İcra ve İflas kanununun 277. Maddesi ve 282. Maddesi esaslarına bakılarak, 5 yıl içinde icra takibine rağmen borçlunun mal kaçırması ya da malın alınmasına engel olacak yasa dışı durumlara başvurmuş olması üçüncü kişi tarafından açılan davayla hak sahibinin hakkını talep etmesine ilişkindir. Borçlu ile borç sahibinin ve icra iflas kanunun devreye girdiği davalardır.
Tasarrufun İptali Davasının Amacı Nedir?
Dava amacı tasarrufun iptali davası iyiniyetli 3. Kişi tarafından hakkını alabilecek kanun maddelerine başvurması ve icra iflas yoluyla kaçırılmış olan malın 5 yıl içerisinde borçlunun borcunu alamamasına neden olmasına ilişkindir. Ayrıca Borçluya ve malı devralan kişiye karşı açılan davada amaç malın hak sahibine karşılığının ödenmesidir.
- İflas ve icra kanunlarının 277. Maddesi uyarınca kimlerin davacı ve davalı olacağı gayrimenkulün kaçırma yoluyla başka birin devredilmesi durumuna bağlıdır.
- Ayrıca borçlu kişi ve davalı sıfatına göre mal kaçırma saiki arasında açılan davadır.
- Üçüncü kişi ‘’iyiniyet’’ nedenine bağlı olarak davada malın devir işlemlerine ilişkin yer alır.
- İKK 282. Maddesi gereğince tasarrufun iptarli davasında üçüncü kişiye borçlu olan kişi aracılığıyla dava açılabilir.
Tasarrufun İptali Davası Kaç Yıl Sürer?
Tasarrufun iptali davası, davanın menkul kıymet ve gayrimenkul devrine göre batıl tasarrufun vukuu tarihine göre 5 yıla kadar sürebilmektedir. Ayrıca davanın 5. Yılı geçmesiyle birlikte dava düşerek, zamanaşımına uğramış sayılacaktır.
Bunun yanı sıra hakkını talep etmesi için mahkemeye başvurmasını 1 yıl kadar kabul etmektedir. Ayrıca daha sonra davanın görülmesi ancak herhangi bir sonuca kanunlar üzerinden varılamaması durumunda 5 yıla kadar davanın devam etmesi mümkün olmaktadır. Ayrıca 5. Yıldan itibaren dava açılamamak üzere kapanacaktır.
Tasarrufun İptali Davası Hukuki Niteliği Nedir?
Hukuki alanda İcra ve İflas kanunlarına göre gayrimenkul malın borçtan kaynaklı kaçırılması ve devir edilerek borçlunun borcunu ödememiş olması durumlarına göre açılmaktadır. Ayrıca alacaklının hakkını talebini engellemek veya sınırlandırmak tasarrufun iptali davası sonuçları ve dava sürecinin ilerlemesi alanına intikal edecektir.
İcra İflas kanunun 284. Maddesinde hak düşürücü süre düzenlenmiş 5 yıla kadar malvarlığının hakkını talep edecek alacaklının mahkeme üzerinden araştırma ve hakkını geri alma talebinin oluşturulmasına Türkiye Hukuk Sistemi izin vermiştir. Ayrıca borcun ödenmesi veya mal kaçırma suçunun sonuçlarının karşılanmasını talep edecektir.
Tasarrufun İptali Davası Kararın Kesinleşmesi Gerekir Mi?
Borçlu aleyhinde açılan davada, borçlunun mal kaçırdığının kanıtlanması 3. Kişiye olayın intikal etmesiyle, malın değeri ve alacaklının mağduriyeti üzerinden mahkeme sonucun kesinleşmesine tasarrufun iptali davası şartları gereğince karar vermelidir. Kesinleşmeyen davalarda, dava 5. Yılın sonunda düşerek, alacaklının hak talebinin karşılık bulmamasına neden olur.
Bununla birlikte mal üzerinden kanunlara göre tazminat hakkının da doğması mümkündür. Ayrıca davalı ve davacı arasında, 3. Şahsın da mal kaçırmaya ortak olması durumuna göre adli para cezası uygulaması da borçlar kanuna göre düzenlenmiştir.
İcradan Mal Kaçırma Nasıl Olur?
Haciz yoluyla takip edilen borcun, İİK 1. Fıkrası gereğince, alacaklının hakkını almasına engel olacak şekilde taşınmaz malın devredilmesi durumudur. Ayrıca borçlar kanunu düzenlemesi devreye girerek, tasarrufun iptali Yargıtay kararları üzerinden düzenlemeler yapılacaktır.
Ayrıca birinci kişi ve üçüncü kişinin kanun maddelerine göre malı kaçırmalarının aleyhinde hüküm almaları gerekmektedir.
İlginizi Çekebilir;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/vasiyetnamenin-iptali-davasi-ne-zaman-acilabilir.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/icra-hukuku
https://mehmetalihelvaci.av.tr/vergi-hukukunda-sahte-belge-kullanmak-sucu.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/kimler-vasiyetnamenin-iptali-icin-dava-acabilir.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/kimler-vasiyetnamenin-iptali-icin-dava-acabilirler.html
“Tasarrufun İptali Davası | İcradan Mal Kaçırma” üzerine bir yorum