Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Olur?

Çekişmeli veya anlaşmalı olarak, bir şekilde mutlaka boşanmak isteyen eşlerin tutacakları boşanma avukatıyla birlikte dava kontrol edilebiliyor. Anlaşarak boşanabilen çiftlerin sayısı, uzlaşmada sorun yaşanan ilişkilere kıyasla çok daha düşüktür. Bazı davalarda ise anlaşmalı olarak başlanmasına rağmen, mal paylaşımıyla veya velayetle ilgili anlaşmanın söz konusu olamadığı için, dava çekişmeli olabiliyor.

Boşanma avukatı tutarak çekişmeli davayı olabildiğince kendi lehinize çevirmeye çalışmalı, kusur oranınızı düşük göstererek karşı tarafın ilişkideki suçlu taraf olduğunu hakime göstermelisiniz. Avukat tutulmasının birinci nedeni ise, bireylerin kendini savunma hakkı bulunuyor fakat, eğer yanlış / hukukta yeri olmayan bir gerekçe öne sürülerek dava açılmak istenirse, reddedilme ihtimali bulunuyor. Bundan dolayı avukat, davanın başından sonuna kadar süreci lehinize olacak şekilde kontrol edecektir.

Çekişmeli Dava Ne Demektir?

Çekişmeli davalar; Eşlerden birinin diğeriyle hiçbir şekilde anlaşamadığı, mal paylaşımında anlaşsa dahi velayetle ilgili anlaşamadığı durumlarda ortaya çıkar. Çoğu davada zaten mağdur olan taraf nafaka ve tazminat talep eder. Kusurlu olan eş ise bunları ödememek veya minimuma indirebilmek amacıyla bazı kanıtlat öne sürerek, eşinin ilişkide daha suçlu olduğunu göstermeye çalışır.

Evlilik birliğinin temelden sarsılması, şiddetli geçimsizlik, ayrı yaşama, aldatma gibi durumlar göz önünde bulundurulduğunda, en çok bu konularda çekişmeli davalar olduğu görülüyor. Bu tarz dava türlerinde avukatlar, müvekkillerinin hakkını hukuka uygun bir şekilde almayı hedeflerken, kusur oranının düşük olduğunu göstermeye çalışmak durumundadır. Böylelikle, erkek veya kadın fark etmeksizin evlilikte kusurlu bulunan kişiden tazminat talep edilmesi mümkün olacaktır. Maltepe boşanma avukatı aracılığıyla açacağınız dava, mahkeme tarafından reddedilemez ve çekişmeli olduğu için uzun sürse dahi, boşanmayla sonuçlanır.

Eşlerden Biri Boşanmak İsterse Ne Olur?

Eşlerden sadece bir tanesinin evliliğini kafasında bitirmesi ve boşanmak istediğini söylemesi durumlarında tamamen boşanma sürecinin yapısı itibariyle, dava onun lehine sonuçlanacaktır. Çoğu zaman, mağdur olan eşler boşanma davası açıyor. Bazı durumlarda ise kusurlu olanların da dava açtığı görülebiliyor. Kusurlu eşin boşanmak istemesi halinde, karşı taraf eğer bütün kusurlarını mahkemede kanıtlarıyla birlikte açıklarsa, kusur oranı daha yüksek olacak fakat boşanma davası, eşlerin ayrılmasıyla sonuçlanacaktır. Yine de, davayı açan taraf olduğu için tazminat ödememesi gibi bir durum söz konusu olmaz. Maltepe boşanma avukatı ile boşanabilir ve hakkınız olan her türlü durumun mahkeme tarafından size verilmesini sağlayabilirsiniz.

Mal Paylaşımında Uzlaşılamazsa Ne Olur?

Mal paylaşımıyla ilgili çoğu evliliğin sonuna gelindiğinde, anlaşılamaması son derece normal oluyor. Eşlerden biri tüm malın sahibi olmasına rağmen, karşı tarafın da belirli bir miktarını talep etmesi halinde, hiçbir malını vermek istemediğine şahit olunabiliyor. Eğer bir eş bütün malların parasını kendi ödemişse, avukatlar aracılığıyla bu mal paylaşımı sürecinde eşlere %50 oranında pay düşmesinin önüne geçilmeye çalışılır.

Ortak alınan mallarda farklı, tek bir kişinin aldığı ve evlilikte kullanılması için getirdiklerinde farklı bir tutum söz konusu olur. Uzlaşma söz konusu olamadığında devreye avukatlar ve hakim girerek, çekişmeli boşanma davasını her iki tarafın da en az mağduriyetle bitirmesini sağlamaya çalışır.

Velayetin Alınmasında Uzlaşılamazsa Ne Olur?

Velayetle ilgili olarak çoğu evlilikte eşlerin ikisinin birden çocuğu kendinin istediğine şahit olabiliyor. Bazı davalarda doğrudan, çocuğa bakamayacak durumda olan ve yoksul veya psikolojik durumu iyi olmayan eşin de çocuğun velayetini istediği görülebiliyor. Eğer bir ebeveynin, çocuğun gelişiminde olumsuz etkisi olacağı düşünülüyorsa hiçbir şekilde çocuk o kişiye verilmeyecektir. Uzlaşılamıyorsa, boşanma avukatı aracılığıyla velayetin karşı tarafa verilmemesi için, karşı tarafın müvekkilinden daha kötü bakacağını iddia etmesi gerekli olacaktır.

Cekismeli bosanma davası hangi durumlarda uzar?
Çekişmeli boşanma davası tarafların tanık sayısını artırmasına göre uzayabilir. Eşlerden herhangi birinin boşanmaya razı olmadığı durumda dava süresi uzar. Aynı zamanda paylaşım ya da haklar konusunda da uzlaşmaya varılamadığı zaman davanın uzaması söz konusudur.
Çekişmeli boşanma davası kaç celsede biter?
Çekişmeli boşanma davaları en fazla 8 celseye kadar uzayabilir. Davanın uzun bir sürece yayılması davanın ilerleyişine göre farklılık sağlar.
Çekişmeli bosanma davasında ilk duruşma nasıl olur?
Çekişmeli boşanma davasında ilk duruşma diğer bir ifade ile ilk izlenimlerin dörüldüğü bir duruşmadır. İlk aşamada karşılıklı olarak taraflar birbirlerinin avukatları ile birlikte incelemeye alınıp sonrasındaki süreçlerde ispatların ne düzeyde olacağı belirlenir.
Çekişmeli bosanma davası en fazla ne kadar sürer 2022?
Çekişmeli boşanma davası bir buçuk yıla kadar uzayabilir. Ancak bu sürecin daha fazla uzaması ya da en aza indirgenmesi avukatların ve tarafların ispatları ile birlikte farklılık sağlar.

İlginizi Çekebilir;

Çekişmeli Boşanma Davalarında Mal Paylaşımı Nasıl Olur?

Boşanma Süreci

Boşanma Davasında Mal Paylaşımı

Ataşehir Boşanma Avukatı

Çekişmeli Boşanma Hakkında Merak Edilenler

“Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Olur?” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara