Boşanma Sürecindeki Çocuk Velayeti Konusu

Boşanma kararı almış olan çiftler arasında yaşanan en büyük sorunların başında da çiftler arasındaki çocuk velayeti durumudur. Genelde her iki taraf da çocuğunun velayetini almak ister. Ancak mahkemelerimizde çocuğun anne yanında daha kaliteli bir yaşam süreceği düşünülerek velayet anneye verilir. Ancak yine de Türk hukukunda yaşanan istisnai durumlarda çocuğun velayeti babaya da verilebilir. Şimdi dilerseniz Maltepe boşanma avukatı olarak ben Av. Mehmet Ali Helvacı boşanma sürecindeki çocuk velayet durumu ile alakalı tüm bilgileri sizlerle paylaşayım.

Çocuğun Velayetinin Kime Verileceğine Nasıl Karar Verilir?

Çocuk velayeti verilmesi sırasında hakimin çok geniş bir takdir hakkı vardır. Ancak genel olarak Türk medeni kanununa göre çocuğun yaşı çocuğunu aile bireyleri ile olan iletişimi ve aile bireylerinin çocuğuna olan ilgisi maddi açıdan hangisinin daha iyi olduğu sosyal açıdan çocuğuna rahatlıkla bakabilecek mi ve son olarak da çocuğun özel bir isteği gibi kriterler göz önünde bulunarak çocuğun velayeti hakim tarafından anneye ya da babaya verilir.

Ülkemizde genel olarak çocukların velayetleri annelerine veriliyor. Anne sevgisinden mahrum bırakılma istenmeyen çocuklar velayet olarak anneye verilmektedir. Ancak bu durum hiç istisna olmuyor anlamına da gelmiyor. Baba mahkemede çocuğuna daha iyi bakabileceğini ve onu ne kadar çok istediğini hakime bildirebilirse çocuğunun velayetini de alma şansı olur. Bu gibi istisnalar Maltepe avukat bürosunda çalışan boşanma avukatlarının da başına gelmiştir.

Velayet Değişikliği Oluyor Mu? Hangi Durumlarda Velayet Değişikliği Yaşanır?

Çocuk velayeti çocuğun doğumuyla birlikte başlar ve 18 yaşına geldiği zaman son bulur. Türk medeni kanununa göre 18 yaşına gelmiş bir birey ergin ve reşit olduğundan dolayı velayet gibi bir kavram içine giremez. Çocuk ergin olmadan önce hakları ve sorumluluğu kime aitse o çocuğun velayet sahibi oluyor. Ancak bu durum velayetin karşı tarafa geçmeyeceği anlamına gelmiyor.

Öncelikle Maltepe boşanma avukatı olarak şunu söylemeliyim ki çocuk velayetleri otomatikman asla diğer tarafa verilmemektedir. Velayet sahibi ölmüş olsa dahi diğer taraf otomatikman çocuğun velayetini alamaz. Bunun için öncelikle aile mahkemesine giderek ölen eski eşinin ailesine velayet davası açmalıdır. Açılan velayet davası sonucunda eğer hayatta olan ebeveyn velayet davasını kazanırsa çocuğun tüm velayetini de üstlenmektedir.

Karşı taraf velayet davası açmadan çocuğunun velayetini alamaz. Bu nedenle her zaman velayet değişikliği yapmak için aile mahkemesine giderek velayet davası açabilirsiniz.

Velayet Hakkı Olmayan Ebeveyn Çocuğunu Ne Zaman Görür?

Velayet her ne kadar bir tarafa tamamen verildiğinde diğer taraf da mahkemede hakim tarafından belirlenen gün ve saatlerde çocuğunu görme hakkına sahiptir. Mahkeme boşanma davası tamamlanmadan önce velayeti alamayan tarafın çocuğunu haftanın hangi günleri hangi saat aralığında görebileceğini belirli bir düzene sokar. Maltepe avukat bürosundaki her iki tarafın avukatları da aralarında anlaşarak bu günleri belirleyebilirler.

Genel olarak her ayın iki haftasında sadece Pazar günleri kişisel ilişki amacıyla velayeti olmayan kişi çocuğunu görme hakkını elde eder. 1 hafta ile 1 ay arasında değişen bir süre görme izni verilmektedir.

13 Yaşındaki Çocuğun Velayeti Kime Verilir?
13 yaşındaki bir çocuğun kendini açıklama becerisi gelişmiş olacağından bu süreç çocuklara sorulabilmektedir. Ancak çocuğun istediği yerde güvende olmayacağı belirlenirse çocuk o tarafa verilmemektedir.
Hangi Durumlarda Çocuğun Velayeti Anneye Verilmez?
Anne kötü bir yaşam sürüyorsa çocuklarının velayeti anneye verilmemektedir. Velayet davalarında çocuklar için ilk dikkat edilen konu çocukların zarar görmemesidir.
Boşanmada Çocuğun Velayeti Kaç Yaşında Babaya Verilir?
Boşanma davalarında çocukların velayeti belirli bir yaşa kadar sadece anneye verilmektedir. Ancak 6 ila 12 yaş arasındaki çocuklara kim daha iyi bakacaksa velayet ona verilmektedir. Eğer çocuk 12 yaşından büyükse bu durumda çocukların fikri de önem arz etmektedir.
Boşanma Davasında Geçici Velayet Nedir?
Sağlıklı bir şekilde büyüyeceği konusunda hâkimlerin karar verme süreçleri olmaktadır. Bu süreç içerisinde çocuğun velayeti tedbir amaçlı tek bir tarafa verilmektedir. Ancak bu süreç kalıcı olmamakla beraber dava esnasında değişim gösterebilmektedir.

İlginizi Çeker;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kadikoy-hasanpasa-mahallesi-isci-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-surecindeki-mal-paylasimi-ve-eslerin-yeniden-evlenme-meselelerine-aciklik-getirelim.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/cocugun-kadinin-ikinci-evliliginde-dogmasi-halinde-baba-kim-olur.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/cocugun-kadinin-ikinci-evliliginde-dogmasi-halinde-baba-kim-olur.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davasi-ve-velayet-hakkinda-bilgi.html

Hemen Ara