Boşanma Sürecinde Kadına Tanınan Haklar

Boşanma davasıyla evliliğin bitirmek isteyen kadınlar genelde bu süreç içinde ne gibi yasal hakları olduğunu merak etmektedirler. Boşanma esnasından sahip olunan yasal hakların bilinmesi ve koruma altına alınması hukuki açıdan oldukça önemli konudur. Eğer boşanma esnasında kadının haklarının ne olduğu bilinmezse ve bu haklar koruma altına alınamazsa boşanma sonrasında kişiler zor duruma düşebilirler. Kadının hakları konusunda detaylı bilgileri Maltepe avukatlarından alabilirsiniz.

Boşanma sürecinde kadının hakları arasında maddi ve manevi tazminat talep etme hakkı, mal paylaşımı, velayet, nafaka gibi birçok haklar bulunmaktadır. Bu belirtilen haklardan yararlanabilmek için boşanma süreci doğru bir şekilde yürütülmelidir.

Kadının Hakları Nasıl Koruma Altına Alınabilir?

Boşanma esnasında kadın mal paylaşımı, tazminat, nafaka ya da velayet gibi haklarını koruyabilmek adına ona sunulan her hak için lazım olan koşulları yerine getirmek zorundadır. Örnek olarak şu gösterilebilir: Boşanma davalarında velayeti alabilmek için, hâkimin çocuğun menfaatleri konusunda anne ile yaşaması gerektiğine karar vermesi gerekmektedir. Kadının hakları arasında yer alan tazminat taleplerinde istenecek olan tazminat türüne göre değişik koşullar gerçekleştirilmiş olmalıdır. Kadın hakları arasında bulunan yoksulluk nafakası alabilmek için kadının boşanmaya neden olan olaylar üstünde eşine göre daha az kusuru olması veya kusursuz olması gerekmektedir. Eşinden daha çok kusuru olan bireyler maddi tazminat alamamaktadırlar. Üstelik yoksulluk nafakası almaya da hakları olmayacaktır.

Kadının manevi tazminat talebinde bulunabilmesi için, dava açılan eşi tarafından boşanmayı gerektiren nedenler arasında kişilik haklarının zedelenmiş olması şartını yerine getirmek zorundadır. Aldatma sebebiyle olan boşanma davalarında birey, aldatma olayının gerçekleştiği diğer kişilere de manevi tazminat davası açabilme hakkına sahiptir. Ancak tazminat talebinin gerçekleşebilmesi için aldatma olayında adı geçen kişinin bu evlilikten haberi olması gerekmektedir. Aksi takdirde manevi tazminat talebinde bulunulamayacaktır.

Kadın Haklarını Korumak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Boşanma süreçleri her zaman oldukça zor ve karmaşık bir süreçler olmuştur. Bu boşanma esnalarında birey hem maddi hem de manevi sosyal ve psikolojik olarak birçok yükün altına girebilmektedir. Bu hususta boşanma davası açacak bireylerin boşanma davası için uyulması ve yerine getirilmesi gereken prosedürleri bilmeleri gerekmektedir çünkü aksi halde davanın seyri ve sonucu bireyin aleyhine şeklinde gerçekleşebilir. Dolayısıyla yapılması gereken en doğru şey bir uzman avukatla bu sürecin içerisine girmektir. Maltepe avukatları boşanma davalarınız için size yardımcı olacaklardır. Boşanma süreçlerinde avukat tutulması zorunlu değildir ancak avukat tutulması durumunda nafaka, tazminat, çocuğun velayeti gibi hakların elde edilebilmesi için prosedürlerin doğru ve kanuna uygun şekilde gerçekleştirilmesi kadının haklarının korunmasını sağlayacaktır. Bu konuda Maltepe boşanma avukatıyla çalışmanız işlemlerin kanuna uygun şekilde ve hakların korunması bakımından faydalı olacaktır.

Aldatan Bireyin Nafaka Alabilme Hakkı Var Mıdır?

Aldatma sebebiyle boşanma davası açıldığında aldatan birey, eşinden daha çok kusura sahip olduğundan boşanma davası sonrasında nafaka alabilmesi mümkün değildir. Aldatma sebebiyle açılan boşanma davalarında aldatan eşe, bu hareketinin ispat edilmesi sonucunda yoksulluk nafakası ödenmez. Ancak çocuğun velayeti bu eşe verildiğinde aldatan birey, iştirak nakafası alabilir. Aldatan bireyden boşanma esnasında tazminat talep edebilmek de mümkündür.

Boşandığımda Çocuğumun Velayetini Alabilir Miyim?

Eğer açılmış olan boşanma davasında çocuğun velayetini alabilmek için doğru bir boşanma davası yürütmek gerekmektedir. Velayet kararı verilirken çocuğun eğitimi, tarafların yaşam koşulları, maddi imkânlar, çocuğun isteği gibi durumlar etkili olabilmektedir. Bu hususta çocuğun yaşı oldukça önemlidir. Yaşı küçük olan bebeklerin velayeti anne şefkati nedeniyle hakimler tarafında anneye verilmektedir. Ancak annenin şiddet eğilimli olması gibi durumlarda çocuğun velayeti babaya verilmektedir. Bu konular hakkında Maltepe boşanma avukatından destek alabilirsiniz.,

Bir Bayan Boşanma Davası Açarsa Ne Olur?
Bir kadının boşanma davası açmasındaki sebepler göz önünde bulundurularak hâkimler tarafından kişilerin evliliklerinin bitip bitmeyeceği hakkında karar verilmektedir. Eğer iki tarafta anlaşarak bu işlemi başlattıysa kişiler tek celsede boşanabilmektedir. Ancak çekişmeli bir boşanma davası söz konusu ise bu işlem uzayabilmektedir.
Boşanma Davasını Kadın Açarsa Tazminat Alabilir Mi?
Boşanma davalarını açan kişilerin cinsiyetleri önemli değildir. Bu sebeple boşanma davasını açan kişinin kadın olduğu takdirde kusur oranına dikkat edilmektedir. Kişiler hâkimler tarafından haklı bulunur ise tazminat almalarında hiçbir sorun yoktur.
Boşanma Davasını Kadın Açarsa Tazminat Alabilir Mi?
Karı ve koca, evlilik süreçleri içerisinde en az 3 sene boyunca ayrı yerlerde ikamet ederler ise bu kişiler için bir boşanma sebebi sayılmaktadır. Birbirinden ayrı yaşayan kişilerin hakkında mahkeme birbirlerine karşı tahammülü olmadığına kanaat getirerek bu kişilerin boşanmasına karar kılar.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/isci-haklari-ve-diger-davalar-nasil-kazanilir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/aldatan-es-nafaka-alabilir-mi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kadina-yonelik-siddet-nedeniyle-bosanma.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/siddet-nedeniyle-bosanma.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/petrolis-mahallesi-avukat.html

“Boşanma Sürecinde Kadına Tanınan Haklar” üzerine 5 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara