Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2 maddesi ve Türk Ceza Kanunu’nun 220/8 maddelerinde belirlenen propaganda suçu, bir bütün olarak toplumun ya da toplum içerisindeki bir takım kesimlerin inanç ve davranışlarını yönlendirmek maksadıyla bilinçli olarak seçilen bazı bilgi ve savları çeşitli araçlar yardımıyla yayma eylemleridir.
Örgüt Propagandası Suçu ve Cezası
Örgüt propagandası suçu ve cezası; TMK’nın 7. Maddesinin 2. Fıkrasına göre; herhangi bir terör örgütünün; şiddet ve zor kullanma yöntemlerini meşru gösterecek ya da bu yöntemlere başvurmaya yönelik propaganda yapan kişinin bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasıdır. Eğer bu suç basın yayın aracılığıyla yapılmışsa ceza oranı yarı oranında artırılmaktadır. Ayrıca hatta basın yayın organı yayın sorumluları da bin günden beş bin güne kadar adli para cezasına çarptırılmaktadır. Ayrıca herhangi bir toplantı ve gösteri yürüyüşü esnasında terör örgütüne ait amblem ya da işaretlerin taşınması, terör örgütü lehine slogan atılması da bu hüküm gereğince cezalandırılmaktadır.
Üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar. Alt sınırı dört yıldan başlamak üzere yine hapis cezası ile cezalandırılırlar.
Örgüt Propagandası Suçu ve Cezası Zamanaşımı
Örgüt propagandası suçu şikayete bağlı suçlar kategorisinde olmadığından dolayı suçun takibi için belirli bir şikayet süresi bulunmamaktadır. Ayrıca yani örgüt propagandası suçu ve cezası zamanaşımı, dava zamanaşımı şartıyla her zaman soruşturma konusu yapılabilmektedir.
Pekii dava zamanaşımı nedir? Davanın düşmesine neden olan durumdur. Ayrıca bu durumda denilir ki propaganda suçu için asli dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Fakat nitelikli suçlarda zamanaşımı süresi 15 yıldır.
Örgüt Propagandası Suçu ve Cezası Whatsapp
Örgüt propagandası suçlarında ceza oranı ½ oranında artırılmaktadır. Facebook, Twitter, İnstagram hesaplarının herkese açık olduğu durumlarda ½ artırımına gidilebilmektedir.
İlginizi Çekebilir;
Örgüte Silah Sağlama Suçu ve Cezası (TCK 315)
Trafik Kazası Davalarında Zamanaşımı
Duruşmada Kapalılık (Gizli Duruşma) Ve Açıklık Kararı
“Örgüt Propagandası Suçu ve Cezası” üzerine bir yorum