Kira kontratı her şeyin yazılı bir şekilde kağıda dökülebilmesi ve anlaşmanın iki taraf için de kesin, net olabilmesi için son derece önemli. Bundan yola çıkarsak kira sözleşmesi kiracılar ve ev sahipleri arasında mutlaka yapılması gereken sözleşmeler arasında yer alıyor. Mülk sahibinin de kiracının da ayrı ayrı hakkını koruduğunu söyleyebileceğimiz bu sözleşme iki taraf için de sorunsuz bir iletişim kurulmasını sağlıyor. Kontrata imza atıyan mülk sahipleri de kiracılar da tüm hükümleri sözleşmeyi imzalayarak kabul etmiş sayılıyor. Kira kontratı belirli bir süreli ya da belirsiz süreli olarak yapılabiliyor ve kararlaştırılan vakit geçince otomatik olarka kira sözleşmesi süresiz bir sözleşme haline dönüşüyor.
Kiracının Sözleşme İçerisindeki Hakları Neler?
Ev sahibinin hakları olduğu gibi kiracının da hakkı olduğunu söylemiştik ve meskeniyet iddiası gibi haciz problemleriyle uğraşmıyorsanız sorunsuz bir ev sahibi- kiracı ilişkisi yaşayabilirsiniz. Kontrat süresi son derece önemlidir ve hiç bir ev sahibi bu süre dolmadan kiracıyı çıkarma hakkına sahip değildir. Kontrat süresinin bitmesine en azından bir ay kala mülk sahiplerinin kiracılara evden çıkması gerektiğini söylemeli. Ayrıca otomatik olarak yenileniyor ve süresiz sözleşme haline geliyor. Süresiz kontratlarda da içeride oturan kiracıyı çıkarmak son derece zor olabiliyor.
Sosyal hayatına uyan bir evde oturmayı tercih etmelidir. Ve ev içerisinde bir ayıp varsa bunu düzeltmek için mülk sahibine başvurmaktadır. Kiracının talep ettiği bu ayıp giderilmezse kiracı istediği zaman çıkma hakkına da sahip olur. Ayrıca bir benzeriyle eve ait sorunun giderilmesini isteyebilir. Hiç bir şekilde zarar vermeyecek bir biçimde evi yeni birine kiraya vermektir. Ancak yeni kiracı da olsa da ev sahibinin ilgilisi ilk kiracı olacaktır.
Evden çıkmak istiyorsa böylesi durumlarda da haklı gerekçesini vakit kaybetmeden ileterek evden çıkabilir. Ayrıca yenilemesi gibi durumları sadece ev sahibi yapar. Ayrıca kiracı da ev sahibinden gerekli vekaletnameyi alarak yöneticilik için apartmanda da faal olabiliyor.
Aile Konutu Şerhinde Kira Sözleşmesini Kim İptal Ediyor?
Aile konutu şerhinde kira sözleşmesini iptal eden sadece bir kişi olmuyor. Çünkü aile konutu şerhine bakarsanız bir konut için tüm aile bireylerinin onayı olduğunu görürsünüz. Yani kira sözleşmesi iptal edilecekse eşlerden her ikisinin de mutlaka onayı gerekir. Ayrıca hayat standardını değiştiren yenilikler yapabilmesi pek mümkün değildir. Bu tür değişiklikleri yapmak için her bir aile ferdinden onay alınması önemlidir.
Özellikle de kadınlar için son derece önemli olmasıdır. Mülkleri satabilmekte ya da sözleşmeleri habersiz bir şekilde iptal edebilmektedir. Ayrıca habersiz bir şekilde satış, benzeri işlemler de yapamayacaktır diyebiliriz.
İlginizi Çeker;
https://mehmetalihelvaci.av.tr/haciz-icra-kurtulusu-meskeniyet-iddiasinda-saklidir.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/altaycesme-mahallesi-kira-hukuku-avukati.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/aile-konutu-serhi-nasil-koyuluyor.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/miras-sozlesmesi.html
https://mehmetalihelvaci.av.tr/kira-tespit-davasi-masraflari-2019.html
“Kira Sözleşmesi Meskeniyet İçin Önemli mi?” üzerine 10 yorum