İş Kazaları Davaları

İş dışında gerçekleşen kazaları daha yeni açılan davalarda maddi ve manevi tazminat davaları, ceza soruşturma ve Ceza davaları sosyal güvenlik kurumunun açtığı rücu davaları olarak 3 ana başlık altında incelenebilir.

Ceza Soruşturma Ve Ceza Davaları

İş kazası meydana geldiğinde işveren muhakkak polis ya da Jandarma’ya bildirim yapmak zorundadır. İş kazası gerçekleştirdikten sonra bildirim yapıldıktan sonra gerekli dosya açılacaktır polis ya da Jandarma gereken tahkikatı sağlayacaktır.

Eğer yaşanılan İş kazasında herhangi bir şekilde ölüm meydana geldiyse dosya hemen Cumhuriyet başsavcısına iletilir, kusurlu şahıslar kimse onların aleyhine Türk Ceza Kanunu hükümleri çerçevesinde ceza davası açılır. Sorumlu olan kişi yer ve şirketin yetkili kişiler sanık olarak yargılanacaklar.

Sosyal Güvenlik Kurumunun Açtığı Rücu Davaları

İşveren ya da işçiye kusur atfedilmektedir. İş kazası sonunda kurallar çerçevesinde gerekli adımlar atılmaktadır. İş kazasına uğrayan kişilere maddi yardımı kurum yapmaktadır. Eğer iş kazası geçiren kişiye sigortası henüz başlamamış ise ödenek için kurul gerekli olan ödemenizi gerçekleştirmek zorundadır. Fakat işverenin usul kusurları sebebiyle işverene rücu etme hakkı her zaman bulunmaktadır.

İş kazasında işverenin kasıtlı hareketleri tespit edilmektedir. Mevzuatın gerekliliğini yerine getirmemiş olmazsa iş kazası zeminini hazırlanır.

Kusurlu olduğu kesin bir hal alır böyle bir durumda ise kurum işverene rücu eder.

Maddi Ve Manevi Tazminat Davaları

Maddi tazminat davalarında iş kazasına uğrayan kişi bedenen veya zihnen bir zarara uğrar. Bu kişiler dava açma hakkına sahiptir. Bu davalar sonunda talep edilen bazı durumlar vardır.

İş kazası gerçekleştiğinde ölüm meydana gelmiştir, tedavi giderleri, cenaze giderleri, çalışma gücü kaybı olduğu için ya da azaldığı için bundan doğan kayıplar ölen kişinin ardından yoksun kalan kişilerin uğradıkları kayıplara dair açtıkları destek davalar

Çalışma gücünün kaybı ya da azalmasına dair olan kayıplar ekonomik gelecek kaybı gibi yaşanan kayıplar ve kazanç kaybı

Iş Kazası Sonucunda Hangi Davalar Açılabilir?
İş kazaları sonucunda kişilerin açabileceği üç farklı dava türü vardır. Maddi ve manevi tazminat davası ve rücu davaları olarak sıralanabilmektedir.
Iş Kazası Tazminatı Nedir?
Bir işçinin görev başındayken başına kötü bir olay gelme ile fiziken veya ruhen zarar görme iş kazası olarak adlandırılmaktadır. Ve buna bağlı olarak kişilerin işverenlerinden talep ettiği tutara iş kazası tazminatı denmektedir.
Iş Kazası Nedir Örnekleri?
İş kazası, işvereni tarafından görevlendirildiği her olayda başına gelen olumsuz olayları kapsamaktadır. İşvereni tarafından bir yere gönderildiğinde bir kaza geçirse bile bu kişi iş kazası yaşamış sayılmaktadır.
Iş Kazası Tazminatı Neye Göre Hesaplanır?
İş kazası tazminatlarında ilk öncelikle kimin ne kadar kusurlu olduğu belirlenmektedir. Bu oranın belirlenmesiyle beraber işverenlerin ödemesi gereken tazminat hesaplanır. İş kazası tazminatlarının belirlenmesi SGK tarafından yapılmaktadır.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/is-yerinde-olumlu-is-kazasi-hukumleri.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/is-kazasi-avukati.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davasiyla-ilgili-bilinmesi-gerekenler.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/adan-zye-bosanma-sureci.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/pendik-isci-avukati.html

Hemen Ara