Meskeniyet iddiasının ne olduğuna öncelikle cevap verecek olursak bunun genelde icra ve iflas kanununda işlendiğini söyleyebiliriz. Haciz işlemleri için bahsedebileceğimiz mesken davaları için farklı kurallar ve kanunlar vardır. Mesken davasına sebebiyet veren madde de kanunun 82/12.maddesinde geçiyor. Burada yazılana göre borçlu olan kişinin ekonomik ve sosyal statüsüne uygun bir evi varsa bunu haczetmek mümkün değil. O kişinin statüsüne uygun olmayan ve sosyal yaşamına çok daha fazla gelen bir evde oturma gerekir. Yani kıymetinden büyük olan bir evde oturuyorsa bu kez haciz işlemi uygulanır.
Bu madde nedeniyle borçlu kişinin münasip bir evde oturup oturmaması da haciz işlemleri için son derece önemli oluyor. Bu durumda da akıllara münasip evin nasıl belirlendiği sorusu geliyor. Böylesi durumlarda çok fazla etken münasip evin uygunluğunu denetlemek için kullanılsa da genelde yine de haciz memurunun istediği sonucu verebileceğini de söyleyeriz. Yani meskeniyet iddiası için evin münasip olduğuna kanaat getirildiğinde bile haciz memuru isterse evi haczeder ve bu durumda yapılma gereken yetkili kişinin haciz için karşı dava açma olur. karşı dava durumu özellikle de aile konutu şerhi durumlarında açılmaktadır. Çünkü borçlu olan tek bir birey olsa da aileye ait olan ev için her bireyi etkileyecek bir haciz işlemi uygulanması mümkün olmuyor.
Münasip Ev Ne Anlama Geliyor?
Münasip ev kavramı aslında konut içerisinde yaşayan kişiye uygun bir ev olduğu anlamına geliyor. Bunun için bazı durumlar da belirleyici oluyor. Yani kişinin sosyal durumu baz alınarak ve kazandığı para düşünüldüğü zaman oturduğu konutun değeriyle kıyaslanmaktadır. Ve sonucunda da bu ev için uygun olup olmadığına karar veriliyor. Ayrıca eve bakılırken sadece ev anlamında düşünmek de yanlış olur. Ev içerisindeki yaşam döngüsüne göre evin borçlu için münasip olup olmadığına karar veriliyor.
Bireyler arasında sadece borçlunun çocukları yer alamaktadır. Münasip ev kavramı geniş açıdan ele alınmaktadır ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler de düşünülmektedir. Evdeki eşyalara da bakıldığını söyleyebiliriz. Sosyal anlamda zayıflayacak kişilerin elinden evi almamaya çalışıyor ve haciz işlemlerinin önünü tıkıyor. Ancak yine de borçlunun alacaklıya parasını temin etmesi için önemli yöntemlerden biri olduğunu söyleyebiliriz.
Mesken İddiası İçin Hangi Konutlar Geçersiz Sayılır?
Aile konutu şerhi olan dairelere haciz işlemi uygulamak zordur. Birden çok bireyin kararlarıyla işlem yapılabilmektedir. Bu nedenle aile konutu şerhi evlerindeki haciz işlemleri daha farklı prosedürlerle yapılır denmektedir. Meskeniyet iddiası yapacak kişinin profesyonel bir avukat olması işlemlerin çok daha kısa sürede yapılmasını sağlayacaktır.
Ev ipotekliyse de değişken sistemler olduğunu bilmeniz gerekir. Ayrıca evi zirai kredi, esnaf kredisi gibi kredilerle alırsanız da mesken anlamında haciz işlemleri uygulanmamaktadır. Ancak bu durum normal banka kredisiyle alınan evi kapsamaz. Bu nedenle banka kredisiyle aldığınız ev için borcunuz olmamasına dikkat etmelisiniz diyebiliriz.
İlginizi Çeker;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-sureci-hukuki-olarak-nasil-gerceklesir.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/meskeniyet-davalari-nedir.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/meskeniyet-davasi-nasil-aciliyor.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/beykoz-yeni-mahalle-mahallesi-isci-avukati.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/meskeniyet-iddiasi-yapabilme-sartlari-nedir.html
“Meskeniyet İddiasında Münasip Ev Nedir?” üzerine 6 yorum