Hayatımızı çok daha rahat bir hale getiren internet, suç fiilinin farklı yöntemler ile yapılmasına istemeyerek neden olmuştur. Eski klasik dolandırma yöntemleri artık yerini online dolandırıcılık ve suçlara bırakmıştır. Mazisi çok eski olmayan bu tip suçlar, literatüre 1983 senesinde girmiştir. Avrupa birliğine bağlı olarak faaliyet gösteren uzmanlar komisyonu adındaki kurul, bilişim suçlarının ne olduğunu ve içeriğini bu tarihte açıklamışlardır. Bu toplantı sonrasında dünyadaki birçok ülke iç hukuklarına bu yönde düzenlemeler yapmışlardır. İnternet yolu ile işlenen suçlar, siber suçlar, bilişim suçları avukatı, sadece bireylerin değil, kurumların da ihtiyaç duyduğu kişiler olmuşlardır.
Bilişim Suçları Nelerdir?
Bilişim suçları oldukça geniş bir kavramdır. Dolandırıcılık ve sahteciliğin yanı sıra, hakaret, tehdit ve küfür şeklinde de olmaktadır. Ayrıca en bilinen suç örnekleri ise şu şekildedir;
- Başka bir kişiye ait olan bilgileri ele geçirmek
- Kredi kartı bilgilerini çalmak
- Sahte isim be bilgiler ile evrak düzenlemek
- Yetkisi olmadığı halde başka kişilerin bilgilerine erişmek ya da o kişiyi dinlemek
- Elektronik posta adresi çalmak
- Kanun ile koruma altına alınmış olan bir takım bilgileri çakmak
- Online olarak başkasının banka hesabına erişim sağlamak ve para çalmak
- Herhangi bir terör örgütüne ait olan yasa dışı yayınları internet aracılığı ile yaymak, terörün propagandasını yapmak.
- Sahtecilik suçunu online bir biçimde, internet üzerinden yapmak.
Hukuki Süreç Nasıldır?
İnternet yolu ile işlenen suçlar, siber suçlar, bilişim suçları avukatı, bu tip durumlarda devreye girerek, mağdurun hakkını savunmaktadır. Bilişim suçları ile mücadele etmek için birçok ceza kanunu yürürlüğe girmiştir. Ayrıca bu kanunlara göre suçların yargılanması, niteliğe göre farklı mahkemeler üzerinden yapılmaktadır. Görevli olan mahkemeler ağır ceza ve asli ceza mahkemeleridir. Türk hukuk sistemine göre direkt olarak ceza mahkemelerine başvuru yapılması mümkün değildir. Bundan dolayı ilk olarak emniyet müdürlüklerine ya da Cumhuriyet Savcılıklarına gidilmelidir. Buraya başvuru sırasında suç tanımı yapılmalı ve dilekçe doldurulmalıdır. Cumhuriyet Savcılıklarına yapılan başvuruda, dilekçenin doğru bir biçimde açık ifadeler ile doldurulması şarttır. Ayrıca dilekçede hem kendi kimlik bilgilerinizi, hem de bu suçu işleyen kişinin kimlik bilgileri doldurulmalıdır. Ancak suçu işleyen şahsı bilmiyorsanız ve hakkında herhangi bir malumata sahip değilseniz, bu durumu da ifade etmelisiniz.
Bilişim Suçlarında Avukatın Önemi Nedir?
İnternet yolu ile işlenen suçlar, siber suçlar, bilişim suçları avukatı, süreç içerisinde size yol gösterici olacaktır. Bilişim suçlarının çok yeni bir dal olması, bu tip suçlara maruz kalan kişilerin, profesyonel yardım almasını gerektirmektedir. Ayrıca bundan dolayı işinin ehli bir avukat sayesinde, suçluların cezalandırılmasını sağlayabilir ve mağduriyetin ortadan kalkması ile zararınızı kolaylıkla tazmin edebilirsiniz.
İlginizi Çeker;
Mrb iyi günler benimde bı sorum olacaktı benim hesap kartıma benim bilgim dışında para. Atılmış ve çekilmiş bu atılan parada bı mağduru internet üzerinden dolandırılip atılmış kart benim üstüme olduğu için karşı tarafta benden şikayetçi ne yapabilirim ceza alırmıyım yardımcı olursaniz sevinirim