Boşanma Sürecinde Takılar Kime Aittir?

Boşanma sürecinde tartışma konuları olan hususlardan biri de düğünde takılan takıların kime ait olduğudur. Her ne kadar evlenince eşler arasında takılan takılarla ilgili sorunlar olmasa da, boşanmalardan sonra düğün takıları konusunda anlaşmazlıklar olmaktadır. Boşanma süreci içerisinde düğün takıları konusunda problemler yaşayan eşler açısından bu hususta düğün takılarının kime ait olduğu, takılan takıların nasıl alınacağı ve takıların sonradan harcanması konusunda neler yapılması gerektiği gibi çoğu anlaşmazlıkların çözülmesi gerekmektedir.

Türkiye’de hemen hemen yer yerde, her bölgede ve her düğünde takı meramsimleri yapılmaktadır. Düğünlerin ortak yönlerinden biri de takı törenleri yapılmasıdır. Düğünde takılan takılar çoğu zaman problemler oluşturmasa da, boşanma süreci başladıktan sonra düğünde takılan takılar her iki birey tarafından da bir soruna dönüşmektedir. Bilinmelidir ki, eşler ayrıldıktan sonra sadece birleştirdikleri hayatlarını ayırmazlar. Birleştirdikleri bu hayatın dışında ortak yaşam içinde kurdukları ekonomik ortaklığı da hukuki olarak bitirmek zorundadırlar. Dolayısıyla bu süreçte düğün takılarının hakkında hukuki bilgilerin de bilinmesi gerekmektedir. Bu konuda detaylı bilgiler Maltepe avukatlarından alınabilir. Ayrıca Maltepe boşanma avukatı bu konularda sizinle yakından ilgilenecektir.

Takılar Kime Ait Olur?

Boşanma esnasında takılar konusunda bireylerin anlaşamamaları sıklıkla karşılaşılan bir olaydı. Burada bilinmesi gereken en önemli şey, düğünde geline takılan takıların hepsi yine geline aittir. Kim tarafından takıldığının hiçbir önemi yoktur. İster erkek tarafı taksın, isterse de kız tarafı taksın. Geline takılan takılar yine geline aittir. Boşanma esnasında takılar konusunda yaşanılan en büyük sorunlardan biri, takıyı takan taraf konusunda yaşanmaktadır. Erkek, takılan takıların kendi akrabaları tarafından geline takıldığını söyleyebilir ancak hukuki olarak da bu takıların sahibi yine gelindir.

Bilinen en büyük yanlışlardan biri de erkeğe takılmış olan takıların erkeğe ait olduğu algısıdır. Bilinmesi gerekir ki, düğünde erkeğe takılan takılar, düğünün yapıldığı yöredeki örf ve adetler incelenerek takıların kime ait olduğuna karar verilmektedir. Ülkemizde de kimi bölgelerde erkeğe takılan takılar kadının malı sayılabilir. Bazı yerlerde de erkeğe takılan takılar erkeğe ait olur. Boşanma esnasında takılarla ilgili oluşan sorunların çözümünde düğünün yapıldığı bölgenin örf ve adetleri dikkate alınır ve takıların kime ait olduğuna karar verilir.

Takıların Tahsil Edilmesi

Açılmış olan davalarda, boşanma esnasında takılarla ilgili yaşanılan problemlere dair talepler ve istekler açık bir şekilde boşanma dilekçesinde belirtilmek zorundadır. Bu aşamada takılara her zaman net bir değer biçilemediği olabilir. Dolayısıyla bireyler boşanma dilekçelerinde ortalama bir takam belirtmelidirler ve sonra dava açıldıktan sonra takılan takılan net değerini talep edebilmektedirler. Ama yine de bilinmelidir ki, eğer boşanma aşamasında takılar talep edilecekse boşanma dilekçesi içinde mutlaka belirtilmesi gerekir. Diğer durumlarda hâkim, boşanma esnasında takılarla ilgili olarak başka bir dava açılmasını talep edebilir.

Harcanmış Takıların Tahsili

Boşanma esnasında takılar karşı taraftan talep edildiği zaman, takılar fiziki olarak mevcut olamayabilirler. Genellikle evliliğin üzerinden yıllar geçmesinden dolayı takılan takılar, evlilik süresince harcanabilmektedir. Bu konuda erkeğin, kadından takıları alarak bu takıları herhangi bir şey için harcaması durumunda, yani iş kurması, ev alması, borç ödemesi gibi, takıların değerleri hesaplanır ve takıların maddi olarak ödenmesine karar verilir.

Düğün Takıları Kapması Ne Demektir?

Boşanma esnasında takılar talep edildiği zaman, takılmış olan her parça düğün takısı kapmasında değerlendirilse de, bazı zamanlar kişisel eşyalar, istek konusu haricinde bırakılabilmektedir. Mesela gelinin babası tarafından erkeğe takılan saat, düğün takısı olsa bile erkeğin kişisel malı sayılabildiğinden düğün takıları kapsamında yer almamaktadır.

Takılar konusunda Maltepe boşanma avukatlarına danışarak gerekli destekleri alabilirsiniz. Alanında uzman Maltepe avukatları tüm deneyim ve tecrübelerini size yardımda kullanacaklardır.

Boşanırken Altınları Kim Alır?
Boşanma süreci içerisinde olan iki kişinin arasında uyuşmazlıklardan bir tanesi olan takılar, yalnızca kadının hakkıdır. Erkeğin düğünde ya da herhangi başka bir süreçte kadına takılmış olan takılar üzerinde hiçbir hakkı bulunmamaktadır.
Düğünde Takılan Takılar Kimin Olur?
Düğünde takılmış olan takılar kimin taktığı, kime takıldığı ya da miktarının ne kadar olduğu göz önüne alınmaksızın yalnızca kadına aittir. Bu aitlikte erkeğin hiçbir söz hakkı bulunmamaktadır. Bu sebeple erkekler, düğünde takılan takılarda hiçbir hak iddia edememektedir.
Nişanda Takılan Altınlar Kimin Olur?
Nişan veya düğün fark etmeksizin takılan takılar yalnızca kadına aittir. Erkeğin bu takılarda hiçbir hakkı bulunmamaktadır. Ancak eğer kadın özgür ve hür iradesiyle karar vererek bu altınları erkeğe verirse, kişi altınları tekrardan alamaz ve altınlar erkeğin olur.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/dugunde-takilan-takilar-kime-ait.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/atasehir-inonu-mahallesi-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/beykoz-gollu-mahallesi-bosanma-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanmada-erkegin-haklari-nelerdir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-tespit-davasi-masraflari-2019.html

“Boşanma Sürecinde Takılar Kime Aittir?” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara