Karayolları üzerinde en az bir motorlu aracın katıldığı ve bir insanın yaralanmasına ya da ölmesine bunun yanı sıra üçüncü şahısların mülklerine zarar verilmesine trafik kazası denir. Yaşanan bu trafik kazaları sebebiyle insanlar ölebiliyor ya da ölmeseler bile bir daha hayatları boyunca çalışamayacak şekilde yaralanabiliyorlar. Bu gibi durumlar hukuk alanında ölümlü trafik kazası olarak bilinmektedir.
Yaşanan trafik kazası sonucunda eğer bir kişi ölürse bu durumda devreye ölümlü trafik kazası tutuklama kararı girer. Ceza mahkemelerinde yapılan davalarda ölüme sebebiyet verecek şekilde trafik kazasında suçlu olan kişi 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılır. Bunun yanı sıra ölen kişinin ailesi maddi tazminat ve manevi tazminat davası da açarak suçludan tazminat talep edebilir.
Ölümlü Trafik Kazalarının Davaları Hangi Mahkemelerde Yapılıyor?
Ölümlü trafik kazası sonucunda kişinin ölmesi ya da çalışamayacak halde yaralanma gibi durumlarda dava açılarak suçlu kişiden tazminat alınmaktadır. Açılan bu manevi ve maddi tazminat davası için asliye hukuk mahkemelerine gitmeniz gerekiyor. Asliye hukuk mahkemeleri trafik kazası sonucunda açılacak davalara bakıyor. Bu mahkemede ölümlü trafik kazalarında verilen cezalar da tazminat açısından belirleniyor.
Bunun yanı sıra trafik kazasında ölen kişi varsa ağır ceza mahkemelerine de dava açılabilir. Bu mahkemeler ölümle sonuçlanan trafik kazasını çıkaran kişiye hapis cezası verir.
Sigorta Şirketine Dava Açmak; Sigorta şirketleri araçların trafik sigortalarını ve kasko sigortalarını yaparlar. Bundan dolayı oluşacak bir trafik kazasında sizin yaralanmanız ve ölmeniz durumunda sorumlu olurlar. Yaralanan ya da ölen kişinin ailesi sigorta şirketine manevi tazminat açabilir. Bunun için asliye hukuk mahkemelerini değil asliye ticaret mahkemelerini kullanmalıdır.
Neredeki Mahkemelerde Trafik Kazası Tazminat Davası Açılıyor?
Ülkemizde her bölgeye ayrı şekilde bakan asliye hukuk mahkemesi var. Sizin yaşadığınız trafik kazasından dolayı açacağınız tazminat davası da her asliye mahkemesinde açılamaz. Bunun için uygun mahkemelere giderek ölümlü trafik kazalarında tazminat davası açılmaktadır.
- Ölen kişinin ikamet ettiği bölgeyle ilgilenen asliye hukuk mahkemesi
- Trafik kazasına sebep olan kişinin ikamet ettiği bölgedeki asliye hukuk mahkemesi
- Kazanın gerçekleştiği yere en yakın olan asliye hukuk mahkemesi
Kimlere Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Davası Açılabiliyor?
Trafik kazası sonucu ölen bir kişi olduğunda ölen kişinin ailesi bazı kişilere tazminat davası açabiliyor. Ölümlü trafik kazası tazminat 2018 yılında farklı şahıslara açılabiliyor. Gelin ölümle sonuçlanan bir trafik kazası sonrasında kimlere maddi ve manevi açıdan trafik kazası açabiliyorsunuz söyleyelim.
Aracın Sürücüsü; Trafik kazasını o an yapan araç sürücüsüne karşı hem maddi hem de manevi yönden tazminat davası açabilirsiniz.
Aracın İşleteni; Kaza yapan bir aracın sürücüsü suçlu olduğu kadar o aracın işleteni de her zaman mahkemeler karşısında suçludur. Bundan dolayı aracın işletenine da tazminat davası açılmaktadır.
Aracın Sahibi; Bir arkadaşınıza verdiğiniz aracınızla arkadaşınız kaza yaptı. Arkadaşınız sürücü olarak suçlu olur siz de aracın sahibi olduğunuz için tazminat davalarını için uğraşırsınız.
Sigorta Şirketi; Araçlara yapılan sigortalardan ötürü her türlü trafik kazalarında sigorta şirketlerine de manevi ve maddi tazminat açılmaktadır.
Ölümlü Trafik Kazalarında Karşı Tarafa Açılan Davalar Nelerdir?
Ölümlü trafik kazaları cezaları tazminat davaları ve hapis cezası olarak bilinmektedir. Yaralanan kişinin ailesi karşı tarafa tazminat davası açabilme hakkına sahiptir. Bu bağlamda trafik kazasına sebebiyet veren kişiye hem manevi tazminat hem de maddi tazminat açabilirsiniz.
Manevi Tazminat; Geçirdiği trafik kazasında ölmüş olan kişinin yakın ailesi ölen kişiden dolayı duyduğu üzüntü keder ve acıyı simgeleyen manevi tazminatı açar. Aynı zamanda trafik kazasında yaralanan kişiler de karşı tarafa manevi tazminat açabilirler.
Maddi Tazminat; Trafik kazası sonucunda ölen ya da çalışamayan duruma gelen kişilerin yakın ailesi karşı tarafa maddi açıdan bir tazminat davası açar. Maddi destek sağladığı kişiler artık bir yerden maddi destek alamazlar. Bundan dolayı bu maddi zararı kazaya sebebiyet veren kişiden karşılarlar.
Ölümlü Trafik Kazalarında Manevi Tazminat Hangi Şartlara Göre Belirlenir?
Kişinin kendisi kazanın gerçekleşmesine sebebiyet veren şahsa manevi tazminat davası açar. Açılan bu manevi tazminat insanların duyduğu acı ve üzüntüyü simgelemektedir. Mahkemede manevi tazminat belirli kriterlere göre belirlenmektedir.
- Her iki tarafın da sosyal ve ekonomik özellikleri
- Trafik kazasının meydana geliş şekli
- Gerçeklemiş olan trafik kazasında tarafların kusur oranları
- Hak ve nesafet kuralları
Yukarıdaki unsurlara göre manevi tazminatın bedelinin ne kadar olduğu belirlenmektedir.
Ölümlü Trafik Kazalarında Maddi Tazminat Nasıl Belirlenir?
Ölümlü kazalarda kan parası denilen maddi tazminat vardır. Annesi babası eşi ve çocukları suçlu kişiye maddi tazminat davası açar.
Gerçekleşmiş olan bu trafik kazalarında kişinin maluliyet oranı önemlidir. Ciddi şekilde yaralanan kişilerin maluliyet oranı %50 ile %90 arasındadır. Ölen bir kişinin maluliyet oranı ise %100 olarak kabul edilmektedir. Buna ek olarak ölen kişinin yaşı da maddi tazminatın belirlenmesinde önemlidir. Trafik kazası ölüm tazminat hesaplama tablosu verilerine göre bir insan 65 yaşına kadar aktif şekilde sonra 72 yaşına kadar da pasif şekilde çalışmaktadır. 42 yıl daha çalışma süresi 50 yaşında ölen bir insanın 22 yıl daha çalışma süresi vardır.
Kişinin ya da yaralanan ve bir daha çalışamayacak olan kişinin aylık geliri de önemlidir. Kişinin aylık geliri trafik kazasındaki kusur oranı kadar azaltılmaktadır. Ardından da ortaya çıkan değer maluliyet oranı ile çarpılmaktadır. Bu yaralanan ya da ölen kişinin aylık geliri olarak bir yere yazılmaktadır. Ardından bu kişinin yıllık getireceği gelir hesaplanır. O değerler yıllık geliri çarpılmaktadır ve maddi tazminat tutarı belirlenmektedir.
Ölümlü Trafik Kazalarında Hangi Avukat Profesyonel Şekilde Hizmet Verir?
2006 yılında kurulan Helvacı avukatlık ve hukuk danışmanlığı bürosu insanların her türlü davalarında onlara avukatlık hizmeti vermektedir. Ölümlü trafik kazalarında da profesyonel anlamda başarılı olan bu hukuk bürosunun kurucusu Av. Mehmet Ali Helvacı’ dır. Av. Mehmet Ali Helvacı sayesinde ölümlü trafik kazası avukat ihtiyacınızı karşılamış olursunuz.
İlgili avukat daha önceden avukatlık yaptığı ölümlü trafik kazası davalarında müvekkilleri için geniş kapsamlı araştırmalar yaparak hukuk çerçevesinde müvekkillerinin haklarını sonuna kadar aradı. Hak ettikleri tutarları karşı tarafa kabul ettirmeye çalıştı ve bunu bir çok kez başardı. Ölümlü trafik kazasına yol açan sürücülere 7 yıla kadar hapis cezası aldırttı. Bundan dolayı ölümlü trafik kazalarında profesyonel hizmet isteyenler Av. Mehmet Ali Helvacı ile iletişime geçmeli.
İlginizi Çeker;
Beykoz Göztepe Mahallesi İşçi Avukatı
Göçbeyli Mahallesi İş Kazası Avukatı
“Ölümlü Trafik Kazaları Hakkında Bilinmesi Gereken Tüm Konular” üzerine 3 yorum