Nafaka Düzenlemesi 2024

Adalet Bakanlığı’nın son yaptığı çalışmalar Nafaka Düzenlemesi 2024 olarak kamuoyuna yansımaktadır. Nafaka düzenlemesi ile ilgili değişiklikler önümüzdeki yıllarda nafaka davaları ve nafaka ödenmesi standartlarını belirleyecek. Ayrıca bakanlık komisyonun nafaka düzenlemelerinde üzerinde durduğu belli konular bulunmaktadır. Bu konuları başlıklar halinde şöyle sıralayabiliriz;

  • Ömür boyu nafakaya sınır getirilmesi
  • Nafaka davalarında kusur derecesinin öneminin arttırılması
  • Tazyik hapsi ve 3 yıl değişikliği
  • Nafaka sürelerinin belirlenmesindeki kriterlerin değiştirilmesi

Nafaka Süresiyle İlgili Yapılacak Değişiklikler

Türk Medeni Kanununun 175. maddesinde yoksulluk nafakası ile ilgili yasal açıklama bulunmaktadır. Bu açıklamaya göre boşanma sonrasında yoksulluk yaşayacak olan tarafa süresiz nafaka verilmesi yükümlülüğü vardır. Ancak yeni yasal düzenlemelerde bu maddede yer alan süresiz ibaresin değiştiriliyor. Yasa değişikliğinin en önemli noktalarından biri ömür boyu nafakasının sınırlandırılmasıdır. Ayrıca bu değişikliğe göre yeni nafaka yasasında süresiz ibaresi yerine 1 ile 5 YIL sınırının yer alması beklenmektedir.

Nafaka Davalarında Kusur Derecesinin Öneminin Arttırılması

Nafaka belirlenirken bakılan kriterler arasında; evliliğin süresi, çocuk olup olmaması, eşin yaşı, gelir seviyesi ve kusur durumu bulunmaktadır. Nafakanın belirlenmesin kusur derecesi olarak ifade edilen durum konusunda yasal düzenlemelerde değişiklikler yapılıyor. Ayrıca %50 kusur derecesi saptandığında nafaka ödenmemesi kararı verilen. Kusur durumunu belirleyen yoksulluktan dolayı nafaka talep eden tarafın evlilik sürecinde, boşanma sürecinde ya da sonrasında evlilik kurumunu sarsacak kabahatlerinin olup olmadığıdır.

Tazyik Hapsi ve 3 Yıl Değişikliği

Tazyik hapsi boşanma durumunda belirlenen nafakayı ödemeyen tarafa uygulanan bir cezadır. Yeni yasal düzenlemeler bu cezanın kaldırılmasına yönelik çalışmaları da kapsıyor. Hapis cezası yerine başka yaptırımlar gelir ya da nafakanın ödenme için ilgili taraf uyarılmaktadır. Karar aşamasının 3 yıldan 1 yıla indirilmesiyle ilgilidir. Mevcut yasada karar 3 yıl erteleniyordu Yeni yasa tasarısında ise bu süre 1 yıla indirilmektedir.

Yeni nafaka yasa düzenlemelerinde eşin nafakayı tazminat olarak ödemesi gibi konularda tartışılan konular arasında yer alıyor. Ayrıca beş yıl sınırlandırılan nafakanın ihtiyacı devam ediyorsa bu nafakayı devletin oluşturduğu bir fondan ödenmesi de tasarının tartışılan konularından biridir. Nafaka Düzenlemesi 2024 Türk Medeni Kanununda nafaka ile ilgili tüm maddelerde belli değişiklerin olmasını sağlayacak.

2024 sayılı Kanun son hâli
2024 sayılı kanun kapsamında, tazyik hapsi boşanma durumunda belirlenen nafakanın ödenmeyen tarafa ceza yaptırımı uygulanması hakkını vermektedir. Ayrıca 3 yıl değişikliği kapsayan düzenlemede 3 yıldan 1 yıla indirim söz konusudur.
2024 nafaka düzenlemesi
2024 nafaka düzenlemesinde, 3 yıldan 1 yıla boşanma reddi durumlarında karar aşamasının gerçekleşmesi ve nafakanın ödenmemesi durumunda, tazyik hapsi kanunun devreye girmesi TCK tarafından kabul görmektedir.

İlginizi Çekebilir;


Akıl Sağlığı Veya Zayıflığının Ceza Ehliyetine Etkisi

Çekişmeli Boşanmalarda Tazminat Durumu Nasıl Belli Olur?

Boşanma Sürecindeki Çocuk Velayeti Konusu

Çevrenin Kasten Veya Taksirle Kirletilmesi Suçu

Şantaj Cezası Ne Kadardır?

“Nafaka Düzenlemesi 2024” üzerine 3 yorum

  1. mrh mehmet bey ;
    2022 de süresiz nafaka ,süreli olacakmı ? birde nafakasını ödeyemeyen insanlar tazyik hapsine giriyordu ,bunun yerine cezaevine girmeden insanın onurunu kırmadan hayat yaşantısını ellerinden almadan insan gibi bir yaşam sürmesini saglamak gerekirken devletin burda ödeyemenyer için yardım etmesi dogru olmazmı ?çıkacagı düşünülen pakette tazyik hapsi ile ilgil bir yasa düzenlemesi olacakmı böyle bir duyum veya çalışma varmıdır ?tşk iyi çalışmalar

    Yanıtla
  2. Oğlum 1yil 3 ay evli kaldı çekişmeli boşanma sonucu nafaka ve tazminata karar verildi.oglum evlendi 1 çocuğu var.simdi.o çocuğun rızkını ayrıldığı eşine veriyoruz.ayrildigi esi özel idarede çalışıyor.oglumun sigortası yok ne iş bulursa günlük ise gidiyor.evini gecindirmek için bu pahalilikta.boyle giderse bundandı bosanir.yazik degilmi .o çocuğa yazık degilmi.ilk eşinden çocukta yok.maddi durumunda iyi değil oğlumun bize nasıl yardımcı olabilirsiniz.

    Yanıtla

Yorum yapın

Hemen Ara