Şiddet Görüyorum Boşanabilir Miyim?

Tarafların çeşitli nedenler ile anlaşmazlığa düşmesi sonucunda boşanma davalarına başvurularak evlilik akdinin sona erdirilmesi söz konusudur. Bu davalara farklı mahkemeler üzerinde başvuru yapılabilir. Bulunduğunuz yerin şartlarına göre hangi mahkemeye başvuracağınızı öğrenebilirsiniz. Açılacak davalarda tarafların mal paylaşımları ile ilgili hangi rejimler ile hareket edebilecekleri konularını boşanma avukatları daha iyi bilmektedir.

Boşanma Süreçleri

Boşanma sürecine girmeye kararlı eşlerin öncelikle hangi mahkemede bu davalara bakıldığını bilmesi gerekir. Eğer eşler son altı yada aynı ikamet adresi üzerinde yaşıyorlarsa, bulundukları yere bağlı aile mahkemelerine başvuru yapılır. Eşler son 6 aydır farklı ikamet adreslerinde yaşamakta iseler, davalını en son ikamet adresi neresi ise, dava orada açılır. Bulunulan yerde aile mahkemesi yoksa boşanma davaları ile ilgili süreçleri asliye hukuk mahkemeleri takip eder.

Açılacak davanın anlaşmalı veya çekişmeli olmasına tarafların karar vermesinden sonra dilekçeler hazırlanır. Anlaşmalı boşanmalarda dilekçeler diğerine göre daha kısa ve daha net taleplerden ve uzlaşmalardan oluşur. çekişmeli boşanma davası dilekçesi verilirken de dilekçenin, tazminat, nafaka ve çocuk velayeti üzerine net ve ayrıntılı şekilde yazılması gerekir.

Nasıl bir boşanma davası açılacaksa dava dilekçeleri ve eğer varsa dosya içine konacak diğer belgeler ile boşanma için başvuruda bulunulur. Bundan sonraki süreçte hakim en yakın tarihe ya da mahkemenin yoğunluğuna göre ileri bir tarihe dava için gün verebilir.

Velayet İstemi

Boşanmalar sonunda genellikle en fazla anlaşmazlığa düşülen durum çocuğun velayetidir. Bu durumda hakimin verdiği kararlar esastır. Eğer anlaşmalı boşanma varsa, uzlaşma olsa dahi çocuğun yaşantısına devam edeceği yer hangi bakımdan çocuk için uygunsa hakimin verdiği karara göre hareket edilir.

Çekişmeli boşanmalarda ise, çocuğun menfaatleri göz önünde bulundurulur. Çocuğu eğitim durumu, sosyal ve kültürel durumu, psikolojik durumlarına göre bir inceleme yapıldıktan sonra karar netleşir ve çocuğa anne ya da babanın velayeti alması sağlanır.

Mal Paylaşımı

Anlaşmalı boşanmalarda ve çekişmeli boşanmalarda mal paylaşımları farklılık gösterir. Siz nasıl bir boşanma davası açtı iseniz mal paylaşımları da bu yönde yapılır.

Anlaşmalı boşanma yapmak isteyenler için uzlaşma olması davanın kısa sürede neticelenmesi için önemlidir. Bu boşanmada hakim, eşlerin hangi konular üzerinde anlaştıklarına müdahale etmez. Mal paylaşımlarını eşler kendi aralarında yapar ve boşanma protokolü çerçevesinde bu paylaşımlar beyan edilir.

Çekişmeli boşanmalarda mal paylaşımı ise biraz daha karışık olmaktadır. Bu davalarda eşlerin mal rejimlerine bakılarak hareket edilir. Eşler, mal ortaklığı, mal ayrılığı gibi konularda ya da farklı mal rejimleri ile ilgili konularda tercih yapar. 2002 yılında sonra evlilik akdini gerçekleştirmiş kişiler için yasal olarak mal rejimi edinilmiş mallara katılım şeklinde olur. 2002 yılında önce bu rejim hukuki süreçte yer almadığı için diğer mal rejimleri üzerinden dava açılır.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/cekismeli-bosanma-davalarinda-mal-paylasimi-nasil-olur.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanmalarda-mal-paylasimi.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/cekismeli-bosanmalarda-nafaka-almak.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/miras-paylasimi-davalari-ile-ilgili-bilinmesi-gerekenler.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/mal-paylasimi-davasi.html

“Şiddet Görüyorum Boşanabilir Miyim?” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Hemen Ara