Mahkemelerden, icra dairelerinden ya da savcılık üzerinden gelen resmi evraklara tebligat denmektedir. Bilgi içeren bu resmi evrakları herkes dikkatlice okumalı ve muhakkak önemsemelidir. Kimi belgeler çok resmi bir dille yazıldığı için tam olarak yazılanda ifade edilenleri anlamakta güçlük çekebilirsiniz. Bunun için tebligat gönderilmesi sizin için zorluk olmasın istiyorsanız bir avukatla anlaşarak tebligatlarınızı avukata iletebilir ve sizin anlayacağınız dilden açıklamasını isteyebilirsiniz.
Tebligat Sürelerine Dikkat Edin
Adliyeden gelen her yazının önemli olduğunu bilmeli ve resmi bir sebeple gelen bu yazıların da mutlaka bir süresi olduğunu unutmamalısınız. Hukuki bir işlemi haber vermek için gönderilen bu yazılar sizin lehinize de aleyhinize de olur. Bu tebligat içerisinde sizden istenen şunlar olur:
- Yazılanlar doğrultusunda sizden kendi hakkınızı savunmanız istenebilir.
- Gönderilen tebligatta bilginize ya da gördüklerinize başvurulması istenebilir
- Şikayetinizi dile getirmeniz istenmektedir.
- Borç ve icra takibi konusunda bilgi veriyir.
Tebligat gönderilmesi durumunda dava varsa bunun tarihi de belirtildiği için yazılan tarihleri dikkatlice okumanız gerekecektir. Tebligatın hangi mahkeme ya da makamdan geldiği de evrak üzerinde mutlaka yazar.
Esas Numara Nedir ve Ne İşe Yarar?
Mahkemelere her gün yüzlerce dosya geldiği için düzenli çalışmaları gerekmektedir. Mahkemeler de işlerini düzenli bir şekilde yürütme için her bir dosyaya farklı numaralar verir ve işlemleri bu sayede hızlandırır. Bu verilen numaralara da esas numara denmiştir. Kısaca E harfiyle yazılan bu numaralar bir mantığa göre dizilmektedir. Bu numarada ilk bölüm davanın açıldığı seneyi ifade eder. İkinci bölüm o sene içerisinde açılan kaçıncı dava olduğunu gösterir. Ayrıca her mahkemenin kendi içerisinde numaralandırdığını bilmelisiniz. Gelen tebligat üzerindeki numaraları bu nedenle bilirseniz ilerde içerisinde yazılan bilgilerle işlem yapmanız çok daha kolay olacaktır.
Tebligat İle Hiçbir İşlem Yapmazsanız Ne Olacak?
Devletin size gönderdiği her bir evrağın bir süresi olduğunu unutmamalısınız. Yani tebligat aldığınız günden itibaren aslında sizin için geri sayım başlamış anlamına gelmektedir. Tebligatı alarak borcu kabul etmiş ya da hak kaybına uğramayı kabul etmiş olabilirsiniz. Bu aynı zamanda itiraz hakkınızı da kaybetmiş anlamına geldiği için ilgili avukatlara danışarak size daha detaylı bilgi verilmesini isteyebilirsiniz.
Evde Olmazsanız da Tebligat Muhtara Bırakılıyor
Evde olmasanız bile tebligat kağıdı iş yerinize ya da muhtara gider. Burada yetkili kişi tebligata tüm bilgileri bırakır ve onu mühürler. Böylece hangi adreste, ne zaman tebligatın elinizde olacağı da taraflarca bilinmektedir. Bu da yasal sürecin tebligat elinize ulaştığı an başladığı anlamına gelmektedir. Tebligat gönderilmesi durumunda her geçen gün vaktinizin azaldığını düşünerek daha hızlı hareket etmeli ve mutlaka profesyonel bir avukatla görüşerek yardım almalısınız. Alanında uzman avukatlar izlemeniz gereken yolları size detaylı bir şekilde anlatacaktır.
İlginizi Çeker;
Boşanma Aşamasında Protokol İşlemleri
Boşanmaya Götüren Sebepler Nelerdir?
“Tebliğgat Gönderilmesi” üzerine bir yorum