Tapuda Aile Konutu Şerhi Kaldırılır mı?

Aile konutu şerhi yeni kanunlarla beraber hayatımıza girmiş olan ve evli olan çiftleri yakından ilgilendiren bir konu diyebiliriz. Türk Medeni Kanunu’ndan sonra tanıştığımızı söyleyebileceğimiz bu kanun eşlerin ve yaşamlarının hakkını koruyan maddeler içeriyor. Maddi ve manevi olarak eşlere aynı hakların tanınmasını savunduğu için son derece önemli olan bu kanunla ilgili özel düzenlemeler ve sınırlandırmalar olduğunu da söyleyebiliriz. Kısaca tarif etmek gerekirse aile konutu şerhinde eşlerden biri, diğer diğerinin rızası olmadıkça konut üzerinde herhangi bir yenileme ya da iptal gibi işlem yapamıyor.

Aile konutu şerhini daha detaylı anlatacak olursak genelde kira sözleşmelerinde önemli bir rolü olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü eşlerden biri bu durumda tek başına kira sözleşmesini feshedemeyecek ya  da değişiklik yapılmasını da talep edemeyecektir. Mutlaka diğer eşin de onayı gerekecektir. Tapu maliki bile olsa, bir eş aile konutu şerhi sayesinde evi satamayacak ve konut üzerindeki hakları da kafasına göre sınırlayamayacaktır. Tapu kütüğüne konutun ailekonutu olduğuna dair bir madde eklenmelidir.

Tapuya Aile Konutu Şerhi Nasıl Konulur?

Tapuya aile konutu şerhini istediğiniz zaman koydurabilirsiniz. Yani bunun için evliliğinzin kaçıncı yılında olduğunuzun herhangi bir önemi yoktur. Ve böylesi bir şart da belirlenmemiştir. Bilhassa kadınları koruma amacına yönelik bir kanun olduğu için kadınların başvurması gereken alan Tapu Kadastro İl Müdürlükleri oluyor. Evin aile konutu olduğunu ispat etmek için de Tapu İl Müdürlükleri bir takım belgeler istiyor. Götürmeniz gereken belgelerin başında dilekçe yer alıyor. Dilekçe örneğini merak ediyorsanız internet üzerinde kolaylıkla bulabilirsiniz.

Muhtarlığa giderek evin bir aile konutu olduğunu kanıtlayacak belge almanız da önemlidir. Aynı zamanda kendi ikametgah belgenizi de almanız gerekiyor. Resimli nüfus cüzdanınız ve evlilik cüzdanınız da bulunmalıdır. Tüm bu belgelerle başvurduğunuz zaman işleminiz kısa sürede yapılıyor. Ayrıca işleminizi yaparken yanında eşinizin bulunması da gerekmiyor. Onun hususi olarak bulunması gerekmediği için tek başınıza giderek yapabiliyorsunuz. Bu uygulamada da kadınların mağdur olduğu erkekler için bunu yapması sağlanmaya çalışılmış. Bu sayede de meskeniyet iddiası gibi durumlarda mağdur olan kadının hakları da korunmaktadır.

Aile Konutu Şerhi Kaldırma İşlemleri Nasıl Yapılıyor?

Meskeniyet iddiası, kira sözleşmesi feshi ve benzeri durumlarda her eşin hakkını koruduğunu söyleyebileceğimiz aile konutu şerhi bazı durumlarda kaldırılmak istenebilir. Bu durumların başında da evliliğin sona ermesi yani boşanma geliyor. Boşanan eşlerden dolayı konut aile konutu olma vasfını da kaybediyor. Ve bunun iptali için tarafların mutlaka mahkemeye gitmesi gerekiyor.

O zaman yine malik olmayan eşin talebiyle mahkemeye gidiliyor. Ölüm gibi durumlarda da aile konutu şerhi iptal olabiliyor ya da başka uygulamalar da izlenebiliyor. Türk Medeni Kanunu incelendiği zaman son olarak 2002 yılında önemli bir düzenleme yapıldığını görebilirsiniz. Bu düzenlemeye göre diğer eşin mağdur olmaması için tüm düzenlemeler aile konuyu şerhiyle ortaklaşa yapılmaktadır. 90 bin 687 ev aile konutu şerhi tanımı aldı. Geçen yıl da aile konutu şerhi olan konut sayısı 13 bin 931. Aile şerhi konutu olan evlerin çoğu İstanbul, Ankara ve İzmir içerisinde yer alıyor. Bu şehirleri de yine diğer büyük şehirler takip ediyor. Önemli olan aile konutu şerhi her aile bireyi açısından son derece önemli.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/haciz-icra-kurtulusu-meskeniyet-iddiasinda-saklidir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davalarinda-mal-paylasimi-ve-cocuk-velayeti.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/aile-konutuna-haciz-gelme-durumu.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/aile-konutu-serhi-nedir-nasil-konulur.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/aile-konutu-serhi-nasil-koyuluyor.html

Yorum yapın

Hemen Ara