Miktarı
Zina sebebiyle boşanma tazminat miktarı tespit edilirken; kusurlu eşin, eşine ne kadar zarar verdiği göz önündedir. Kişilerin ekonomik durumları, tazminat miktarını belirler.
Tazminat miktarı tamamı tek seferde ödenmektedir. Ya da irat şeklinde ödeme şeklinde gerçekleştirilmektedir. Ancak irat ödemelerde bazı durumlarda tazminat düşer.
- Eşlerden birinin ölmesi;
- Alacaklı eşin tekrar evlenmesi ya da bekar olmasına rağmen, evli hayatı sürmesi;
- Alacaklı eşin haysiyetsiz şekilde hayatına devam etmesi;
Ekonomik ihtiyaç durumunun ortadan kalkması durumunda maddi tazminat yükümlülüğü de sona erer.
Boşanma Aşamasında Zina
Zinaya dayalı olarak boşanma aşamasında zina istemiyle dava açılmaktadır.
Açılan bu davada; ilk açılan boşanma davasıyla birleştirme talebi verilmektedir. Bu sayede yeni deliller ortaya sürülmektedir. Boşanma davası açma için, ilk açılan davanın sonuçlanmasını bekleme zorunluluğu yoktur.
Zina Sebebiyle Boşanma Hak Düşürücü Süre
Olayın öğrenilmesiyle birlikte 6 ay ile 5 yıl içinde dava açılması gerekir. Bu süreler geçirildiğinde, zina sebebiyle boşanma hak düşürücü süre zaman aşımına uğrayacaktır.
Zina Sebebiyle Boşanma Mal Rejimi
Özel nedenlerden sayılan zina sebebiyle boşanma mal rejimi konusunda; mal rejiminin tasfiyesi davası açılmaktadır. Davada hakim; aldatan eşin, artık değerdeki pay oranının azaltılmasına ya da kaldırılmasına hükmeder.
Kanundaki kurala göre; boşanmadan sonra, eşlerin artık değer üzerinde ½ oranında eşit hakkı vardır. Taraflardan birinin aldatma eylemi yapması durumunda bu oran, hakim tarafından azaltılıp tamamen kaldırılmaktadır.
Zina Nedeniyle Boşanma Maddi Tazminat
Zina nedeniyle boşanma maddi tazminat davası açar. Ancak tazminat davasında, aldatma fiiliyle ilgili üçüncü kişiye tazminat davası açılamamaktadır.
Zina Yapan Erkek Boşanma Davası Açar mı?
Evlilik süresince zina yapan erkek boşanma davası açar. Ağır kusurlu olması durumunda hakim, boşanmaya ait talepleri kabul etmez ve aleyhe hüküm verir.
Eş daha fazla kusurlu ise, erkek eş lehine karar verilmektedir.
Zina Af Boşanma
Aldatma yoluyla boşanma davalarında zina af boşanma davasında af, dava açma hakkını ortadan kaldıran unsurdur. Mağdur olan taraf, fiili işleyen eşi affettiğinde, dava açma hakkı da biter.
Eşlerin aynı evde yaşama af kapsamına girmemektedir.
Zina Sebebiyle Boşanma Davasında İspat
Boşanma davalarında ispat ve deliller çok önemlidir. Zina sebebiyle boşanma davasında ispat etmek için kullanılan delillerin yasal yollardan elde edilmesi gerekmektedir.
- Her videonun ya da fotoğrafın zinayı ispatlaması mümkün değildir.
- Sosyal medya kayıtları, e-posta yazışmaları delil olarak kullanılmaktadır.
- Tanık olan kişilerin yaptığı beyanlar kullanılmaktadır.
- Varsa otel kayıtları da giriş çıkışlar gibi unsurlarla kanıt olarak verilmektedir.
Kişinin çalıştığı yerdeki odasına kamera yerleştirme gibi fiillerden elde edilen video görüntüleri, delil olarak kabul edilmemektedir.
Zina Nedeniyle Boşanma Davasında Tazminat
Aldatma nedeniyle açılan boşanma davalarında, eylem çiftler arasında gerçekleştiğinden, tazminat da çiftler arasında geçerlidir. Yani eyleme konu olan kişiden maddi ya da manevi tazminat istenemez.
Aile Mahkemesi’ne açılan davada zina nedeniyle boşanma davası tazminat dilekçesi sunularak dava açılmaktadır. Hazırlanan dava dilekçesinde; aldatma eylemine ait iddialar açıklanır ve iddiaların ispatlanacağı deliller sunulmaktadır.
Sosyal ve ekonomik duruma göre belirlenmektedir. Çöküntüye uğramış ve psikolojik zarar görmüşse, manevi tazminat talebinde de bulunmaktadır.
Dava dilekçesinin Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na uygun şekilde hazırlanması gerekir. Uzman ve deneyimli Mehmet Ali Helvacı Hukuk Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.
İlginizi Çeker;
Zina Nedeniyle Boşanmak İsteyenlere Gerekli Bilgiler
“Zina Nedeniyle Boşanma Davası” üzerine 4 yorum