Kira Tespit Davası Hakkaniyet İndirimi

Kiracı ile kirayı veren kişi arasında belli başlı sözleşmelere imza atılmaktadır. Öncelikle kira bedeline yönelik karara geçilmektedir. Ve de kararın sözleşme üzerinden ifade edilmesine özen gösterilir. Olası karar anlaşmazlıklarında ise kira tespit davası açılır. Farklı olarak kira tespit davası hakkaniyet indirimi ile adından söz ettirmektedir. Şöyle ki;

  • Eski kiracıya yönelik indirim oranları belirlenmektedir.
  • Ortalama %10 – 20 aralığında indirimin gerçekleşmesi sağlanır.
  • Yerel mahkemeden ziyade Yargıtay kararına göre hayata geçilmektedir.

Kira Tespit Davasının Şartları Nelerdir?

Kira tespit davası hakkaniyet indirimi öncesinde şartlara uygun olmanız gerekir. Nitekim davanın açılması adına belli başlı şartlar mevcut durumda. Aynı şekilde hakkaniyet indirimlerinden de bu yolla faydalanmanız mümkün olacaktır. Örnek vermek gerekirse;

-Sözleşme; Kira sözleşmeleri tespit aşamasında önem arz ediyor. Her ne kadar yazılı olması zorunlu değilse de, yazılı sözleşmelerden harekete geçme daha kolay. Çünkü bu şekilde ispat yoluna gidilmektedir. Ve de kira tespitinin gerçekleşmesi daha kısa sürer.

-Süre; Kira bedeline yönelik anlaşma yapılmaktadır. Hatta anlaşmanın süresi dahi sözleşmelerden sergilenmektedir. Örneğin kira süresi 5 yılın altında ise davalara geçilmektedir. Bu şartlara uygun olanlar dava için dilekçe hazırlıklarında bulunmaktadır.

Kira Bedeli Nasıl Tespit Edilir?

Kira tespit davası hakkaniyet indirimi öncesinde tespit aşamalarını belirtmek gerek. Nitekim belli başlı aşamalar üzerinden kira bedeli belirlenmektedir. Bu yolla indirim uygulanarak ödemelere geçilmesi sağlanır. Örnek vermek gerekirse;

  • Kira artış oranı üzerinden hesaplamalara gidilmektedir.
  • Taşınmazın son durumu ile emsalleri üzerinden incelemelere geçilmektedir.
  • ÜFE artış oranı da dikkate alınan hususlar arasında.

Son olarak hakkaniyet ile sair durumları da dikkate alınmaktadır. Tüm bu aşamaların neticesinde kira bedeli belirlenmektedir. Arkasından da indirime göre ödemelerin gerçekleşmesi sağlanır.

Kira Tespit Davası Ne Zaman Açılır?

Kira bedelinin tespitine yönelik istediğiniz zaman dava açabilirsiniz. Sadece yeni kira döneminin başlangıcı dikkate alınsa yeterlidir. Buna bağlı olarak minimum 30 günlük sınır devreye girer. Aynı zamanda kiracıya gönderilen yazılı bildirimler de dikkate alınır. Bu koşullara uygun olanlar tespite yönelik dava açar. En başta belirttiğimiz üzere çeşitli hususlar üzerinden tespit gerçekleşir.

Kira Tespit Davasını Gören Mahkemeler Hangileri?

Taşınmazın bulunduğu yere bağlı olarak davaya geçilmesi gereklidir. Aynı zamanda sözleşmenin ifa edileceği yer üzerinden de hukuk yoluna başvurulmaktadır. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından işlem görülmektedir. İsteyenler danışmanlık hizmetleri dahilinde tüm bu detayları öğrenir. Beraberinde ise gayrimenkul avukatları ile harekete geçilmektedir. Yani;

  • Alanından uzman gayrimenkul avukatları dilekçe hazırlıklarına geçer.
  • Yetkili mahkemelere sunulan dilekçeler incelemeye alınır.
  • İspat yoluna gitmek için yazılı kira sözleşmelerini devreye sokmak gerekir.

Bu detaylar eşliğinde hukuk yoluna geçilmektedir. Beraberinde de tespit yapılmaktadır ve gerekiyorsa indirimlere yer verilmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere eski kiracı için hakkaniyet indirimleri devreye girer.

Kira Tespit Davası İhtar Şartı
Kira tespit davalarında kişilerin yeni sözleşmeden en az bir ay evvel bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Geriye Dönük Kira Tespit Davası
Kişilerin mülklerini izinsiz bir şekilde kullanan kişilerden en fazla 5 sene içerisinde dava açılarak bu sürenin kiraları alınabilmektedir.
Kira Tespit Davası Yargıtay Kararları
Yargıtay, kirasının tespit edilmesi istenilen yere giderek mülkün asıl fiyatını belirledikten sonra kişilere bildirerek haksız kira alımını ya da ödemesini ortadan kaldırmaktadır.
Kira Bedelinin Zımnen Kabul Edilmiş Olması
Kiracılar kira tespit davası sonucuna bağlı olarak bazı durumlarda ödedikleri tutardan daha fazla ödeme yapma durumunda kalırlar. Ayrıca bu durum ise kira bedelinin zımnen kabul edilerek adlandırılmaktadır.
Kira Tespit Davası Ne Kadar Sürer
Kira tespit davalarında net bir süre yoktur ancak genel itibarıyla bu davalar 1 veya 1,5 sene sürebilirler.
Kira Tespit Davası Dilekçe Örneği
Kira tespit davalarında dilekçe yazımı çok dikkatli bir şekilde olmalıdır bu sebeple kişilerin bu işi bilen bir avukata bırakmaları önemlidir. Alanında yetkin olan Mehmet Ali Helvacı ise bu konuda danışanlarına büyük bir yardım sağlayan avukatlardan bir tanesidir.
Kira Bedelinin Tespiti Dava Değeri
Kira bedelinin tespiti için açılan davalarda, yeni kiranın ne kadar olacağı mahkemeler tarafından belirlenmektedir.
Kira Tespit Ve Tahliye Davası Birlikte Açılabilir Mi
Kira tespit davalarında net bir süre şartı olmadığından kişiler bu davayla aynı anda tahliye davasını da açabilmektedir.

İlginizi Çeker;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/trafik-kazasinda-ceza-indirimi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-tespit-davasi-vekalet-ucreti-nedir-surec-nasil-isler.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-tespit-davasi-masraflari-2019.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/mal-paylasimi-davasi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-tespit-davasi-kars%cc%a7i-vekalet-ucreti.html

“Kira Tespit Davası Hakkaniyet İndirimi” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara