Çekişmeli Boşanma Davasında Dikkat Edilecek Unsurlar

Çekişmeli boşanma davaları, bireylerin ve avukatların en çok zorlandıkları hukuki işlemler arasında yer alır. Anlaşmak yerine tarafların uzlaşmazlıklarından ortaya çıkan bu tür davalarda, süreç uzun olduğu için kişilerin yıpranma payı da artış gösterir. İyi bir sonuç almak isteyen bireyler, çekişmeli dava süreçlerinde Maltepe Avukat seçeneklerinden yardım alabilirler. Maddi kayıp vermeden başarı sağlamak adına çekişmeli davalarda avukat seçimi oldukça önemlidir. Anayasa’nın 166. Maddesinde de geçen evlilik birliğinin sarsılması, çekilmeli boşanma davalarının temeli olarak gösterilebilir.

Çekişmeli Boşanma Davası Nedenleri

Yukarıda belirtilen temel sebep dışında, çekişmeli boşanmaların meydana gelmesinde etkili olan birbirinden farklı faktör bulunur. Aldatılma durumu, şiddet görme, aileye bakmama, taciz, geçimsizlik gibi konular, çekişmeli boşanma davalarının sebepleri arasındadır. Toplum içerisinde, aile en temel taşlardan bir tanesi olsa da bu tür durumlarda bireyler de haklarını korumak adına dava açabilirler.

  • Çekişmeli boşanma davasında dikkat edilecek en önemli unsur, boşanma sebebini en iyi şekilde belirleyebilecek uzman bir avukat ile çalışmaktır.
  • Bireylerin sebeplerine göre çekişmeli dava süreci de değişiklik gösterebilir.
  • İstanbul’da bulunan Maltepe boşanma avukatı alternatifleri sayesinde bireyler, boşanma sürecinde haklarını hukuki yoldan koruma fırsatı bulabilirler.
  • Çekişmeli boşanma davalarında, temel sebeplere göre davayı açan taraf da değişiklik gösterebilir.

Tarafların Haklılık Durumları

Tarafların haklılıkları, çekişmeli dava süresinin seyrini belirleyebilir. Haksız olmasına rağmen, boşanma davası açan kişiler, haksızlıkları deliller ile kanıtlandığında, hem tazminat ödemek zorunda kalırlar hem de boşanma davası sona erer. Bu nedenle eşlerinden boşanmak isteyen bireylerin, dava açmadan önce dikkatli hareket etmeleri gerekir. Bilgi sahibi olmayan kişilerin, hukuk bürolarından yardım almaları, bilinçlenmelerine de destek verir.

Tazminat istemi: kişiler haklılık durumlarına göre tazminat isteme hakları da bulunur. Bu noktada maddi ya da manevi tazminat davası açan bireyler, mağduriyetlerini gidererek geleceklerini garanti altına alma fırsatı da bulabilirler. Özellikle çekişmeli boşanma davalarında, bireylerin tazminat talepleri dışında nafaka ve velayet unsurlarına da özen göstermeleri gerekir.

Delillerin Oluşturulması

Çekişmeli boşanma davalarının en iyi şekilde sonuçlanması adına delillerin toplanması önemlidir. Haksız olan taraf için tüm delilleri bulan kişiler, belirtilenin aksine daha kısa süre de sonuç alabilirler. Bu durum ise haklarını korumalarına da destek verir.

  • Delil toplama sürecinde, doğru kanıtlar üzerinden hareket edilmelidir. Mahkemeye uygun olmayan delillerin bulunması, kişilerin haklıyken haksız duruma düşmelerine neden olabilir.
  • Delil araştırmasında, Maltepe Avukat alternatifleri değerlendirilerek, alanında uzman bireyler ile çalışılmalıdır. Bu durum bilgi sahibi olmayan kişilerin, nasıl kanıt bulacakları ile ilgili avukatlarından yardım almalarına da zemin hazırlar.
  • Toplanan delil ve kanıtlar, mahkemeye teslim edildiğinde, onaylanma sürecini bekleyerek hareket etmek, kuralların dışına çıkılmaması açısından önemlidir.

Evlilikte Yıpranma Payı

Evlilikte yıpranma payı; eşlerin hakaret, aldatma, küçük görme, darp uygulaması, çocuklarının önünde diğer eşine küçük düşürücü davranışlarda bulunması, diğer eşin ruhsal ve bedensel problemlere sahip olacak davranışlarda bulunmasıdır.

Kişinin sorunlu olan evliliği ne kadar devam ederse eşin üzerinde oluşan yıpranma payı da o kadar büyüyecektir. Bu nedenle kişinin uzun süredir kötü bir evlilik içinde olması hem boşanma hem de tazminat için geçerli bir sebep olacaktır.

Evlilikte Kaç Yıl Sonra Doğal Yıpranma Oluşur?

Evlilikte doğal yıpranmanın oluşması çiftlerin arasında bulunan ilişkiye bağlıdır. Eğer eşi ile anlaşmayı başaran ve birbiri ile uyumlu hareket eden eşler varsa evlilik çok uzun süre az oranda yıpranarak ilerleyecektir.

Ancak çiftlerin ciddi tartışmalar yaşaması ilişkinin çok daha hızlı bir şekilde yıpranmasına neden olacaktır. Eşlerin yıpranmaya başlaması daha ilk yıldan karşılarına çıkabilir. Ancak yıpranma en çok kendini 5 ila 10. Yıllar arasında belli eder.

En Çok Yıpranma Evlilik İçerisinde Ne Zaman Başlar?

Evlilikte yıpranma payı 10.yıldan itibaren artış göstermeye başlar. Özellikle 10. Ve 20. Evlilik yılları arasında çiftler ben büyük yıpranmaları kendi üzerinde hissetmeye başlayacaktır. Eğer eşler 10 yıldan daha uzun evli ise mahkemede yıpranma payından bahsedebilir.

Evlilikte Yıpranma Payı Tazminatı Nasıl Etkiler?

Özellikle boşanma dilekçesi içerisinde yer alan nedenler ve bu nedenlerin kişiyi yıpratacak şekilde olması kişinin alacağı maddi manevi tazminatı etkiler. Davalı olan eşin psikolojik şiddet uygulamış olması, kişiye karşı genel tavrının küçük düşürücü olması, başka kişilerin yanında eşi ile alay etmesi gibi nedenler davacının tazminat almasına yardımcı olur.

30 Yıllık Bir Evliliğe Ne Kadar Tazminat Alınabilir?

30 yıllık bir evliliğin tazminatı hesaplanırken evlilikte yıpranma payı göz önünde bulundurulacaktır. Davalı eşin;

  • Davalı eşi darp ediyor olması,
  • Alay, küçük görme, hakaret etme gibi psikolojik şiddet uygulaması,
  • Başka bir kişi ile eşini aldatıyor olması,
  • Eşin evi ve çocukları ile ilgili hiçbir işleme katılmıyor, ödeme karşılamıyor olması durumunda mahkeme en doğru kişi için belirleyecektir. Burada sizin ve eşinizin sosyoekonomik durumu da önemli bir noktadır.

Avukat Seçimi

Çekişmeli boşanma davalarında, yukarıda belirtilenlerin dışında Avukat seçimi en belirleyici faktörlerden bir tanesidir. Doğru bir avukat ile çalışan kişiler, kazanamayacaklarını düşündükleri önemli bir davayı da alma hakkı elde edebilirler. Özellikle uzun süren çekişmeli davalarda, avukatın kötü olması kişiler haklı olsalar bile olumlu sonuçlar almalarını engelleyebilir.

Avukat seçerken dikkat edilecek kurallar: boşanma davası için avukatı seçimi yapacak olan bireylerin, karşı tarafın bilgi birikimine özen göstermeleri gerekir. Boşanma davası anayasa kurallarını bilen, tüm konuya hakim, müvekkilinin haklarını koruyabilecek avukatlar, daha fayda sağlayacaktır. Bu noktada avukat ücretleri ve diğer masraflarda önem taşır. Kişiler bütçelerine uygun, güvenilir avukatlar ile anlaştıklarında sorunsuz bir şekilde açtıkları davayı kazanma fırsatı bulabilirler. Maltepe boşanma avukatı avantajları ise bu noktada kaybetmeyi sevmeyen bireyler açısından son derece faydalıdır.

Çekişmeli boşanma davasında hakim nelere dikkat eder?
Çekişmeli boşanma davasında hakim maliye duruma, çocukların yaşam şekline, kişilerin konuşmalarına, avukatın savunması gibi belirli etmenlere dikkat eder.
Çekişmeli boşanma davası kaç celsede biter?
Çekişmeli boşanma davası 8 celseye kadar uzayabilir. Tek celsede bitmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. 5 celse de bitmesi de mümkün olabilir.
Çekişmeli boşanma davasında ilk duruşma nasıl olur?
Boşanma davasında dava çekişmeli boşanma ise ilk izlenimlerin olduğu aşama gerçekleşir. Burada tarafların konuşmaları ön plandadır. İspat, delil ya da tanık beyanı gibi etmenler diğer duruşmalarda söz konusudur.
Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer?
Çekişmeli boşanma davası 7-8 celseye kadar sürüp sonuçlanabilir. Burada özel boşanma sebebi olduğu takdirde ispat niteliği taşır. Yaklaşık bir buçuk yıla kadar uzaması mümkün.

İlginizi Çekebilir;

Boşanma Davasında Tazminat Süreci

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Olur?

Boşanma Davası Süresince Takip Edilecek Olaylar

Cimri Eşe Boşanma Davası Açılır Mı?

Arsa Payı Verme Davası

“Çekişmeli Boşanma Davasında Dikkat Edilecek Unsurlar” üzerine 2 yorum

  1. Ben esimle 9 sene once evlendim dugun aksami eve getirdim ertesi gun kayinvalidem 2 kizinida alip gelip bizde kalmaya basladi kayin babam gelip hadi evimize gidelim dediginde hic bir sekilde goturemedi goturemedigi gibi birde bosanmaya maruz birakilsi kayinvalide bizle yasamaya basladi ben git diyemiyordum 2 kizi var yaninda esim uzulecek diyede birsey yapamadim ve bunlarada bakmaya basladim ev tasinacakti ben tasinma parasi verdim calistigim icinde kontrat kayin validemin uzerine yapildi nakliye parasina kadar ben verdim ve esimle birgun tartistik ama benim bu gune kadar fiziksel bir vurmam kufur etmem olmadi beni evden uzaklastirdilar ana kiz bosanma davasida actilar demem suki ben 9 sene bunlara baktim esimi halendw seviyorum ama simdi esimde calisiyor oz guveni geldi benden bosanmak istiyor 3 cocugumuz var ilk cocugumuz bendwn dwgil ben hamileyken aldim tum ailesi benden biliyordu simdide diyorki ben seninle hamileyimbdiye evlendim simdi buraya kadar benim bunlardan tazminat alma hakkim varmi kanunen

    Yanıtla

Yorum yapın

Hemen Ara