İş Kazası Davaları Nedir?

Eğer bir iş yerinde iş kazası meydana geliyorsa ve bunun sonucunda işten çıkarma veya tazminat gibi bir hukuki süreç başlatılacaksa burada İş Mahkemesi’ne başvuru yapmak gerekir. Yetkili mahkeme, iş kazası olan yere gider ve burada işverenin şartlarını inceler. Davayı iş kazasında zarar gören kişi açmaktadır. Bununla birlikte ölümlü kazalarda, destekten yoksun olan kişiler tıpkı ölümlü trafik kazası halinde olduğu gibi maddi tazminat davası açabilir. Manevi tazminat davası söz konusu olduğunda ise BK maddeleri gereğince sadece zarara uğrayan işçi, dava açma hakkına sahiptir. İşçi, mahkemeye başvurarak manevi tazminat davası açabilir ancak ölmesi durumunda mirasçıları dava açamaz.

İş Kazası Tazminat Davası

Maltepe işçi avukatı ve bu alanda çalışan kişiler, konuyla yakından ilgilenmektedir. İş kazası sonrasında meydana gelen davalarda önlem almayan ve sorumluluklarını yerine getirmeyen kişiler hakkında manevi tazminat davası açılabilir. Ancak burada işverenin tam kusurlu olması gerekir. Aksi durumda dava kazanılması zora girebilir. Bu konuda Maltepe işçi avukatı birimleri titiz bir çalışma yürütmektedir. Burada davalar ile ilgili zaman aşımı olduğundan da söz edilmelidir. Ölümlü trafik kazası vakalarına benzer bir şekilde 10 senelik bir zamanaşımı süresi belirlenmiştir. Zamanaşımı iş kazasının gerçekleştiği süreyi kapsar.

Tüketici Haklarında Zararın Giderilmesi

Maltepe tüketici avukatı, tüketicilerin karşılaştığı zararların tazmini için hem anayasada hem de BM kurallarında belirlenmiş maddeler uyarısı gereğince üretici kuruma dava açabilir. Maltepe tüketici avukatı, tüketicilerin mağduriyetlerini gidermek için manevi tazminat davası da açabilir.

Iş Kazası Sonucunda Hangi Davalar Açılabilir?
İş kazası sonucunda mağdur olan kişiler işverenlerine karşı hem maddi hem de manevi tazminat davası açma hakkına sahiplerdir. Bu kişiler belirli süre içerisinde mağduriyetleri kanıtlandıktan sonra suçlu konumdaki işverenlerine dava açabilirler.
Işverene Karşı Açılacak Davalar Nelerdir?
Tazminat davaları, kaza kusuru, is kazasında maddi ve manevi tazminatlar, iş kazasında kişilerin iş göremezlik tazminatı davaları, iş kazasında destekten yoksunluk tazminatı davaları işverene karşı açılabilecek davalardır.
Iş Kazası Sonucu İşverenden Hangi Tazminatlar Talep Edilir?
İşçiler, iş kazası sonucunda işverenden maddi ve manevi tazminatlar talep edilebildiği gibi; kaza kusuru davası, iş göremezlik davası ve destekten yoksunluk davaları açarak tazminat talep etme hakkına sahiptir. Ancak bu kişilerin mağdur olduğu kanıtlanmış olması gerekir.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/trafik-kazasinda-maddi-ve-manevi-tazminat-davasi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/is-kazasinda-olum-halinde-hangi-davalar-acilir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/olumlu-is-kazasi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-esnasinda-karsi-dava-acmak.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/is-kazalarinda-ceza-davalari.html

“İş Kazası Davaları Nedir?” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Hemen Ara