İş Yerinde Ölümlü İş Kazası Hükümleri

İş yerinde yürütülen çalışmalar sayesinde iş kasasına özel hükümler geçerliliğini koruyor ve doğrudan süreç maddi ve manevi davalarla şekillenebiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından açılan davalarda da, işçinin kendisi ve ölümü durumunda yakınlarının açacakları davalarda da hükümler karşılanabiliyor.

İş Yerinde İşçinin Kaza Sonucu Ölmesi

Hangi sektörde çalıştığı fark etmeksizin mutlaka sigortasının yapılmasını talep etmesi gerekiyor. İş kazasının üzerini örtmeye çalışırsa çok büyük bir cezaya çarptırılacaktır. İş yerinde ölümlü iş kazası oluşması bile işçinin ailesine binlere Türk Lirası maddi ve manevi tazminat ödenmesini zorunlu kılıyor. Hayatını kaybederse farklı bir ödeme, aile yoksul kalıyorsa ise farklı bir ödeme değeri ortaya çıkıyor. Tazminatla ilgili adımlar atılarak, iş yerinde ölümlü iş kazası davaları aşağıdaki gibi yönetilebilir;

  • Cenaze giderleri: Eğer işçi hayatını kaybetmişse bu durumda tüm cenaze ritüellerine dair masraflar tazminat davasını kazanan işçinin ailesine ödenmek durumunda olacaktır.
  • Tedavi giderleri; İşçi olay yerinde değil, hastaneye götürüldükten belirli bir süre sonra hayatını kaybetmişse, tedavi giderleri doğrudan tazminat davasına göre şekillendirilebilecektir. Avukatınıza verdiğinizde, ölen işçiye yönelik tedavi doğrultusunda ödenmesi gereken tazminat ortaya çıkarılabilecektir.

Maddi Ve Manevi Tazminat Davaları

İş yerlerinde hem maddi hem de manevi olarak davalarda özel girişimlerde bulunulmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gerektiği düşünülürse rücu almanız dahi mümkün olacaktır. Ayrıca maddi ve manevi davalarda işçinin ne kadar yıprandığı, sağlığının bozulduğu göz önünde bulundurulacaktır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Rücu Davaları

Çalışma ortamlarının insanları mağdur etmeyecek şekilde olması için özel girişimlerde bulunulması gerekiyor. Özellikle kuruluşların işçilerin sağlığını olumsuz yönde etkilememesi için hareket etmek gerekiyor. Sigortalı bir işçinin ölümüyle sigortasız işçinin ölümü arasında dahi çok büyük bir fark ortaya çıkar. Ayrıca sosyal Güvenlik kurumu süreci oldukça dikkat çekici kılma amacıyla her türlü işlemi gerçekleştirir. Rücu davaları içerisinde bulunulan zaman diliminde doğrudan kusurun atfedildiği kişiye özel olarak açıklanacaktır. Bireylerin maddi yardım alması mümkün oluyor. Ayrıca mutlaka bu süreçte çalışanların sigortalı olması gerekiyor. Sigortasız olan işçi çalıştırma faaliyetleri gerçekleştiren firmalara rücu süreci yüklenmektedir ve sigortaların ödenen primlerinin kurum tarafından ödenme sağlanmaktadır.,

Hukuk sistemimizde iş kazası sonucu oluşabilecek maddi ve manevi tazminatlar hangi kanun ile düzenlenmektedir?
Iş hukuku davaları içerisinde ölümle iş kazası hükümleri de bulunmaktadır. Ayrıca maddi ya da manevi tazminatlar, iş hukuku bünyesindeki gerekçeleri uygun olarak işleyiş gözetir.
Ölümlü iş kazası maddi tazminat hangi kanun?
Ölümlü iş kazası maddi tazminat iş güvenliği kanunu bünyesinde yer edinmektedir.
Iş kazası arabuluculuğa tabi mi?
Tespit, itiraz ya da rücu davaları zorunlu arabuluculuk kapsamı alanı içerisinde bulunmamaktadır. İş uyuşmazlıklarında arabuluculuğa başvurmak belirli kapsama alanları içerisinde zorunlu tutulmuştur. Ayrıca bunlar içerisinde iş kazası da çeşitli etmenlere göre yer edilmektedir.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/is-kazalari-davalari.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/is-kazasi-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/pendik-isci-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/is-hukuku-kapsami.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davalarinda-cocugun-menfaati-hakim-icin-on-plandadir.html

“İş Yerinde Ölümlü İş Kazası Hükümleri” üzerine 3 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara