Haklı Nedenle Evi Terk Etmek Boşanma Nedeni Sayılır Mı?

Türk Medeni Kanunu, bir evliliğin hangi şartlarda biteceğine ilişkin konuların birçoğunda oldukça nettir. Ancak her detayın ayrıntılı olarak ele alınması teknik olarak mümkün değildir. Bu yüzden olayın geniş çaplı değerlendirilip bir karara bağlanması için özel eğitimli bireyler olan hakimlere yetki tanınmıştır. Bu yazımızda haklı nedenle evi terk etmek boşanma nedeni sayılır mı sorusu üzerinden Türk hukuk sisteminde evliliklerin hangi geçerli sebeplere dayanılarak sonlandırıldığını izah etmeye çalışacağız.

Boşanmanın Genel Sebepleri

Medeni Kanun’da genel sebepler olarak adlandırılan maddeler, kesin hükümler taşıyan, toplumsal ve uluslararası anlamda geçerlilik kazanmış boşanma sebepleri olarak tanımlanabilir. Bir eşin evi terk etmesi de boşanmanın genel sebepleri arasında sayılmaktadır. Ancak bu geniş çaplı bir konudur. Bu yüzden evi her terk eden eşe boşanma davası açılamaz. Kısaca konunun detaylarından bahsedelim.

Terk Sebebi İle Boşanma Davası Açma: Öncelikle bu hükmün uygulanması için gereken teknik şartları anlatalım. Bir eşin evi terk etmesi kanunda, ortak yaşanılan mülke belirtilen süre içinde hiç uğramamış olmak ve haklı bir nedene dayanmadan bu kararı vermek olarak tanımlanır. Ancak suiistimal edilme ihtimali çok yüksek olduğu için hakim burada iki tarafın sosyal yaşantılarını analiz ederek ve gerekirse şahitlerin ifadesine başvurarak karar verir. Haklı nedenle evi terk etmek boşanma nedeni sayılır mı diyenler için konunun içeriğini şu şekilde detaylandıralım.

  • Evi terk etmenin haklı nedenleri arasında, profesyonel gereksinim dolayısıyla mülkten uzaklaşmak yer alır. Yani bir kişi çalıştığı yerin kendisini başka bir yere gönderme sonucu evden uzaklaştığında haklı bir neden dayanarak evi terk etmiş sayılmaktadır.
  • Haklı neden olarak görülen konulardan biri de, eşin sağlık sorunları nedeniyle başka bir şehirde bulunan hastanede uzun süre kalmasının gerekmesidir.

Eşin yaşadığı evi terk etmesi için hayati önem taşıyan konuların peyda olması gerekir.

Terk Nedeniyle Boşanma Davalarında İhtar Konusu

Konuyu mahkemeye aktarmak istiyorsa belirli şartların taşınması gerekir. Evden uzaklık halinin, dilekçenin verildiği gün itibariyle en az dört aydır devam ediyor olması gerekir.

Hakim evi terk eden tarafa eve dönmesi için bir ihtar gönderir. Burada kişinin eğer ortak mülkten başka bir adresi varsa oraya gönderim yapılmaktadır. Yoksa gazeteye ilan verilerek ihtar geçerli hale getirilmektedir. Verilen ihtardan sonra da eşe iki ay mühlet verilmektedir. Terk sebebi geçerli bir hal alır ve boşanma kararı verilmektedir. Yani teknik olarak terk halinin toplam altı ay devam etmesi beklenmektedir.

Evi Terkeden Es Kusurlu Mu?
Evlilik kurumuna bağlı olarak kişilerin belirli kurallar dâhilinde bu ilişkiyi sürdürmesi gerekmektedir. Evi terk etme sebebine bağlı olarak açıldıysa, evi terk eden taraf tam bir şekilde kusurludur.
Kadın Evi Terk Ederse Ne Olur?
Hukuk önünde kişiler kadın ve erkek olarak ayrılmamaktadır. Bu sebeple erkekler gibi kadınlarında evlerini terk etmeleri hukuki süreçlerde kişiler tam anlamda kusurlu sayılmaktadır. Verilen nafaka ve tazminata da bu konuya bağlı kalarak karar verilmektedir.
Kadının Evi Terk Etmesi Günah Midir?
Bir kişinin evini terk etmesinin belirli bir sebebi olması gerekmektedir. Bu kişinin evinden ayrılarak hukuki süreçlere başvurması gerekmektedir. Ancak kendi zevkleri için, bir şekilde evini terk eden kişiler için durum farklılık gösterebilmektedir. Örneğin; bir sebebi olmadan bir evi terk etmesi kişilerin hukuki süreçlerini olumsuz etkileyecek bir durumdur.

İlginizi Çeker;


Terk Nedeni İle Nasıl Boşanılır?

Terk Nedeniyle Boşanma Davası

Kişiyi Terk Suçu, Şartları Ve Cezası

Yakacık Yeni Mahallesi Avukat

Boşanma Dilekçesi

“Haklı Nedenle Evi Terk Etmek Boşanma Nedeni Sayılır Mı?” üzerine 5 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara