Boşanma davasının sonuçlanmasıyken birlikte taraflarda maddi ve şahsi bazı sonuçları da beraberinde getirir. Evlilik sonuçta iki kişinin yalnızca bedensel ya da ruhsal birlikteliğini değil aynı zamanda ekonomikte birlikteliğidir. Bu neden evlenme sonucunda taraflar ekonomik olarak etkilenmekte, kimileri için bu etkinin boyutu daha yüksek olmaktadır. Boşanmanın bu gibi sonuçları nedeniyle maddi olarak vatandaşların mağdur olmaması için pek çok düzenlemeler mevcuttur. Boşanmanın temel maksadı evliliği sona erdirilmesidir. Bu durumun hem kanuni hem de talep halinde ortaya çıkan sonuçları vardır. Boşanmanın kanuni sonuçları; boşanma sonrası kadının soyadı, sıhri hısımlığın devam etmesi, kanuni bekleme süresi, mali sorunların çözümlenmesi, çocukların velayeti gibi konulardır. Talep halinde ortaya çıkan sonuçların en başta geleni ise nafakadır.
Nafaka nedir?
Boşanma süreci devam ederken ve boşanmadan sonra, eşlerin ve çocukların mağduriyetlerini önlemek amacıyla diğer eş tarafından verilen paradır. Herhangi bir kimsenin geçindirmekle yükümlü olmadığı kişilere mahkeme tarafından bağlanan aylıklara nafaka denir ve amacı toplumun korunmasıdır. Eşlerde biri boşanma nedeniyle maddi sorunlar yaşarsa nafaka davası açabilir ve mahkemenin kararıyla nafaka hakkı kazanabilir. Nafaka davası, boşanma davasıyla aynı zamanda ya da boşanma davasından bağımsız olarak açılabilirken; çocuklar, altsoy, üstsoy ve kardeşler için de istenilebilir. Mahkeme kararından taraflardan biri eğer nafaka hakkı kazanırsa diğer tarafın vermeme gibi lüksü olamaz. Nafaka vermiyor avukat ile görüşmenizde fayda vardır.
Nafaka davası süreci nasıl gerçekleşir?
Aile mahkemeleri, boşanma süreci devam ederken, tarafların yaşayabileceği mağduriyetleri engelleme amacıyla nafaka verilmesi kararı verebilir. Boşanma davası süresince verilen nafakalara tedbir nafakası denir. Tedbir nafakaları, eşlerden birinin boşanma davası süresince yaşadığı maddi sorunları gidermek için verilir. Dava süresince vermeye devam edilen tedbir nafakası, dava bitimiyle sona erer. Evliliğin mahkeme tarafından sona erdirilmesinin ardından çocuklara verilen nafakalara iştirak nafakası, eşlere verilen nafakalara yoksulluk nafakası denir. İştirak nafakası, çocukların velayetine sahip olan tarafa verilir. Amacı, çocuğun ihtiyaçlarının karşılanması ve maddi zorlukların giderilmesi olan iştirak nafakası çocuk 18 yaşına geldiğinde sona erer.
Ancak 18 yaşından sonra eğitimi devam ediyorsa eğitim hayatının sonuna kadar sürer. İştirak nafakası alabilmenin birinci şartı, çocukların velayetidir. Yoksulluk nafakası ise boşanma sonucunda eşlerden herhangi birisinin maddi sorunlar yaşaması sonucunda verilir. Yoksulluk nafakasında, boşanma sürecindeki ortaya çıkan sebepler ve kimin ne kadar kusurlu olduğu önem arz eder. Daha az kusurlu olan taraf yoksulluk nafakası talep edebilirken, daha çok kusurlu taraf yoksulluk nafakası talebinde bulunamaz. Örneğin, darp sonucunda açılan boşanma davasında darp edilen kişinin yoksulluk nafakası talebinde bulunması daha makuldür.
Nafakaların tahsili nasıl olmalıdır?
Mahkemelerin nafaka kararı verme, nafaka alacaklısının nafakayı tahsili için gereklidir ancak yetmemektedir. Taraflardan biri nafaka vermiyor avukat aracılığıyla yapılan bazı işlemler söz konudur. Nafakaların nasıl tahsil edilebileceği maddeler halinde anlatacağız.
- Mahkeme tarafından verilen nafakalar, icraya konulmaktadır ve tahsil hakkı kazanmaktadır.
- Tedbir nafakası ilamsız icra kanalı ile istenmektedir. Dava tarihinden geçerli olmak üzere yasa uygulandığında dahi tedbir nafakası kararı verilen ara karar gününde sonra nafakaya faiz işletilebilir.
- İştirak ve yoksulluk nafakası ilamlı icra kanalı ile talep edilmektedir.
- Boşanma davası sonucunda temyiz sürecinin başlatılması, nafaka sürecinin ertelenmesine sebep olmaz. Bu nedenle nafaka kararı verildiği andan itibaren icraya konar.
- Geçmiş zamanlara ait nafakalarınız söz konusuyla bunları icra yoluyla elde edebilirsiniz. Nafaka ödenmezse birikmeye devam eder.
Nafakanın ödenmemesi halinde hapis cezamı var mıdır?
Aile Mahkemesinin verdiği nafaka ödeme kararının uygulanmaması nafaka ödememe suçunu oluşturur. Nafakanın ödenmemesi üzerine alacaklı İcra Ceza Mahkemesine şikâyet eder ve nafaka borçlusuna hapis cezası verilmektedir. Nafaka kararının uygulanması zorunludur, uygulanmadığı takdirde 3 aya kadar hapis cezası kararı çıkar. Nafaka borçlusu hapis cezasına çarptırıldıktan sonra borcunu ödeme halinde serbest bırakılmaktadır. Eğer ki nafaka borçlusunun, nafaka azaltılması ya da iptali gibi bir davası söz konusuysa mahkeme hapis cezası kararını ileri bir tarihe erteler. Ayrıca nafaka şikâyetinde bulunma için üç aylık yasal sürenin geçmiş olması gerekmektir ve ödenmeyen nafaka alacağı sayılı ve icra ceza mahkemesinde ceza davası konusu edilmemektedir.
Bireyler, nafakalar konusunda bilgi eksikliği nedeniyle nafakalarını alamamaktadır. Bu zamanlarda bireyler; eski eşim nafaka vermiyor avukat, nafaka alamıyorum, nafaka mı düzensiz alıyorum gibi şikâyetlerde bulunuyorlar. Böyle sorunlar yaşayan eşlerin mutlaka bir avukat ile iletişim haine geçmesi gerektedir.
Nafaka alabilmenin şartları nelerdir?
Nafaka davası açma için belli şartların oluşma ve bireylerin de belirli kriterleri geçmişi gerekmektedir. Ayrıca dava sürecinin çok iyi bir şekilde planlanması da önemlidir. Öncelikle nafaka alma için gelirinizin düşük olması ve yaşam standartlarının altında olmalıdır. İşsiz durumdaysanız ya da işten çıkartıldıysanız, ev hanımı iseniz, çalışıyor ama maaş standartlarınız düşükse(asgari ücret, freelance, part time gibi.), çocuğun velayet hakkında sahip iseniz nafaka alma şansınız yüksektir. Bu gibi şartları karşılıyor olmak nafaka almak için önemlidir. Ayrıca yoksulluk nafakası talep ediyorsanız kusurunuz eşinizden az olmalı ve iştirak nafakası içinde çocuğun velayet hakkına sahip olmanız gerekmektedir.
Neden nafaka alınamıyor?
Boşanma nedeniyle yaşam standartlarınızın evliyken olduğundan daha düşük olmasıdır. Bu neden nafaka alma için bazı şartları sağlamak gerekmektedir. Örneğin, düzenli gelire sahip (emekli, yaşlı vb.) ve çalışan biriyseniz nafaka alamazsınız. Fakirseniz veya nafaka verecek olan kişiyle aynı şartlarda yaşıyorsanız…
Nafakadan nasıl kurtulunur?
Tarafın isteklerinin en iyi şekilde değerlendirilerek tarafların anlaşabileceği bir bedelin belirlenmesi sağlanır. Ancak nafaka ödeme süreci uzun yıllar sürebilmektedir. Boşanmanın üzerinden geçen yıllarda taraflar zenginleşir ya da fakirleşir. Bu gibi durumlarda her iki taraf içinde bazı seçenekler mümkündür. Nafaka veren tarafın ekonomik gidişatı bozulduğunda nafaka azaltma davası açar. Nafaka azaltma davası, nafaka miktarının düşürülmesi talebi içerisinde gerçekleşir.
Başka bir seçenekte nafaka kaldırtma davasıdır. Nafaka kaldırtma davası ile nafaka veren kişinin nafaka vermesi sona erer. Ayrıca nafaka alacaklısının evlenmesi ya da evli gibi yaşaması durumlarında da nafaka ortadan kalkar. Nafaka borçlusunun olduğu gibi nafaka alacaklısının da ekonomik şartlarında bozulmalar ya da ağırlıklar olur. Bu durumda nafaka artırma davası açılmaktadır. Nafaka artırma davası, nafaka alacaklısı tarafından açılmaktadır. Kira ve temel ihtiyaçlara gelen zamlar sebep olur. Her durumda da nafaka davası ve yan süreçleri çok ciddi bir süreçtir ve dikkat ister. Usulleri ve yasal süreçlerin iyi bilinmesi ve bütün sürecin dikkatle izlenmesi gerekir. Aksi takdirde çok ciddi hak kayıpları ile karşı karşıya kalınır.
İlginizi Çeker;
İştirak Nafakası | Tedbir İştirak Nafakası
“Nafaka Vermiyor Avukat” üzerine bir yorum