Meskeniyet İddiası Yapabilme Şartları Nedir?

Meskeniyet İddiası; İcra takiplerinde en önemli aşamalardan biri olan haciz aşaması, İcra ve İflas Kanunu’nun 82.maddesinde açıklanmış ve meskeniyet iddiası şikâyeti altında düzenlenmiştir.

İcra ve İflas Kanunu’nun 82.maddesinin 1.fıkrası ve 12.bendinde; haczedilemeyen niteliğe sahip malların haczedilmesi durumunda şikâyet yolunu olanağı sunulmuştur.

Meskeniyet İddiası Nedir?

Borçlu olan tarafın evinin bedelinin yüksek olması ve ev bedelinden haline münasip yer satın alacak kadar miktarın borçluya bırakılarak satın alınması anlamına gelen meskeniyet iddiası için; borçlunun evine haciz getirmek için, evin borçlu için münasip bir ev olmaması zorunluluğu vardır.

Haciz esnasında;

  • Kişinin sosyal statüsüne uygun evde oturup oturmadığı
  • Borçlu kişinin o andaki durumu ve ailesinin ihtiyaçları göz önünde bulundurulur.

Bunun yanında bu tür davalarda usulüne uygun şekilde icra yapılıyor olsa da borçlunun haciz işlemine; haciz işleminin başlamasından itibaren, en fazla 7 gün içinde itiraz etme hakkı vardır.

Meskeniyet İddiası Şikâyetini Kimler Nereye Yapar?

Meskeniyet davalarıyla ilgili süreç, İcra ve İflas Kanunu’nun 82. Maddesinde açıklanmıştır. Kanunda ilgili bir ön şart olmadığı için, dava herkes tarafından açılabilir. Bunun yanında borca neden olan sebep, davayı açmak için önemli değildir.

Meskeniyet iddialarında görevli mahkeme İcra Mahkemeleri olarak belirlenmiştir. Haciz işlemini gerçekleştirerek, esas takibin yapıldığı yer yetkili mahkemedir. İcra dairesine yapılan başvurular sonuçsuz kalır.

Meskeniyet İddiası Borçlunun Eşi Tarafından Yapılabilir mi?

İcra ve İflas Kanunu’nun 82.maddesinde; haczedilemeyen mallar ve haklar hakkındaki düzenleme nettir. Borçlu hakkında icra takibi başlatılıp hacze gelinse de geçerli olmayacak mallar arasında borçlunun haline münasip olan ev vardır.

Haline münasip evden kasıt; borçlu ve ailesinin yaşaması ve geçimini sağlaması için ihtiyacı olan yer olduğudur. Bu evin haciz olup olmayacağı ise; borçlunun ve ailesinin, sosyal ve ekonomik durumuna göre belirlenecektir. Bunun yanında borçlunun eşi tarafından; eğer haline münasip ev ise dava açma hakkı vardır.

Davaya konu olan ev; borçlunun oturması için uygunsa haczedilemez. Ancak borçlunun ekonomik ve sosyal durumuna göre, lüks bir yerse, haczedilmezlik şikâyeti reddedilecektir.

Meskeniyet İddiası Satışı Durdurmak için Yeterli midir?

İcra Mahkemesi tarafından görülen davada, aksi bir yönde karar verilmedikçe, meskeniyet iddiası haciz takibini durdurmaz. İcra İflas Kanunu’nun 22.maddesine göre şikâyet hakkında İcra Mahkemesi karar vermediği sürece, icranın durdurulması mümkün değildir.

Haciz durumlarında yaşamış olduğunuz aile konutunu kurtarma hakkınız vardır. Ama bunun için kapsamlı bir araştırma yapılacağından emin olabilirsiniz. Meskeniyet iddiası yaparak haciz durumunu yok ederken belirli kurallara da uyum sağlamalısınız. Bu süreçte bilgi ve tecrübelerim sayesinde sizlere kaliteli bir hizmet sunmak benim en önemli görevimdir. İlk olarak şikayet etmeniz gerekiyor. Bunun için de 7 gün kadar süreniz vardır. Şikayetlerinizi memur işlemlerine karşı yapmalısınız. 7 günlük süre ise haciz haberini almanız ile başlıyor. Eğer ki bu süre geçerse o zaman büyük bir sıkıntı yaşamak söz konusudur.

Meskeniyet İddiası İçin Şartlar Var mı?

İlk olarak belirli bir ön şartın bulunmuyor olması önemli bir ayrıntıdır. Yani borçlanmış olabilirsiniz ve neden borçlandığınız da çok önemli değildir. Sadece burada istisnai tek bir durum vardır. O da meskeniyet iddiasında bulunduğunuz konut için yapılan bir harcamadan ötürü borçlu iseniz o zaman bu davanın açılması söz konusu olamaz. Borçlunun mahkeme tarafından araştırılması gerekiyor. Bu araştırma işlemlerini yaparken ise öncelikle gelir düzeyinin ortaya çıkarılması gerekiyor. Gelir düzeyinin çıkarılması için de zabıta araştırması gerekiyor. Bakılmakla yükümlü olan kişilerin de gelir durumları çok önemlidir. Sonuç olarak hazırlanan tüm raporlar bilirkişilere aktarılacaktır. Bu bilirkişiler sayesinde de hemen bir karar veriliyor. Bu karar haline münasip ise o zaman haciz durumunun kaldırıldığını görebiliyorsunuz. Ama değil ise o zaman haciz uygulanacaktır.

