Trafik Kazası Tazminat Davası Detayları Nelerdir?

Trafik kazası tazminat davası kapsamında duruma en az 1 adet motorlu aracın dahil olması gerekmektedir. Bu noktada özellikle davanın şekillendirilmesi için olabildiğince fazla sayıda delile ihtiyaç vardır. Ancak bu şekilde kısa vadede sorunsuz bir biçimde çözüm elde etme hakkını yakalayabilirsiniz. Trafik kazalarında sadece bedensel zarar değil aynı zamanda manevi zarar da verilebilmektedir. Her iki şekilde de maddi manevi tazminat davası açma hakkınız vardır.

Trafik Kazası Tazminat Davası Nasıl Açılır?

Trafik kazası tazminat davası konu başlığı altında kişilerin dikkate almaları gereken hususlardan bazıları;

  • Davayı açarken özellikle konunun uzmanı olan bir avukat ile iş birliği yapılması sizin için oldukça verimli olacaktır.
  • Trafik kazasında dava açarken asıl kullanılan unsur haksız fiil oluşturulmasından kaynaklanmaktadır. Bu durum ne derece net şekilde ispatlanırsa kişilerin elde edecekleri dava sonucu o kadar net ve hızlı olacaktır.
  • Tazminat davası mahkeme tarafından direkt olarak açılmaz. Bu konuda kişilerin bireysel başvuruları gerekmektedir.

Bu detaylara göz atıldığı zaman kişilerin haklı çıkmak adına kullandıkları delillerin muhakkak hukuki yollardan elde edilmesi gerekir. Ancak bu şekilde dava dosyasına sunulan deliller kabul edilecektir.

Trafik Kazası Sigorta Zorunluluğu

Trafik kazasında geçerli olan sigorta zorunluluğu sizin için hayati önem taşımaktadır. Hem herhangi bir vefat durumunda ailenin mağdur olmaması için hem de genel olarak maddi menfaatlerin korunması adına trafik sigortası ve bunun yanı sıra kasko konusunda muhakkak dikkatli olmalısınız. Her aracın bulunduğu sınıfa göre ödenmesi gereken miktarda değişim yaşanmaktadır. Sınıfı yüksek olan araçların sahiplerinin ödemeleri gereken miktarın bir kademe daha yüksek olduğu görülüyor.

Trafik Kazasında Ölüm Durumunda Zararlar

Trafik kazasında bir ölüm yaşanması durumunda zararlar şu biçimde sıralanmaktadır;

  • Cenaze masrafları
  • Hastane masrafları
  • Ailenin genel durumu
  • Arabanın durumu

Tüm bu detayların dava dosyasının bir parçası haline getirilmesi gerekir. Ölüm sonrası kişilerin maddi anlamda mağdur edilmemesi için özellikle detaylı bir dava dosyasının oluşturulması ve hakların savunulması büyük önem arz etmektedir. Helvacı Hukuk ile iletişim kuran kişilerin bu konuda sorun yaşamadan dava seyrini takip etme hakkı bulunmaktadır. Hem dava seyri sorunsuz devam edecek hem de süreç hakkında konunun uzmanlar tarafından anında bilgilendirileceksiniz.

Trafik Kazası Kanuni Detaylar

Trafik kazası tazminat davası kapsamında genel olarak taksirle adam yaralama başlığı altında değerlendirilen bir sistem söz konusudur. Bu noktada özellikle kişinin hız yapmasının ya da genel trafik kuralları ihlalinin bilerek yapılaması gerekmektedir. Taksir bir diğer deyiş ile kusurlu bir davranış sonucunda adam yaralama kapsamında değerlendirilmektedir. Bu tür detaylar kişilerin alacakları suçu direkt olarak etkileyen detaylar arasında bulunmaktadır.

Zaman Aşımı: Trafik kazasının oluşmasından hemen sonra 2 senelik bir süre verilmektedir. Gerekli başvurular bu süreç içerisinde tamamlanmazsa dava zamanaşımına düşer.

Trafik kazası manevi tazminat kimler isteyebilir?
Trafik kazası, kazanın gerçekleşmesine neden olan kişiden veya kişinin ailesinden istenebilmektedir. Kan parası olarak, kazada ölüm gerçekleştiği takdirde, mağdur olan tarafın manevi tazminat isteme hakkı bulunmaktadır.
Trafik kazalarında tazminat kimden istenir?
Trafik kazasında tazminat, kazanın yaşanmasına neden olan kişinin birinci halden suçlu bulunması durumunda, karşı taraftan istenmektedir. Kişinin alkollü araba kullanması, dikkatsizliği sonucunda yaşanan kazada, zararı karşılaması talep edilmektedir.
Trafik kazalarında tazminat davaları ne kadar sürer?
Trafik kazasında birinci halden suçlunun belirlenmesi durumunda dava 3 ay ile 1 yıla kadar sürebilmektedir. Kazanın kimin suçu olduğu bilinmesi, alkol ve dikkatsizlik eseri kaza olması durumlarında tazminat davası süreci kısalacaktır.
Trafik kazalarında zaman aşımı kaç yıldır?
TCK 109. maddesi motorlu araç kazalarından olan maddi ve manevi kazaların, on yıl içinde zaman aşımına uğraması durumu söz konusudur. On yıl içinde dava zaman aşımına uğrayacaktır.

İlginizi Çekebilir;

Boşanma Davaları Hakkında Merak Edilenler

İş Kazasında Ölüm Halinde Hangi Davalar Açılır?

Trafik Kazasında Maddi ve Manevi Tazminat Davası

Esentepe Mahallesi Boşanma Avukatı

ÖLÜMLÜ TRAFİK KAZASI

“Trafik Kazası Tazminat Davası Detayları Nelerdir?” üzerine 3 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara