Ülkemizde, öldükten sonra bir kişinin vasiyeti belli şartlara göre uygulanır. Miras bırakanın beyanı esasa alınsa da ailesindeki kişilerin hakları da yasalar sayesinde koruma altındadır. Ayrıca birinci, ikinci ve üçüncü derece zümreden herhangi bir yakını hayatta olan miras bırakan, mal varlığının tamamını dilediği birine bırakamaz.
Bıraktığı takdirde ise açılacak bir dava ile bu yakınlar kanunda belirtilen oranda haklarını alırlar. Ayrıca bu zümre sistemi üç gruba ayrılmaktadır ve mirasçıların haklarını koruma adına uygulamaya konulmuştur. Yakınlık derecesine göre zümrelerde farklılıklar görülmektedir. Ayrıca evlatlığın mirasçı olarak hakkı, evlatlığın saklı payı var mıdır?
Evlatlığın Zümre Sistemindeki Yeri
Evlatlık alınan kişilerin hakları Türk Medeni Kanunu’nda ciddi şekilde koruma altına alınmıştır. İlgili kanunda evlatlık almanın şartlarını yerine getirmiş birinin evlatlığı kendi çocuğuyla eş değer görür. Bu şartlara ise madde 305, 308 ve 309’da değinilmiştir. Küçük bir çocuğun evlat edinilebilmesi için 1 yıl süre ile evlat edinen kişi tarafından bakılması ve eğitim verilmesi gerekir. Evlat edinen ile edinilen arasında en az on sekiz yaş fark olması şarttır ve evlat edinirken evlat edinilen çocuğun ailesinin yani anne ve babasının rızası gerekmektedir.
Zümre Sistemi: Türk Miras Hukuku’na göre bir kişinin ölümünden sonra arkada kalan mal varlığı belirli şartlara göre dağıtılmaktadır. Miras bırakanın isteğinin yanı sıra kanuni şartlar da miras dağıtımı üzerinde etkilidir. Zümre sistemi de burada devreye girer. Ayrıca miras bırakanın ailesi durumundaki kişiler, miras bırakanın beyanına bakılmaksızın belirli haklara sahiplerdir.
Bu haklar da zümre sisteminde derecelendirilmiştir. Bu sistemde üç derece yer alır. Bir üst derecedeki yakının hayatta olma hâlinde alt zümreler mirastan hak talep edemezler. Birinci zümrede, miras bırakanın en yakınları yani çocukları, torunları ve onların altsoyları bulunmaktadır. Ayrıca ölen kişinin evlatlığı varsa bu evlatlık, çocuklar ile eşit haklara sahiptir ve mirastan eşit pay alır.
İkinci zümrede miras bırakanın babası ile annesi yer alır. Bunlar da mahkeme önünde miras bakımından eşit haklara sahiptir. Üçüncü ve son zümrede ise büyük anne ve baba yer almaktadır. Miras bırakanın ölümünden sonra hayatta kalan bir eşi varsa zümreye göre farklı oranlarda miras hakkına sahip olur. Ayrıca eş birinci zümre ile mirasçı olursa 1/4, ikinci zümreden olursa 1/2, üçüncü zümreden mirasçı olur ise de 3/4 oranında miras hakkına sahip olur.
Saklı Pay
Evlatlığın saklı payı var mıdır? Öncelikle saklı paya değinildiğinde, saklı pay, miras bırakan kişinin yakınlarının mirastaki haklarının kanunen korunma durumudur. Resmi vasiyetnamede adı bulunmayan birinci, ikinci ya da üçüncü dereceden bir yakın, açacağı tenkis davasıyla mirasta saklı payı sayesinde hak sahibi olabilecektir. Evlatlık alınan kişinin de miras bırakanın kendi çocukları gibi, saklı payı kanun tarafından koruma altındadır. Ayrıca evlatlıklarda da diğer tüm altsoylarda olduğu gibi saklı pay miktarı mirasın yarısı kadardır.
İlginizi Çekebilir;
Evlatlığın Saklı Payı Var Mıdır? Yapılan Vasiyetnameden Dönmek Mümkün Müdür?
Saklı Pay (Mahfuz Hisse) Nedir?
Evlatlıklar Evlat Edinene Mirasçı Olabilir mi?
Merhabalar kolay gelsin diliyorum, babam vefat etti bir ev var üvey annemin ve babamın üzerineydi evin tapusu, yani yarı yarıya şimdi üvey annem bizim hak ettiğimiz hisseyi çok düşük olarak kendisi belirliyor biz üç kardeşiz iki özbir üvey olarak izlemeyin bu mirastan ne kadar pay alma hakkımız var yasal olarak 1/4 mi yüzde yirmi beş mi. Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim
Hisse