Boşanma davalarının önemli bölümünü oluşturan nafaka ve velayet davaları hakkında merak edilenleri bu yazımızda anlatmaya çalışacağız. Konumuza geçmeden önce Maltepe boşanma avukatı ile işbirliği içinde bu davalara yaklaşılmasının yerinde bir karar olacağını belirtelim.
Nafaka Davaları
Hem anlaşmalı hem de çekişmeli boşanma türlerinden nafakaya hükmedilebilir. Hakim gerekli gördüğü hallerde taraflardan bir tanesinin nafaka ödemesini isteyebilir.
Nafaka Çeşitleri: Boşanma davalarında alınan kararlar neticesinde, nitelik olarak farklılık gösteren 3 ayrı nafaka çeşidinden bahsedebiliriz.
- Tedbir Nafakası: Dava başlamadan önce veya devam ederken, eşlerden bir tanesinin ekonomik durumunun zora düşeceğine kanaat getirilirse, tedbir nafakasının ödenmesi söz konusu olur.
- İştirak Nafakası: Evlilikten meydana gelmiş çocukların bakım ve eğitim ihtiyaçları için bağlanan nafaka çeşididir. Çocukların velayetinin verilmediği tarafın nafakayı ödemesi gerekir.
- Yoksulluk Nafakası: Bir eşin diğerine ödemesi gereken nafaka türüdür. Sebebi ise boşanmanın, taraflardan birini yoksulluğa düşürme şeklinde ifade edilmektedir.
Nafaka Bedeli Nasıl Belirlenir?
Bazı batı ülkelerinden ödenen nafaka miktarı için bir sınırlama getirilmiştir. Ancak ülkemizdeki kanunlarda böyle bir sınır söz konusu değildir. Hakim, davanın taraflarının sosyal ve ekonomik yönden bulundukları konuma bakarak bir nafaka bedeli belirler.
Nafaka talebiyle hakkında dava açılan kişilerin muhakkak bir Maltepe avukat yardımı alması önerilmektedir. Nafakanın artırılması ya da azaltılması konusundaki davalar, bir profesyonelin elinde daha hızlı çözüme kavuşur.
Nafaka Süresi: Nafakanın ödenmesi için belirtilen bir süre yoktur. Nafaka alan kişi eğer evlenmemişse, ölene kadar ödeme alır. Ancak başka birisiyle evlilik yaptığı zaman karşı tarafın nafaka yükümlülüğü düşer.
Velayet Davaları
Boşanma sürecinin ardından, çocukların bir yaşam süreceğine karar verilen davalar velayet davaları olarak nitelendirilmektedir. Söz konusu çocukların 18 yaşını doldurmamış olmaları gerekir.
Velayet Davalarında Annenin Hakkı: Kanun ve uygulamalar, özellikle bakıma muhtaç yaştaki çocukların anneye verilmesinden yanadır. Burada ilk üç yaş kriteri uygulanır.
Kanun anneye velayet verirken, gelir durumunun yeterli olup olmadığıyla ilgilenmemektedir. Gerekirse babaya nafaka yükümlülüğü getirilerek çocuğun annede kalması sağlanır.
Velayet Kriterleri Nelerdir?
Pozitif ayrımcılık olduğunu ifade ettik ancak bu ne olursa olsun bu şekilde bir karar verilir anlamı taşımamaktadır.
- Velayet davalarında daima çocuğun iyiliği gözetilmektedir.
- Hakim, küçük çocukların fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarının en iyi nasıl karşılanacağını düşünerek karar verir.
- Okul çağındaki çocukların ise eğitim hayatlarını aksatmadan sürdürmelerine yönelik kararlar alınır.
Vasi Atama: Ebeveynlerin her ikisi de çocuğa bakmaktan aciz olarak nitelendirilirse, hakim uygun gördüğü bir aile büyüğünü vasi olarak atayarak çocuğun bakımını üstlenmesini sağlar. Eğer bu da mümkün olmuyorsa, devlet eliyle çocuğun yetiştirilmesi sağlanır.
Velayet hakkı alamayan tarafların çocuklarıyla görüşeceği gün ve saatler de mahkeme tarafından belirlenmektedir. Bu konuda zorluk çıkartılma da kanunen sakıncalıdır. Maltepe boşanma avukatı ile görüşerek velayet konusunda nasıl bir adım atmanız gerektiğini daha net öğrenebilirsiniz.
Velayetin Değiştirilmesi: Bu noktada taraflar, mahkeme sürecindeki halin devam etmediğini öne sürerek velayetin kaldırılmasına ilişkin dava açma hakkına sahiptir.
Baba, annenin çocuğa kötü örnek oluşturan davranışlar sergilediğini veya çocuğa fiziki ya da psikolojik olarak şiddet uygulandığını düşünüyorsa velayetin kendisine geçmesi için karşı tarafı dava eder.
Dava Ne Kadar Sürer?: Velayet davalarında çok farklı dinamikler ortaya çıkabildiği için net bir zaman vermek doğru değildir. Ancak takribi üç celse sürdüğünü ifade edebiliriz. Konunun en hızlı şekilde çözümlenmesi için bir Maltepe avukat ile görüşme sağlayabilirsiniz.
İlginizi Çeker;
Boşanma Davası Açmak İçin Gerekenler
Anlaşmalı Boşanma Davası Hakkında Bilinmesi Gerekenler
“Nafaka ve Velayet Konusunda Bilinmesi Gerekenler” üzerine 13 yorum