Hizmet Tespit Davası | Hizmet Tespit Davası Açma Fiyat

İşveren ile sosyal güvenlik kurumuna açılan bir dava olan hizmet tespit davası işçinin belirli tarihlerde sigortasız olarak çalışmasından kaynaklı durum tespiti yapılması amacıyla açılır. Açılan davada işçi, belli bir ücret karşılığında iş ilişkisinin mevcut olduğunun tespit edilmesini talep eder.

5510 sayılı sosyal sigortalar ve GSS Kanununun 86. maddesini 9. fıkrasında hizmet davası kanuni şekilde düzenlenmiş bulunmaktadır. Hizmet tespit davası açabilmek için şartlar ilgili kanunda şu şekilde geçmektedir;

  • İşveren tarafından işçinin çalıştırıldığı işyeri kanuni yükümlülükleri sağlamalıdır.
  • İşçi tarafından verilen hizmet ve hizmet ilişkisi işverene ait işyerinde gerçekleştirilmeli.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından durum daha önce tespit edilmiş olmamalı.
  • Dava, işçi tarafından 5 yıllık süresi içerisinde açılmalıdır.
  • 5 yıllık süre işçinin hizmet verdiği yılın sonunda başlar.

Hizmet Tespit Davası Nasıl İspatlanır?

Fiili olmasından dolayı işçinin çalışması ancak delil ile ispatlanabilir, hizmet tespit davaları yazılı delillere öncelik tanır. Yazılı delil aksinin de aynı şekilde yazılı delil ile kanıtlanması şarttır ama tespit istenen bazı durumlarda işveren ve çalışmaya yönelik yazılı ya da resmi bir kanıt bulunmadığından dolayı tanık beyanları değer kazanır.

Bu durumda dikkat edilmesi gereken tanık delillerinin geçerli olması adına inandırıcı bulunmasıdır, tanık somut bilgiler vermeli aynı zamanda aynı işyerinde ya da komşu işyerinde çalışan biri olmalıdır. Hizmet tespit dava nasıl kazanılır konusunda bir avukattan destek almak önemlidir.

Hizmet Tespit Davası Süresi Ne Kadardır?

Sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununun belirttiği sürede hak kaybına uğrayan işçi, hizmetin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içerisinde hizmet davası açarak hak kaybının telafisini ister.

Davanın açılabilmesi için 5 yıllık sürenin değerlendirilmesi gerekir, kanunda belirtilen sürenin geçilmesinin ardından dava açılması söz konusu değildir, hizmet tespit davası zamanaşımı olan bir dava türüdür. Hak düşürücü sürenin işlediği bir dava olmasından dolayı, hak düşürücü süre işçinin hakkının ortadan kalkmasına neden olur.

Hizmet T. Davası Kazanılırsa Ne Olur?

Hizmet tespit davası kazanılırsa işçinin çalıştığı yıllar içerisindeki sigorta primleri işveren tarafından ödenir. Aynı zamanda sigorta primleri yasal faiz oranları baz alınarak ödeme gerçekleştirilir.

İşveren tarafından işçinin çalıştığı dönem içerisinde vergi dairesine ödenmeyen gelir vergisi ödenmek zorundadır. Hem Sosyal Güvenlik Kurumu hem de vergi dairesi ilgili dönemde işverene ceza kesebilir bu durumda işverenin kesilen cezayı ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır.

Hizmet Tespit Davası Ücreti Ne Kadardır?

Çekişme konusu para olmadığından dolayı hizmet davası ücreti konusunda sadece sabit masraf söz konusudur. Aynı zamanda da tanık olarak belirtilecek her kişi için ilave ücret bulunmaktadır.

  • Başvurma harcı
  • Peşin harç
  • Gider avansı
  • Bilirkişi ücreti
  • Tanık ücreti olmak üzere masraf kalemleri oluşturulur.

İş mahkemelerinde görülen davalarda hakim dosyayı incelenmek üzere bilirkişiye gönderir, her bilirkişi ücreti farklılık gösterir. Açılan hizmet tespit davasının ne kadara mal olacağı ile ilgili detaylı bilgi avukat tarafından davacıya sunulur.

Hizmet tespit davalarında en önemli konu avukata danışmaktır çünkü dava sürecinde ve yargılama esnasında verilen beyanlarda yapılan en küçük bir hata ya da kullanılan yanlış bir kelime hak kaybına sebep olur. 5 yıllık hak düşürücü süre olduğundan dolayı kişinin avukatsız hareket etmesi hak kaybına uğramadan nedenidir.

Hizmet Davası Kaç Yıl Sürer?

Hizmet tespit davası ne kadar sürer sorusunun cevabı için net bir süre vermek imkânsızdır özellikle iş mahkemelerinde karar süreleri değişkenlik gösterir. Mahkemenin yoğunluğu ve farklı durumlara göre hizmet tespit davalarının sonuçlanma süresi ortalama olarak 1 ila 2 yıl arasında değişmektedir.

İş mahkemesinde sonuçlanmasının ardından davada İstinaf ve Yargıtay aşamalarına geçilir. Açılan hizmet tespit davası ne kadar sürede sonuçlanabileceği konusunda en doğru süre bilgisi Avukat tarafından bildirilir.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-tespit-davasi-masraflari-2019.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/anlasmali-bosanma-davalari-ne-kadar-surer.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/cevrimici-suc-duyurusu-ile-davalari-yonetmek.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/menfi-tespit-davasi-nedir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-tespit-davasi-vekalet-ucreti-nedir-surec-nasil-isler.html

“Hizmet Tespit Davası | Hizmet Tespit Davası Açma Fiyat” üzerine 14 yorum

  1. 10/01/1990 ssk ‘da işe giriş bildirgesi var elimde 08/12/1994 tarihine kadar prim ödenmemiş hizmet tesbit davası açabilirmiyim

    Yanıtla
  2. 1997 2015 yılına kadar bir şirkette çalıştım ssk pirimlerim asgari ücretten yattı geriye dönük dava acabilirmiyim

    Yanıtla
  3. 1995 1996 arasında bir tekstil firmasında çalıştım yıl 2022 çalıştığıma dair saitlerim var firma aktif dava edebilir miyim

    Yanıtla
  4. Merhaba. 1994- 97 yılları arasında bir gazete de dağıtım elemanı olarak çalıştım. E devlet te o tarihlerdeki sigorta girişimi göremiyorum. Eğer sigorta girişim yapılmadıysa ne yapabilirim. Cevap verirseniz sevinirim

    Yanıtla
  5. iyi günler aynı iş yerinde stajer olarak 2 ay çalıştım. sonra 4 ay sigortasız çalıştım 1995 yılında 01.1.1995 olarak giriş yapılmış ancak bordro 01.05.1995 yılındaverilmiş. 120 günüm kayıp..
    120 günümü işletme sansım varmı.

    Yanıtla
  6. Merhaba kendim gemilerde çalışan bir tayfayim sigortam aldığım maaş üzerinden değil asgari ücret üzerinden yattı maaşım bankaya farklı isimlerde şirket ve şahıs olarak iki bölümde yattı bu firmada 7 sene 3 ay çalıştım işe girişim 15 10.2014 işveren tarafından işten cikarilisim 11.15.2021 yeni yıla 15 gün kala çıkış. Tazminatımi şu şekilde verdi legal olanı bankaya olmayanı da elden verdi durum bu para peşinde değilim haksızlık çok en azından sigorta için dava düşündüm bunların yüzünden işsizlik maaşı dahi alamadım yardımcı olabilirseniz sevinirim iyi günler e mail yolu ile kendim işverene ihtar yazdım cvp yok

    Yanıtla
  7. 1 / 5 / 2000 yılından sgk girişim var .
    İşe giriş bildirgesi olmasına rağmen 1 gün bile prim ödenmemiş ve çikişim verilmemiş . Davayı açsam kazanirmiyim .şahidim. ve resmi delillerim var
    Saygılar iyi çalışmalar dilerim

    Yanıtla
  8. 1 12 1997 6 ay çalıştım SSK girişim gözüküyor pirim gözükmüyor SSK ya yeni dilekçe verdim sonuç bekliyorum dava açabilir miyim sonuç olumsuz olursa

    Yanıtla
  9. 1997 o8.10 işegiriş tarihim 1999 09.12 başlangıç tarihi buaradaki zaman zaman aşımına ugrarmı askerlik 2001

    Yanıtla
  10. 18.06.1999/18.08.1999 arası 16 yaşında, evimizin önünde büyük tekstil firmasında çalıştım,aynı is yerinde çalışan sahidimde, kolu komşudan sahidimde var,firma başka yere taşındı ama patronu sigorta girişi yapmadığını kabul ediyor ,olursa yapalım ne gerekirse diyor,yapılabilecek birşey varmıdır..

    Yanıtla

Yorum yapın

Hemen Ara