Genel olarak ipotek durumları mahkemeden çıkan karara etki edecektir. Öncelikle bu meskeniyet iddiası evden vazgeçmemek için yapılır. Ama ipotekli bir ev ya da daha öncesinde ipotek edilen bir ev vazgeçilmiş anlamına geliyor. Bu nedenle sadece mahkemelerin izin vermiş olduğu konularda ipotek yapıldığı zaman dava açma hakkına sahip oluyorsunuz. Bu durumların biri mesken kredileridir. Bunun yanında zirai kredilerde de ipotek hakkınız vardır. Bir de esnaf kredisi çekildiyse onun için ipotek yapılması söz konusu olabilir. Bunların dışındaki hiçbir ipotek davanın seyrini lehinize çeviremez.

Aile Konutu Şerhi

Aile kavramı Medeni Kanun üzerinde çok değerli bir yere sahiptir. Aile bütünlüğünü koruyabilmek adına da aile konutlarının da yasalar ile dokunulmaz olduğunu görebiliyorsunuz. Öncelikle aile konutu şerhi yaparak gerçekten de başarılı bir işlem tamamlamış olacaksınız. İlk önce Medeni Kanun üzerindeki yasalara bakarak eşlerin bir arada yaşayarak hayat paylaşımı yapılan evler aile konutu olarak tabir ediliyor. Bu evlerin ille satın alınmış olması da gerekmiyor. Kira ödenen bir ev de yine aile konutu olarak kabul ediliyor. Eşlerin birbirlerinden habersiz şekilde konut üzerinde karar vermelerinin engellenmesi de söz konusudur. Bunun için de aile konut şerhinin yapılması gerek. Bu sayede eşlerden birinin imzası olmadan diğer konut ile ilgili bir karar veremiyor. Devir ya da ipotek yapılamayacağı gibi iki imza olmadan kiralama ya da kira sözleşmesinin iptali de söz konusu olamıyor. Aynı zamanda gelen hacizlerden kurtulmak adına da devlet sizleri bireysel olarak değerlendiriyor ve aile evine dokunamıyor.

Aile Konutu Şerhi Belgeleri

Üstelik bu işlemleri yapmak bir o kadar kolaydır. Sizler de aile konutu şerhi yapmak istiyorsanız bu konuda sizlere bilgilendirme yapıyor, işlemlerinizi de hızlandırıyorum. Öncelikle kayıt örneğinin önemi büyüktür. Aile nüfus örneğinin olması gerekiyor. Bunun yanında aile konutu olarak adlandırılan konut içerisinde yaşıyor olunmalıdır. Bunun için de mahalle ya da köy muhtarından bir belge almanız gerektiğini unutmamalısınız.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/meskeniyet-davalari-nedir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/meskeniyet-iddiasinda-munasip-ev-nedir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-sozlesmesi-meskeniyet-icin-onemli-mi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/meskeniyet-iddiasi-sayesinde-haciz-durdurma.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/hacizden-kurtulmak-adina-meskeniyet-iddiasi.html

“Meskeniyet İddiası Yapabilme Şartları Nedir?” üzerine 2 yorum

  1. Merhabalar ; benim tek evim var zamanında kredi ile almıştım bankaya olan borcunu zarzor ödüyorum çok şükür ayrıca başka bankadan kredi kullamdım. Fakat ikisini ödeyemedim. İmkansızlıktan ev kredisi kullandığımı ödemeye devam ettim diğer ihtiyaç kredisi kullandığım bankanın avukatı evi satacağını söyledi bende dedim ki ancak ev kredisini ödeyebiliyorum sizde borcunuzu taksitlendirme yapın dayımdan destek alıp ödeyelim 35 bin borç var uygun taksit yaparsanız dayım ödeyecek dedim avukat zorluk çıkarıyor en fazla 4 taksit yaparım aksi halde evi satışa çıkarırım dedi ve evin kıymeti için icra dairesinden geldiler.
    Benim sorum şu olacak 1=evim orta yollu apartman dairesi bu evi satabilir mi?2=bu zamana kadar bir işlem yapmadım nereye başvurmak gerekiyor
    3= taksit olarak kolaylık sağlarsa dayım ödeyecek dememe rağmen yardımcı olmaması normal mi
    4= zaten evin kredisini ödeyerek zorlanıyorum birde bu ev satışı olursa benim tüm yaşamım altüst olacak.
    Yardımcı olabilir misiniz?

    Yanıtla

Yorum yapın

Hemen Ara