Kıdem ve İhbar Tazminatı Hesaplama 2024

Pek çok kişinin zam gelecek mi diye beklediği Kıdem Tazminatı, 4857 sayılı İş Kanunu ile koruma altına alınan ve işverenin işçiye vermek zorunda olduğu bir haktır. Bu hakka göre işçi, kendi isteği dışında işveren tarafından işinden ayrılmak zorunda bırakılırsa çalıştığı döneme ait tazminatını alabilir. Kıdem ve ihbar tazminatı hesaplama 2024 yılında zamlı haliyle işçi haklarını korumaya çalışırken elbette işçinin bu hakkı alabilmek için gerekli koşulları ön planda tutulur. Fakat işveren tarafından işine son verilmediği halde bu hakka sahip olabilen kişilerde var. Bu kişilerde yine İş Kanunlarına göre erkekler askerlik görevi kadınlarda evlilik sebebi ile işinden ayrılmak durumunda kaldıysa ve en az 1 yıldır orada çalışıyorsa; işvereninden kıdem tazminatı talep edebilirler.

Kıdem ve ihbar tazminatı hesaplama 2024 yılında eski yıllara oranla zamlı halde sunulurken ihtar tazminatını da göz ardı etmemek gerekir. Birbirinden farklı olan bu iki kavramdan biri sizin çalıştığınız yıl ile bağlanırken diğeri de işten ayrılmadan önce bildirilmesi gereken zamanı ifade ediyor. Kısacası ihbar tazminatı, işçi veya işverenin işten ayrılma veya çıkış tarihi belirlenen süreler içerisinde bildirilmesini ifade ediyor. Burada yine işçinin yanında olan İş kanunları; işveren gerekli sürelerde size işten çıkarılacağınız tarihi bildirmeze ihbar tazminatınızı da alabileceğinizi ifade ediyor.

Ocak ayı itibariyle kıdem ve ihbar tazminatı hesaplama 2019 güncel tutarları kişinin çalıştığı süre yani her yılı için 30 günlük brüt ücreti almaya hak kazandığını gösteriyor. Daha net ifade edecek olursak; bir şirkette 1 yıl boyunca çalıştınız ve işvereniniz sizi işten çıkardı. İşte bu bir yıllık dönem için alabileceğiniz kıdem tazminatı 1 aylık brüt maaşınızdır. Bu yıl yapılacak olan zam ile yıllık net 2538 kıdem, 2011 TL de ihbar tazminat hakkınız bulunuyor. Elbette bu tutara yapılan zam, prim, çocuk yardımı gibi ekstra durumlarda katılır. Zaten İş kanunlarınca belirlenen bu durum işçinin yeni iş bulana kadar zor durumda kalmasını engellemek için yapılır. Her türlü durumun kanunlarca koruma altına alındığı fakat haklarını çok iyi bilmeyen işçilerin mağdur olduğunu düşünürsek; İstanbul’un en iyi hukuk firmalarından biri olan Helvacı Hukuk Bürosu ile tüm haklarınızı öğrenebilir, gerekli işlemleri başlatmak adına hem firma sahibi hem de avukatı olan Mehmet Ali Helvacı ile görüşerek kısa sürede işveren tarafından hakkınız olduğu halde sunulmayan haklara kavuşabilirsiniz.

Tazminat nasıl hesaplanır 2022?
Tazminat hesaplama 2011 yılındaki düzememeyle birlikte 30 günlük brüt hesapla, 1 yıllık kazanılan paranın yıllık net gelirine göre hesaplanmaktadır. Kıdem ve ihbar tazminatı hesaplama 2019 yılından itibaren de, iş kanununa göre güncellenmiştir.
Kıdem ihbar tazminatı nasıl hesaplanır?
Kıdem ihbar tazminatıyla, prim, çocuk yardımı, iş bulamama ve aylık brüt ücrete göre net gelir üzerinden hesaplama yapılacaktır.
2022 kıdem tazminatı ne kadar olacak?
2022 yılındaki kıdem tazminatı için yıllık gelir ve aylık brüt gelir üzerinden hesaplama yapılması gerekmektedir. Çalışan birinin yıllık gelirine göre hesaplanacak tazminat miktarı dönemin ve kişinin net gelirine göre düzenlenir.
Kıdem tazminatı hangi tutar üzerinden hesaplanır?
Kıdem tazminatı aylık brüt tutar üzerinden ve yıllık toplam gelir üzerinden hesaplanır. Yıllık ne kıdem 2538 olarak ihbar tazminatı olarak kabul görmektedir.

İlginizi Çekebilir;

İhbar Tazminatı Nedir

Trafik Kazası Tazminat Hesaplama ve Dava Süreci

Kıdem Tazminatı Nedir

2022 Yılı Kıdem Tazminatı Hesaplama

Maltepe İşçi Avukatı

“Kıdem ve İhbar Tazminatı Hesaplama 2024” üzerine 3 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara