İcra takiplerinde yapılan itirazlara dayalı olarak itirazların hükümden düşürülmesi söz konusu olabilmektedir. Bu durumda, belirli bir zaman aralığı içinde, itirazın kaldırılmasına yönelik talepler yapılabilmektedir.
Alacaklı şahsın, bazı belgeler ile icra mahkemelerine başvuruda bulunma durumunda, icra mahkemeleri bir takım sonuçlara gider.
İtirazın Hükümden Düşürülmesi Ne Demektir?
Alacaklı kişi borçlu kişinin yaptığı itirazı hükümden düşürme için, alt ay içinde, icar mahkemelerine başvuruda bulunma durumundadır. Ya da bir yıl içinde, genel bir mahkemeye başvuru yaparak, genel hükümlerin çerçevesinde, alacağın varlığını ispat ettikten sonra, itirazın iptaline yönelik dava edebilir.
Alacaklı kişi, icra mahkemesine yapacağı başvuru ile birlikte icra mahkemesine verdiği belge ile, borca itiraz edilmesi durumunda itirazın kesin bir şekilde kaldırılma, imzaya itiraz edilmesi durumunda yapıla itirazın geçici olarak itirazın kaldırılma ya da, borç veyahut imzaya edilen itiraz durumunda, itirazın kaldırılma talebinin reddedilme kararlarından birini verir.
İmzaya itiraz hakinde, itirazın geçici olarak kaldırılmasını bazı nedenleri vardır. İmzanın gerçekten borçluya ait olup olmadığına dair, bilir kişi incelemesi yapılmaldırı. Ve sonuç bu şekilde belirlenmektedir.
Borçlu tarafından borca yapılan itirazda ise, itiraz talebi yapan alacaklının talebi üzerine icra mahkemesine ya da genel mahkemede, kesin bir şekilde hükümden düşürülmesine yönelik ödeme emri kesinleşir. Bunun cebri ise icra belgesi haline döner.
Aynı şekilde ortada bulunan mahkeme ilamı ile, başlatılan ilamsız takip bundan sonra ilamlı takibe dönüşür. Borçlu kişi ise, itirazın hükümden düşürülmesine yönelik tebliğden itibaren 3 gün içinde mal beyanında bulunma, bu betanı bildirmek zorundadır.
Şikayet Durumunda Nereye Başvurulur?
İcra organlarının kanun hükümlerine karşı şikâyette bulunma hakkına sahiptir. 7 gün içinde bağlı olunulan icra dairesine bu şikâyetlerin yapışması gerekmektedir. Kanunda şu anda yer almayan ama kamu düzenine aykırılık hali, süresiz şikâyet sebeplerinden biri sayılabilmektedir.
İtiraz halinde, icra mahkemesi, geçersiz bir şikayet nedeni ile şikayeti reddeder. Şikayet nedeni gerekli görülmektedir, gerçekleşen işlemler bozulur ya da düzeltilmektedir. Süresiz bir şikayet sebebi var ise, icra dairesinin yapmadığı işlemlerin icrasını emretme yoluna gider.
İlginizi Çeker;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-sozles%cc%a7mesi-i%cc%87tirazin-kaldirilmasi-dava-dilekcesi.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/icraya-itiraz.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/borca-itiraz-dilekcesi-nasil-hazirlanir.html
“İcralarda İtirazın Hükümden Düşürülmesi” üzerine 2 yorum