Sanığın sorgusundan önce yapılan itirazlar anayasada düzenleniştir. Sanık sorgulanmadan önce mahkemenin bazı sorunları çözmesi gerekmektedir. Sanık sorgulanmadan önce ortaya çıkan sorunlardan birisi mahkemenin yetkisiz olduğu itirazıdır. Yetkisizlik itirazı sanık sorgulanmadan evvel yapılmaktadır. Bir başka sorun da hakimin tarafsızlığını şüpheye düşüren durumların varlığı nedeni ile yapılan itirazdır. Eğer hakimin tarafsızlığını şüpheye düşüren bir durum var ise hakimin reddi talep edilebilmektedir. Bir başka çözülmesi gereken sorun da eğer sanığın sorgu sırasında savunmasını Türkçe dışında bir dil ile yapacak ise mahkemede tercüman bulundurulması gerekmektedir. Sanığın sorgusundan önce yapılan itirazlar özet olarak bunlardır.
[safir_mainheading title=”Sanığın Sorgusundan Önce Yapılacak İtirazlar Nelerdir?” icon=”soru”]
Sanığın sorgusundan önce yapılacak itirazlar nelerdir? Sanık duruşmadan önce yetkisizlik itirazı yapabilmektedir. Eğer mahkemenin soruşturma için yetkisi olmadığını sanık iddia ediyor ise yetkisizlik itirazında bulunabilmektedir.
Sanığın sorgusundan önce yapılan itirazlar kısaca hakimin itirazı ve yetkisizlik itirazı olarak söylenir. Duruşmaya bakan hakimin tarafsızlığını şüpheye düşürecek bir durum var ise sanık duruşmadan önce hakimin reddini talep edebilmektedir.
[safir_mainheading title=”Yetkisizlik İtirazı ” icon=”arti”]
Sanığın sorgusundan önce yapılan itirazlar arasında yetkisizlik itirazı yer almaktadır. Yetkisizlik itirazı ilk itirazlardandır ve bu itiraz sanığın duruşmasını yapılmadan önce yapılması gerekmektedir. Yetkisizlik itirazı süresinde yapıldığında ve itiraz reddedildiğinde ise bu karara karşı itiraz yoluna gidilmektedir. Bu konuda verilen karar aleyhine ise ancak esas hükümle temyiz yoluna başvurması esnasında diğer nedenler ile birlikte gidilmektedir. Yetki kuralına uyulmamış olması mutlak bozma nedeni olduğu için yetkili mahkeme suçun işlendiği yer mahallesi olmalıdır.
[safir_mainheading title=”Sanığın Sorgusundan Önce Hakimin Reddi Talebi” icon=”kalem”]
Sanığın sorgusundan önce yapılan itirazlar arasında hakimin reddi de yer almaktadır. Eğer hakimin tarafsız olmasını şüpheye düşürecek bir durum söz konusu olduysa duruşmadan önce ya da sanığın sorgusu başlayınca yapılmaktadır. Sonradan öğrenilen ya da sonradan ortaya çıkan durumlar nedeni ile soruşturma devam ederken eğer hakimin tarafsızlığını şüpheye düşürecek bir durum var ise reddi talep edilmektedir. Sonradan ortaya çıkan durumlarda ret talebi şüpheye düşürecek nedenin öğrenilmesinden itibaren 7 gün içerisinde yapılması şartı bulunmaktadır.
İlginizi Çeker;
İstanbul’da İşçi ve Tüketici Avukatı
Sanığın Kimliğinin Tespiti ve İddianamenin Okunması
Duruşmada Ses, Foto Veya Video Kaydı Alma Yasağı
Ticari İşletmelerin Hizmetlerine İlişkin Uyuşmazlıklar Nasıl Çözülür?